Reizen in Bosnië Herzegovina: kosten & reisbudget

Bosnië Herzegovina kan tot de categorie ‘low budget bestemmingen’ in Europa worden ingedeeld. In deze blogpost lees je meer informatie over de kosten van het reizen in Bosnie Herzegovina.

Bosnië Herzegovina ligt in het deel van Europa waar de prijzen voor levensonderhoud wat lager zijn. Reizen door dit deel van Europa is daarom ook goedkoper in vergelijking met de traditionele vakantielanden.

De valuta van Bosnië Herzegovina: de Bosnische Mark

In Bosnië Herzegovina betaal je met de Bosnische convertibele Mark (KM), kortweg de Bosnische Mark (BAM). Deze munteenheid is ontstaan na het tekenen van het vredesverdrag in 1995 waarmee een einde werd gemaakt aan de Bosnische Burgeroorlog. De munt werd toen 1:1 gekoppeld aan de Duitse Mark. Toen de euro in 2002 werd ingevoerd, werd de munt gekoppeld aan de euro. 1 BAM is ongeveer 0,50 Euro. Op veel plekken (in hotels en toeristische locaties) wordt de Euro ook geaccepteerd als betaalmiddel. In Mostar worden op veel plekken ook Kuna’s (de munteenheid van Kroatië) geaccepteerd.

De Bosnische Mark bestaat uit munten en bankbiljetten. Er zijn munten van 5, 10, 20 en 50 Feninga en 1, 2 en 5 Marken. De Bankbiljetten zijn er met een waarde van 10, 20, 50, 100 en 200 Mark.

Rondreizen in Bosnië Herzegovina: wat kost dat?

Je wilt een rondreis maken door Bosnië Herzegovina, maar wat kost zoiets? Wat zijn de kosten van eten, slapen, transport en overige zaken? Tijdens ons verblijf in Bosnië Herzegovina hebben we elke Mark genoteerd die we uitgaven. Al onze uitgaven hebben we vervolgens onderverdeeld in de volgende categorieën:

 • Slapen (overnachting)
 • Eten (ontbijt, lunch, diner, snacks, boodschappen, drinken)
 • Vervoer (bus, trein, binnenlandse vlucht, taxi, huren van een fiets)
 • Excursies (waaronder ook entreegelden)
 • Overig (souvenirs, parkeergeld, fooi)

Wij konden Bosnische Marken pinnen tegen de volgende wisselkoers:

1 BAM = € 0,516657
1 EURO = BAM 1,935484

In totaal gaven wij tijdens ons 13 daagse verblijf in Bosnië Herzegovina zo’n 1450 Mark uit. Dit is omgerekend afgerond €750. Per persoon komt dit dus neer op €29 per dag. Let wel: Dit is exclusief de autohuur!

Slapen: €13,97
Eten: €6,42
Vervoer: €5,83
Excursies: €0,81
Overig: €1,94

Rondreis door Bosnië Herzegovina: Toelichting op het reisbudget en op de gemaakte kosten

In totaal zijn we 13 dagen in Bosnië Herzegovina geweest. We hebben op een normaal tempo rondgereisd. Dat wil zeggen dat we niet als een gek hebben rond gescheurd, maar dat we voldoende de tijd genomen op de plekken die we wilden bezoeken. Om je meer informatie en inzicht te geven in de reiskosten voor Bosnië Herzegovina, hebben we de kosten kort toegelicht.

Slapen

Het is aan te raden om je vooraf wel even te oriënteren op de plaatsen waar je kunt overnachten. Bosnië Herzegovina is niet zo toeristisch en het vinden van een slaapplek is buiten Mostar en Sarajevo om, iets moeilijker te vinden op de bonnefooi. Voor een overnachting betaal je gemiddeld rond de 15 Euro per persoon. Voor deze prijs slaap je in een goed hotel of guesthouse met kamers met een eigen badkamer. Als je een beetje mazzel hebt, zit het ontbijt voor deze prijs inbegrepen. Zoals je in het bovenstaande overzicht kunt zien, zaten wij qua prijs voor een overnachting aan de lage kant.

Eten

Ben je liefhebber van vlees? Dan zit je in Bosnië goed! Het belangrijkste van de maaltijd in Bosnië Herzegovina is namelijk vlees. Veel vlees. De verhouding tussen vlees en bijgerecht is in Bosnië omgekeerd in verhouding met wat je in Nederland gewend bent: je krijgt er een klein beetje patat/aardappeltjes en een hele hoop vlees dus. De porties zijn ook vrij groot (Jeffrey had er genoeg aan…). Voor 7 tot 10 BAM (3.50 tot 5 Euro) per persoon is er altijd wel een warme maaltijd (patat+kip, pasta of pizza) met een cola te vinden. Een aanrader is een Mesano meso (mixed grill) voor 2 personen. Je krijgt dan verschillende soorten vlees met patat en brood.

Vervoer

Wat de kosten voor het vervoer in Bosnië Herzegovina betreft: dat is afhankelijk van de vraag of je met een huurauto rondreist of met het openbaar vervoer. Wij hebben met een huurauto door Bosnië Herzegovina rondgereisd. In ons kostenoverzicht zijn alleen de kosten van de brandstof (en hier en daar wat dubbeltjes aan parkeergeld) meegenomen. Met een deel van de getankte benzine in Bosnië Herzegovina, hebben we ook in de landen Kroatië, Montenegro en Servië rondgereden. De kosten voor het vervoer zijn daarom iets vertekend.

De autohuur bedraagt in Bosnië Herzegovina zo’n 27,50 Euro per dag, inclusief afkoop van het eigen risico. Voor brandstof betaalden we gemiddeld zo’n 2.36 BAM per liter, dat is zo’n 1.23 Euro.  Actuele prijzen van de brandstof in Bosnië Herzegovina is te vinden op deze website.

Excursies

Ook over deze kostenpost kunnen we kort zijn: veel is (tot op heden) gratis of tegen een heel gering tarief te bezoeken. Entree voor een burcht (bijvoorbeeld de burcht in Travnik of Jajce), bedraagt zo’n 2 tot 3 BAM (1.50 Euro) en de bezienswaardigheden die je kunt bekijken tijdens een autorondreis langs de highlights van Herzegovina zijn zelfs gratis te bezoeken. In Sarajevo hebben we twee wat duurdere bezienswaardigheden bezocht, namelijk het Tunnelmuseum (10 BAM per persoon, 5 Euro) en de tentoonstelling over de belegering van Sarajevo en de gebeurtenissen in Srebrenica (6 BAM per persoon, 3 Euro).

Overige kosten

De overige kosten zijn bij ons opgegaan aan souvenirtjes en het wassen van de auto (5 BAM).

Conclusie

Bosnië Herzegovina ligt in het deel van Europa waar de prijzen voor levensonderhoud wat lager zijn. Je hoeft niet moeilijk te doen en zelf eten te koken, want voor een paar Euro kun je met gemak uit eten. Je hoeft ook niet lang te zoeken naar low budget slaapplekken. Er zijn meer dan voldoende accommodaties te vinden waar je kunt overnachten voor een prima prijs. In Bosnië Herzegovina zul je tijdens het rondrijden veel mooie locaties, wegen, dorpjes en natuur passeren. Het heeft dan ook de voorkeur om een auto te huren of met de eigen auto vanuit Nederland af te reizen. Je hoeft niet perse op zoek te gaan naar populaire en bekende bezienswaardigheden. Deze zijn er ook nog niet zoveel. Het land is nog vrij onbekend als reisbestemming en de toeristische voorzieningen zijn dan ook niet overal optimaal. Het voordeel is dat het een rustig land is, je bent en voelt je er welkom en dat wat er te zien is, is veelal gratis of tegen een laag tarief te bekijken.

Benieuwd waarom Bosnië Herzegovina een mooie reisbestemming is? Wij hebben het voor je op een rijtje gezet: 7 Redenen om Bosnie Herzegovina als reisbestemming te kiezen.

2 reacties

 • Ondina Ljiljak-Matkovic schreef:

  Geachte,
  Graag een informatie over Sarajevo voor 3 – 4 dagen ( 23.11.- 26.11,2017 ) .
  Weet u misschien waar is goedkoopste en goede hotel in Sarajevo een ook met vlucht?
  Is ook goed met appartement ? Dit is bedoeld voor 2 personen.

  • T. Pompen schreef:

   Wij hebben een appartement geboekt in Sarajevo bij booking.com. Buiten het seizoen is er altijd wel wat te vinden. Wij hebben gevlogen vanaf Tuzla omdat het veel goedkoper is en met de huurauto zijn wij naar Sarajevo gereden. Wij hebben gevlogen met wizzair. Visoko is ook heel leuk om te bezoeken. Ligt ongeveer 25 km van Sarajevo. Wij hebben de eerste overnachting vlakbij het vliegveld gedaan, ook geboekt met Booking.com. voor 23 per nacht hadden wij een uitstekend appartement. Je moet nl als je niet bekend bent daar niet in het donker naar Sarajevo gaan rijden. Veel mooier om het overdag te doen, omdat het een hele mooie route is.

Leave a Comment