Backpacken in Maleisië – de kosten en het reisbudget

In deze blogpost lees je het antwoord op de vraag: Wat kost backpacken in Maleisië?  Wij geven je namelijk inzicht in ons kostenoverzicht!

Maleisië is een makkelijk bereisbaar land. De infrastructuur is goed en de afstanden tussen de mooie plekken zijn relatief kort. In Maleisië vind je voor een ieder wat wils: witte stranden, een wereldstad (Kuala Lumpur), natuur, wildlife… Kortom: Maleisië is een land waar je je met gemak enkele weken kunt vermaken. Wij hebben ons bezoek aan Maleisië beperkt tot de westkust. We hadden (ook) graag de oostkust bezocht, maar ons verblijf in Maleisië viel in de maand november. Dan trekken er zware en heftige moesson regen- en onweersbuien langs de oostelijke kust. De meeste accommodaties op de eilanden zijn dan gesloten en veel bootverkeer ligt stil.

Malaysian Ringgit: de valuta van Maleisie

Het officiële betaalmiddel in Maleisië is de Malaysian Ringgit (RM of MYR). Jarenlang is de munteenheid van Maleisië aan de US Dollar gekoppeld geweest. In 2005 kwam hier verandering in: de koppeling van de Ringgit met de Dollar werd toen losgelaten.

De Maleisische Ringgit is gelijk aan 100 Sen. Er zijn biljetten van 1, 2, 5, 10, 50 en 1 Ringgit. De waarde van de munten die in omloop zijn, variëren van 1, 2, 5, 10, 20, 50 Sen en 1 Ringit. Op ieder bankbiljet staat de afbeelding van Tuanku Abdul Rahman (de koning van Maleisië). De andere zijde van het bankbiljet varieert per waarde.

Op het vasteland van Maleisië zijn volop pinautomaten te vinden. Op sommige eilanden (Langkawi bijvoorbeeld), zijn pinautomaten schaars. Wees hiervan op de hoogte en zorg dat je genoeg contant geld bij je hebt.

Wat kost backpacken in Maleisië?

Maleisië behoort niet tot de categorie ’s werelds duurste landen (bedenk echter wel dat de begrippen ‘duur’ en ‘goedkoop’ altijd subjectieve begrippen zijn).

Stel: je wilt backpacken in Maleisië. Wat zijn de kosten van eten, slapen, transport en overige zaken? Tijdens onze rondreis door Maleisië hebben we elke Ringgit genoteerd die we uitgaven. Al onze uitgaven hebben we vervolgens onderverdeeld in de volgende categorieën:

 • Slapen (overnachting)
 • Eten (ontbijt, lunch, diner, snacks, boodschappen, drinken)
 • Vervoer (bus, trein, binnenlandse vlucht, taxi, huren van een fiets)
 • Excursies (waaronder ook entreegelden)
 • Overig (souvenirs, wassen, visa, postpakket)

Wij konden Ringgits pinnen tegen de volgende wisselkoers:

1 Euro = 4,164272 Ringgit
1 Ringgit = 0,240138 Euro

In totaal gaven wij tijdens onze reis van 17 dagen door Maleisië 1.053 Euro uit. Per persoon komt dit dus neer op 31 Euro per dag. Om je te helpen met het samenstellen van een reisbudget voor Maleisië, hebben we het volgende kostenoverzicht voor je samengesteld:

Slapen: €10,38
Eten: €7,51
Vervoer: €6,64
Excursies: €4,28
Overig: €2,15

Dit dagbudget is redelijk representatief voor de westkust van Maleisië, inclusief de eilanden Penang en Langkawi. De kosten lagen van alle bestemmingen kwamen redelijk met elkaar overeen. De kans is alleen wel groot dat je tijdens een verblijf op een mooi eiland eerder kiest voor een wat duurdere (en luxere) accommodatie dan wanneer je in bijvoorbeeld Kuala Lumpur verblijft.

Backpacken in Maleisië: toelichting op het reisbudget en op de gemaakte kosten

Ter verduidelijking van het bovenstaand kostenoverzicht, geven we een korte toelichting bij de verschillende categorieën:

Op het eiland Langkawi hadden we een vrij luxe onderkomen (5 nachten). De overige overnachtingsplekken waren wat minder luxe en we hadden ook niet overal een eigen badkamer. Als je het over het geheel bekijkt, zijn de kosten voor het slapen redelijk representatief: Rond de 10 euro per persoon zijn er genoeg slaapplekken te vinden met meestal ook een eigen badkamer.

Jeffrey eet vaak voor 2 (er moet regelmatig een extra maaltijd aan te pas komen), maar desondanks was het eenvoudig om de kosten voor het eten laag te houden. Straatstalletjes en simpele restaurantjes zijn lekker en goedkoop: voor 4 euro is er altijd wel een warme maaltijd met een blikje cola te vinden.

We hebben in Maleisië het meeste op eigen houtje verkend. Alleen op het eiland Langkawi hebben we twee excursies gedaan, namelijk een Jungle trekking (erg leuk als eerste kennismaking met de jungle, 120 RM pp, zo’n 28 Euro) en een mangrovetour (120 RM pp, zo’n 28 Euro). Beide excursies waren de moeite waard. Daarnaast is Jeffrey op Langkawi met de voorheen steilste kabelbaan ter wereld naar het hoogste punt van het Langkawi geweest (30 RM, 7,50 Euro).

We hebben uitsluitend met het openbaar vervoer gereisd (alleen op Langkawi is dat niet mogelijk, daar ben je aangewezen op taxi’s). Het openbaar vervoer is in Maleisië prima geregeld en niet duur. Voor een (luxe) busrit van zo’n 2 uur (150 km, Malaka – Kuala Lumpur bijvoorbeeld), betaal je tussen de 10 en 15 RM (is zo’n 3,50 Euro). In de vervoerskosten zit ook het vliegticket inbegrepen van Kuala Lumpur naar Penang met Airasia (zo’n 30 euro pp) en de ferry van Penang naar Langkawi (zo’n 15 Euro pp).

De kosten van de overige uitgaven bestonden voornamelijk uit wat souvenirs en achtergehouden Ringgits voor de buitenlandse muntenverzameling.

Conclusie: Samenstellen reisbudget Maleisië

Met een dagbudget van rond de 30 Euro per persoon kun je in Maleisië aardig rondkomen. Je slaapt dan in standaard accommodaties (meestal wel een eigen badkamer), reist voornamelijk met het openbaar vervoer en eet bij kleine restaurantjes of slaapstalletjes. Je houdt dan nog genoeg geld over van je dagbudget om leuke excursies te doen of mooie bezienswaardigheden te bezichtigen!

2 reacties

 • Sandra De Groote schreef:

  Beste,
  Wij zijn net terug van een vakantie van Thailand, en dit is ons zo bevallen, dat we zin krijgen om in april 2016 naar Maleisië te gaan. Is het mogelijk om al de uitstappen daar individueel te doen of hoe gaat het daar in zijn werk. In Thailand hadden wij Bangkok op ons eigen gedaan en dan een week Noorden bij een B&B en daar heeft de Thaise eigenaar met ons al de uistappen gedaan en dan nadien op ons eigen nog strandvakantie. Zou jij mij wat bijkomende info kunnen bezorgen over Maleisië. Wel wat rekening houden dat we een gezin zijn met 2 kinderen van 12 en 16 jaar. We zouden het doen met de paasvakantie 2016, dus april. Welk weer is het er dan ?
  Hartelijk bedankt
  Sandra

  • reisbloggers schreef:

   Beste Sandra,

   In Maleisië kun je via het hotel/guesthouse/hostel over het algemeen wel uitstapjes regelen. Op het eiland Langkawi bijvoorbeeld, zijn in de buurt van de hotels veel tourbureautjes te vinden. Als je plaatsen/bezienswaardigheden wilt bezoeken, dan kun je dit meestal vrij eenvoudig zelf regelen met het openbaar vervoer. Hebben jullie al een (globale) reisroute?

   Wat betreft het weer: dat kan erg verschillen tussen de oost- en westkust. Wij waren er in november, de oostkust is dan wegens het regenseizoen slecht bereikbaar/te bezoeken. Het weer voor de maand april weet ik niet.

   Je kunt je vragen ook voorleggen aan de bezoekers van het wereldwijzerforum: http://www.wereldwijzer.nl/forumdisplay.php?f=406. Daar zijn een aantal leden actief die heel veel meer weten over Maleisië dan wij. Ik hoop dat je wat aan deze informatie hebt!

   Greetz,
   Reisbloggers

Leave a Comment