Luxemburg Reisverslag

In de morgen van maandag 18 juli 2011 vertrokken we voor vijf dagen naar Luxemburg. We hadden via hotelspecials een hotel net buiten de hoofdstad Luxemburg geboekt. Van hieruit konden we eenvoudig per bus naar het centrum van de stad. Per auto wilden we andere plaatsen van het Groothertogdom Luxemburg bezoeken. Na het lezen van verschillende reisverslagen, hopen wij met dit reisverslag ook een leuke bijdrage te kunnen leveren voor de mensen die zelf ook plannen hebben om naar Luxemburg te gaan of voor de mensen die gewoon geïnteresseerd zijn.

18 juli Vertrek naar Luxemburg
19 juli De stad Luxemburg
20 juli Autorondrit Larochette – Müllerthal – Beaufort
21 juli Autorondrit Vianden – Bourscheid – Esch-sûre
22 juli Vertrek vanuit Luxemburg naar huis

 


Vertrek naar Luxemburg

Maandag 18 juli 2011 om 9.15 uur vertrokken we uit Rijssen voor een midweekje Luxemburg. We hadden via hotelspecials het NH Hotel Luxemburg geboekt, gelegen direct naast het vliegveld en op korte afstand van de stad. Hoewel het volgens de kalender zomer is, werd er de komende dagen erg slecht weer voorspeld. We hoopten dan ook allebei dat het met de regen mee zou vallen.

Na een uurtje te hebben gereden, stopten we even om iets te eten. Twee uurtjes later was het tijd voor een korte sanitaire stop. Daarna reden we verder in de richting van ons hotel. Het was niet nodig om een navigatiesysteem te gebruiken. De route zat, zoals Jeffrey dat altijd noemt: ‘bij hem in de kop’. We reden via de plaats Echternach Luxemburg binnen. We wilden een leukere route rijden en daarom verlieten we de snelweg. Eenmaal in Luxemburg aangekomen, besloten we gelijk maar even voordelig te tanken. De literprijs van de benzine lag hier dertig cent lager dan in Nederland. Uiteindelijk kwamen we na een rit van 430 kilometer rond kwart voor drie aan bij het NH Hotel te Luxemburg. Op de ruime parkeerplaatsen bij het hotel konden we onze auto gratis parkeren.

DSC05296Bij aankomst kon er gelijk worden ingecheckt. We hadden een mooie, nette en ruime kamer met uizicht op het vliegveld. Je kon de vliegtuigen zien landen en opstijgen. Het hotel was gelukkig geluidsdicht zodat je hier niets van hoorde.

We besloten om vandaag alvast naar de stad te gaan. Op 500 meter vanaf het hotel is een busstation waarvan je binnen twintig minuten in de stad bent. De bussen reden vier keer in het uur, zodat je altijd een mooie aansluiting had.

Thuis hadden we alvast bekeken wat we allemaal in Luxemburg wilden gaan doen. We wilden in ieder geval de binnenstad van Luxemburg bekijken en een aantal kastelen bezoeken. Daarom leek het ons voordelig om voor drie dagen een Luxemburgcard aan te schaffen. Hiermee heb je vrij toegang tot het openbaar vervoer in heel de stad Luxemburg en vrij toegang tot veel bezienswaardigheden. We besloten deze kaart gelijk te halen in het informatiecentrum van de stad. Op de kaart kun je zelf de datums invullen waarop je de kaart wilt gebruiken. Dit hoeven niet drie aaneengesloten dagen te zijn. Kijk voor meer informatie op: http://www.visitluxembourg.com/nl/luxembourg-card.

Tijdens de korte wandeling door het centrum, viel het ons gelijk op dat alles er heel netjes uitzag. Er was geen rommel te zien en het oude en nieuwe centrum zijn autovrij. We kwamen gelijk al langs de bekende Adolfsbrug. Dit is de bekende boogbrug van Luxemburg en geldt als nationaal symbool voor het Groothertogdom. Toen de brug in 1903 geopend werd, was het de grootste stenen boogbrug ter wereld. Nadat we een aantal foto’s hadden gemaakt, liepen we naar de MC Donald waar we besloten om wat te gaan eten. Eenmaal teruggekeerd op de hotelkamer, hebben we wat gedronken en een filmpje gekeken.

De stad Luxemburg

Het NH Hotel Luxemburg is een echt zakenhotel. Het voordeel van een zakenhotel is dat je over het algemeen in een prima hotel terecht komt. Daartegenover staat dan weer dat het ontbijt veelal ’s morgens vroeg geserveerd wordt. De wekker ging daarom vanmorgen al om 8.15. Mooi op tijd voor de eerste vakantiedag. Het ontbijt was uitstekend en na lekker uitgebreid te hebben gegeten, vertrokken we tegen half 11 met de bus richting de stad. Aangezien alles in de stad op loopafstand ligt, hebben we geen planning gemaakt van wat we vandaag allemaal wilden zien.

De binnenstad van Luxemburg staat dankzij de oude wijken en verdedigingswerken op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Luxemburg-stad is officieel gesticht in 963 en is de hoofdstad van het Groothertogdom Luxemburg. Het oude centrum ligt op een rots en is omringd door stadsmuren en kazematten. Iets dat je zeker in de stad moet hebben gezien, is de Notre-Dame. Via het Place Guillaume II, het grootste plein van de stad waar middenin een ruiterstandbeeld van Willem II is gevestigd, liepen we naar de kathedraal. In de crypte van de kathedraal zijn diverse leden van de groothertogelijke familie begraven.

DSC05182Nadat we de Notre-Dame van zowel binnen als van buiten hadden bekeken, besloten we een bezoek te brengen aan de kazematten. Als eerste bezochten we de Petruskazematten (hier was de Luxemburcard niet geldig en moest er entree worden betaald). Het was er binnen erg donker en er was hierdoor weinig te zien. Je kon ook nergens naar buiten kijken. Na een rondje door de onderaardse gangen te hebben gelopen, besloten we om ook naar de nabij gelegen Bockkazematten te gaan (hier was de Luxemburgcard wel geldig). Dit bleek, niet alleen omdat het opeens enorm begon te regenen, een goede keus. In deze kazematten was meer te zien en er waren een paar mooie uitzichtpunten. De beide kazematten zijn een stelsel van onderaardse gangen die tijdens de Spaanse overheersing in 1644 gebouwd werden. Door de eeuwen heen werden de gangen steeds verder uitgebreid tot op 40 meter diepte en over een afstand van 23 kilometer. De gangen deden dienst als verdedigingsmiddel. Tijdens de Tweede Wereldoorlog deden de kazematten dienst als schuilplaats.

Na het bezichtigen van de kazematten, hebben we nog wat rondgelopen in de stad. ’s Avonds hebben we op een terras gezeten op het plein met de muziekkoepel waar een orkest zat te spelen. Tegen tien uur gingen we na een lange dag terug naar het hotel om te gaan slapen.

Autorondrit Larochette – Müllerthal – Beaufort

DSC05325Vandaag wilden we een rondrit door het oostelijke deel van Luxemburg maken. We begonnen de dag weer met een lekker ontbijt in het hotel. Een heleboel croissantjes en andere broodjes later, pakten we de rugzak met wat eten en drinken en gingen met de auto op weg. Thuis hadden we voor een deel de route al uitgestippeld. Het plan was om eerst de kasteelruine van Larochette te bezoeken. Vervolgens wilden we via Müllerthal doorrijden naar het kleine plaatsje Beaufort om een kasteel te bezoeken. Als we tijd over zouden hebben, wilden we ter plekke bekijken of er in de buurt nog meer leuke dingen te zien waren.
Tegen half 11 gingen we op weg naar Larochette. Larochette is een klein stadje met een gedeeltelijk gerestaureerde kasteelruïne die stamt uit de twaalfde eeuw. Om bij de kasteelruïne te komen, moest er eerst flink worden geklommen. Het was echter de moeite meer dan waard, want vanaf de ruines heb je een geweldig uitzicht over het plaatsje en het dal.

Na uitgebreid rond te hebben gekeken, vervolgden we onze weg richting Müllerthal. Het gebied tussen grofweg Larochette en Echternach wordt La Petite Suisse (klein Zwitserland) genoemd. Het is een streek met bizarre rotspartijen, nauwe kloven, grotten en watervalletjes. Vlak voor het plaatsje Müllerthal bevindt zich de bekendste waterval van Luxemburg: de Schiessentümpel die overspannen wordt door een natuurstenen bruggetje. Vlak voor deze waterval is een parkeerplaats aangelegd vanwaar diverse wandelroutes zijn uitgestippeld. Wij besloten om rechtstreeks naar de waterval te lopen. Na een goede 500 meter over een smal paadje langs de rotsen te hebben gelopen, kwamen we bij de waterval aan. Het was er gelukkig erg rustig zodat we mooie foto’s konden maken. Toen we later onze weg met de auto vervolgden, vingen we nogmaals een glimp op van de waterval.DSC05391

Het was inmiddels al twee uur in de middag toen we via mooie weggetjes door een bergachtig landschap richting de Burcht van Beaufort reden. Deze 700 jaar oude kasteelruine ligt aan de rand van het plaatsje Beaufort en is gebouwd op een kleine rotsrichel ongeveer 35 meter boven de stad. Dankzij deze ligging is het een indrukwekkend geheel.

Toen we ook in dit kasteel waren uitgekeken, besloten we om via Ettelbruck terug te rijden naar het hotel. Aangezien we allebei honger hadden gekregen en de rugzak leeg was, besloten we om te kijken of we in Ettelbruck wat te eten konden halen. Dit bleek een nog vrij grote plaats te zijn met een leuk centrum en aardig wat winkels. Nadat we wat boodschapjes hadden gehaald, reden we verder richting het hotel. Tegen 6 uur waren we na een rit van 120 kilometer terug op onze kamer. Omdat we nog moesten avondeten, gingen we nog even met de bus richting het centrum van de stad Luxemburg. Uiteindelijk waren we tegen 22.00 uur terug op de kamer.

Autorondrit Vianden – Bourscheid – Esch-sur-sûre

Ook deze morgen stonden we op tijd op om te ontbijten. Het plan was om naar het noorden van Luxemburg te rijden. We wilden beginnen in de plaats Vianden. Vanaf daar wilden we richting Bourscheid en indien er tijd over zou zijn, wilden we ook de plaats Esch-sur-sûre bezoeken.

Omdat er eerst een stuk moest worden gereden, vertrokken we gelijk na het ontbijt. We reden via de autoweg richting Vianden. Dit plaatsje is beroemd om het grote middeleeuwse Château de Vianden, dat hoog op een rots boven de stad uittorent. Het stamt grotendeels uit de twaalfde en dertiende eeuw. Toen we Vianden naderden, zagen we gelijk het imposante kasteel. We konden de auto vlakbij parkeren en via een steile weg liepen we omhoog. Het kasteel is bijna geheel gerestaureerd en van binnen compleet ingericht zoals het vroeger er uit moet hebben gezien. Na een hele tijd rond te hebben gelopen, besloten we om door het plaatsje richting de stoeltjeslift te wandelen. Onderweg kwamen we nog langs het cartoonmuseum. Omdat de Luxemburgcard gratis toegang bood, zijn we hier naar binnen gegaan. In een heel smal, klein oud huisje hingen vele ingelijste spotprenten. De beste hingen op de verdieping die gewijd was aan het verschil tussen arm en rijk.DSC05522

Toen we even later bij de stoeltjeslift aankwamen, zag Josanne het niet zitten om naar boven te gaan. Daarom is Jeffrey alleen gegaan. De stoeltjeslift brengt je naar een hoogte van 220 meter vanwaar je een fantastisch uitzicht hebt over het kasteel en het plaatsje Vianden. Na een aantal foto’s te hebben gemaakt, kwam Jeffrey weer naar beneden. Op de terugweg naar de auto, kwamen we een klein restaurantje tegen waar puntzakken patat werden verkocht. Omdat we beide honger hadden gekregen, besloten we hier wat te gaan eten.

Vanuit Vianden vertrokken we naar onze volgende bestemming. Dit was het kasteel van Bourscheid. Tegen 16.00 uur kwamen we hier aan. Dit kasteel was wat moeilijker te vinden. We zagen het al vrij snel bovenop een hoge berg liggen. De weg ernaar toe was wat lastiger te vinden. Aangezien we niet op navigatie reden, waren we aangewezen op de bewegwijzeringbordjes. Gelukkig zijn deze bordjes in voldoende mate aanwezig en het duurde dan ook niet lang totdat we het kasteel van binnen konden bekijken. Dit kasteel bood het mooiste uitzicht van alles wat we tot nu toe hadden gezien. Het ligt bovenop een berg in de bossen vanwaar je een geweldig uitzicht hebt. Bij binnenkomst kregen we audioapparatuur mee, zodat we tijdens de rondwandeling informatie konden opvragen. Wegens tijdgebrek hebben we niet elk verhaal geluisterd.

Ondanks dat het al aardig laat begon te worden, besloten we toch nog even langs het nabijgelegen plaatsje Esch-sur-sûre te rijden. Toen we hier aankwamen regende het dusdanig hard, dat we besloten om niet uit de auto te gaan. In plaats daarvan reden we door richting het hotel. Na een lange dag waarin we 140 kilometer hadden gereden, kwamen we tegen de avond terug op de hotelkamer.

Vertrek vanuit Luxemburg naar huis

Vandaag was het alweer de laatste dag van deze vakantie. De koffer moest alweer worden ingepakt. Na voor de laatste keer uitgebreid te hebben gegeten, zijn we in de auto gestapt en rustig terug gereden naar Nederland. Vlak voor de Duitse grens hebben we de auto nog even volgegooid met de goedkope benzine. De terugreis verliep net als de heenreis, voorspoedig. Deze keer reden we over de snelweg via Trier. Na een rit van iets meer dan 400 kilometer, arriveerden we aan het eind van de middag in Rijssen. Het reisje naar Luxemburg zat er alweer op en ondanks de slechte weersvoorspellingen, hebben we nauwelijks last gehad van regen!

3 reacties

Leave a Comment