Stedentrip: Moderne Architectuur in Valencia

Wie een stedentrip naar Valencia maakt, kan niet om de moderne architectuur heen. De futuristisch ogende gebouwen van de Stad van de Kunst en Wetenschap vallen gelijk op.

Een ‘stedentrip(je)’ Valencia

Een aantal jaar geleden, het was 2007 om precies te zijn, was ik een dagje in Valencia. Niet als stedentrip, maar meer om nog iets cultureel verantwoord te doen in de vakantie. Een kameradengroep, een villa, een zwembad, bier en een barbecue. Dat was voldoende voor 10 dagen plezier. Om toch nog iets te zien, hebben we een dagtripje gemaakt naar Valencia. Van de stad zelf is mij niet heel veel bijgebleven. Dat zal met name komen doordat we niet heel lang in de stad hebben rondgelopen en voornamelijk interesse hadden in cafeetjes en terrasjes. Iets wat ik mij wel van Valencia kan herinneren, zijn de futuristisch ogende gebouwen net buiten het centrum. Afgelopen week zat ik door oude foto’s te bladeren en, net als toen ik er rondliep, verbaasde ik me weer over de vormgeving.

Valencia: de Stad van Kunst en Wetenschap

Valencia wordt druk bezocht door geïnteresseerden en liefhebbers van architectuur. De Spaanse stad werd op het gebied van architectuur voornamelijk op de kaart gezet toen de stad van kunsten en wetenschappen, ´Ciudad de las Artes y de las Ciencias´ was voltooid. Het complex bestaat uit zeven gebouwen. De gebouwen zijn omgeven door een park en vijvertjes. In deze gigantische gebouwen vind je een wetenschapsmuseum, een IMAX theater in de vorm van een oog, een avant-gardische opera genaamd Palau de les Arts Reina Sofía en het Oceanografic, het grootste zee aquarium van Europa. Vlak ernaast ligt de Agora, een bijzonder vormgegeven bouwwerk waar de “Tennis Open 500” ieder jaar wordt gehouden.

Of zulke bouwwerken de toekomst hebben? Volgens de criticasters behoren dergelijke projecten in elk geval tot het verleden. Valencia wilde zich met de Stad van Kunst en Wetenschap profileren. Er is veel kritiek op de prestigieuze bouwwerken. Het project was namelijk begroot op 300 miljoen euro, maar werd uiteindelijk ruim drie keer zo duur en komt volgens schattingen uit op 1,1 miljard euro. En dat voor een stad die al jaren financieel in zwaar weer zit.

Benieuwd hoe deze gebouwen eruit zien? Hieronder is een foto-impressie weergegeven:

Valencia - Architectuur (1)
Valencia - Architectuur (2)
Valencia - Architectuur (3)
Valencia - Architectuur (4)
Valencia - Architectuur

Leave a Comment