Bezienswaardigheden Mallorca: meer dan zon, zee en strand

Het Spaanse eiland Mallorca staat bekend als dè plek voor zon, zee en strand vakanties. Maar er is meer! In deze blogpost zetten wij de vijf mooiste plekken van Mallorca op een rijtje.

Mallorca is een eiland gelegen in de Middellandse Zee, op zo’n 200 km uit de Spaanse kust. Het Spaanse eiland is met een lengte van 100 kilometer en een breedte van 70 kilometer het grootste eiland van de Belearen. Tot deze eilandengroep behoren ook Ibiza en Menorca. De zuid- en oostkust van het eiland zijn voor een groot gedeelte volgebouwd met hotels en appartementencomplexen. Hier komen de feestgangers en de mensen die op zoek zijn naar zon zee en strand.

De mooiste natuur vind je in het noorden en het westen. Langs de westkust bevinden zich de imposante bergen van het Tramuntana gebergte. Wil je zoveel mogelijk van de ongerepte natuur genieten? Dan is het huren van een auto (of scooter) aan te bevelen.

Trein Palma – Sóller

Tussen Palma en Sóller rijdt vijfmaal per dag een trein over een lengte van 27 kilometer dwars door Mallorca’s imposantste gebergte met hoge pieken en diepe dalen met olijfterrassen en kleine dorpjes. Onderweg heb je op een uitzichtpunt kort de gelegenheid om uit te stappen en van het uitzicht te genieten. Dit treintraject is een echte toeristische attractie. Een ritje is daarom ook behoorlijk aan de prijs: 19.50 euro per volwassene (retour). Wij vonden de prijs aan de te hoge kant. De treinrit kan de moeite waard zijn als je niet over een auto beschikt. Beschik je wel over eigen vervoer? Dan kun je soortgelijke (en zelfs mooiere) uitzichten op de ruige natuur eenvoudig gratis vinden.

De kaartjes voor de treinrit kunnen worden gekocht bij het loket naast de ingang van het treinstation van Palma. Vanaf het station in Sóller kun je per tram naar Port de Sóller afreizen. In ons reisverslag kun je meer informatie lezen over deze treinrit. Actuele informatie over dit treintraject kun je lezen op de officiële site van de trein van Palma naar Sóller.

Trein Palma - Soller - Onderweg Panoramapunt Train Palma - Soller

Palma

Palma is met bijna 400.000 inwoners de grootste stad op het eiland Mallorca. De stad heeft een goed bewaard historisch centrum. Je vindt er vele winkels en restaurantjes. De mooiste bezienswaardigheid van de stad is de Kathedraal La Seu. Deze gotische kathedraal verheft zich boven het stadscentrum en kijkt uit over de baai van Palma.

Palma - La Seu Palma - La Seu (2)

Tip: beschik je over een auto en wil je Palma bezoeken? Ga dan het laatste stukje met de trein! Je hoeft dan niet in het drukke Palma op zoek naar een parkeerplek. Parkeren in Palma kan vrij lastig zijn en is rondom het stadscentrum zelden gratis.

Het treinstation van Palma bevindt zich direct naast het stadscentrum. Vlak langs de snelweg, iets voor de stad Palma, bevindt zich het plaatsje Marritix. Dit plaatsje heeft een treinstation en je kunt hier gratis de auto parkeren. Het is vanaf hier een kwartiertje reizen per trein naar Palma. Er vertrekken meerdere treinen per uur. De prijs van het treinkaartje is slechts 0,83 euro (volwassene, enkele reis). Kijk voor de actuele dienstregeling en prijzen op deze website.

Je kunt de treinkaartjes kopen bij de conducteur die continue in de trein rondloopt. Zwartrijden is overigens niet mogelijk. Je bent het treinkaartje nodig om het station van Palma door de poortjes te verlaten. Vanaf het treinstation is het een paar minuten lopen naar het stadscentrum.

Cap des Formentor

Cap des Formentor is één van de mooiste plekken op Mallorca. Op het uiterste puntje staat een vuurtoren. Er loopt maar één weg naar dit meest noordelijke puntje van het eiland. Onderweg kom je verschillende spectaculaire panoramapunten tegen. Hier heb je schitterend uitzicht over de strakblauwe Middellandse Zee en de steile kliffen. Het parkeren bij de vuurtoren kan, indien het druk is, wat chaotisch zijn. Er is maar een kleine parkeerplaats aanwezig. Daarom moeten veel auto’s langs de kant van de weg worden geparkeerd.

Cap des Formentor - Eerste uitzichtpunt Cap des Formentor - Uitzicht vanaf het noordelijkste punt Cap des Formentor - De vuurtoren

De kustweg Ma-10

De MA-10 is de autoweg langs de westkust van Mallorca tussen de plaatsen Pollença (noordelijkste punt van deze weg) en Andratx (zuidelijkste punt van deze weg). Deze weg kan tot één van de aller mooiste kustwegen van Europa worden gerekend. De totale route is 111 kilometer. Het is een weg vol (haarspeld)bochten. Je kunt er dan ook absoluut niet snel doorrijden. Trek daarom dan ook een hele dag uit voor deze route. Onderweg kom je regelmatig uitzichtpunten tegen. Deze staan tijdig op borden langs de kant van de weg aangegeven. Er is altijd de mogelijkheid om je auto te parkeren. Lees meer over de mooiste autoroute van Mallorca in onze blogpost: Kustweg MA-10 | Europa’s mooiste kustwegen

MA-10 Mallorca Kustweg MA-10 Mallorca Kustweg (3) MA-10 Mallorca Kustweg (2)

Zuidelijkste punt: Far del Cap Salines

Het zuidelijkste punt van mallorca (Far del Cap Salines) wordt weinig bezocht. Het is er daarom oorverdovend stil. De laatste 10 kilometer weg lijken naar het einde van de wereld te leiden. Nergens staan huizen of zie je mensen. De kust bestaat hier niet uit zand, maar uit een mooie kleur rots. Uiteraard staat ook hier een mooie witte vuurtoren. Het is voor bezoekers een traditie geworden om op het rotsstrand stenen op elkaar te stapelen.

Far del Cap Salines - De weg er naar toe Far del Cap Salines Far del Cap Salines (2)

Lees ons reisverslag van Mallorca voor meer informatie en antwoord op de vraag wat je nog meer kunt doen op dit Spaanse eiland!

 

Eén reactie

Leave a Comment