Autoroute Mallorca: Kustweg MA-10 |Europa mooiste kustwegen

In deze blogpost geven we een beschrijving van een autoroute (de MA-10) langs het mooiste gedeelte van Mallorca: de westkust. Je volgt de ruige kustlijnen en rijdt via een tweebaansweg dwars door de bergen van de Serra de Tramuntana.

Een Auto huren op Mallorca

Buiten de stadscentra en toeristische gedeeltes, is het openbaar vervoer op Mallorca schaars. Als je zoveel mogelijk van Mallorca wilt zien, is een auto daarom onmisbaar. Het geeft je een stuk meer vrijheid en het rondrijden in een auto is de meest comfortabele (en in veel gevallen ook de goedkoopste) oplossing om het eiland te verkennen.

De meeste bekende verhuurbedrijven zijn op het eiland vertegenwoordigd. Vooral op het vliegveld vind je een groot aanbod aan huurauto’s. Ook in de bekendere (bad)plaatsen vind je volop mogelijkheden om voor 1 of meerdere dagen een auto te huren. Wil je een auto voor je gehele verblijf op Mallorca gebruiken? Dan kun je dit het beste vooraf vastleggen.

Wij hebben goede ervaringen met het huren van een auto via de website www.eautohuur.nl. Eautohuur heeft scherpe prijzen en geeft een overzicht van alle huurauto’s en verhuurbedrijven. Via eautohuur kun je ook gemakkelijk het eigen risico afkopen. Eigen risico houdt in dat je voor een bepaald schadebedrag zelf aansprakelijk bent. De hoogte van dit bedrag varieert per land en verhuurmaatschappij. Dit kun je afkopen door voor het schaderestitutieplan te kiezen. Mocht je schade veroorzaken, dan kun je de schadeclaim doorsturen naar eautohuur. Wanneer je voor het schaderestitutieplan van eauthuur kiest, hoef je dus niet bij het ophalen van de auto bij het verhuurbedrijf een extra verzekering af te sluiten. De kans is groot dat het verhuurbedrijf deze optie aanbiedt. Het is dus niet nodig om dit af te sluiten, aangezien je dit al bij eautohuur hebt gedaan.

Autorijden op Mallorca

Op Mallorca wordt er iets ‘agressiever’ gereden dan dat je in Nederland gewend bent. Je hoeft daarom niet raar op te kijken dat je regelmatig voorbij gescheurd wordt. In de plaatsjes zijn veel smalle eenrichtingswegen. De wegen met scherpe haarspeldbochten, steile hellingen (en mogelijk overstekende berggeiten) vind je in het (noord) westen van het eiland. Feitelijk is een gewone personenauto voldoende om over de normale (lees: verharde) wegen van Mallorca te rijden. De reistijd tussen de uiterste punten op Mallorca bedraagt minder dan een halve dag.

Zoals je in ons eerdere artikel ‘Mallorca, meer dan alleen zon zee en strand‘ hebt kunnen lezen, biedt Mallorca de bezoeker veel meer dan alleen maar badplaatsen en zandstranden. De lange kuststroken met zandstranden vind je in het (noord)-oosten en gedeeltes in het zuiden van Mallorca. Het midden van Mallorca is wat vlakker en minder toeristisch. In het westen van Mallorca vindt je de mooiste en meest spectaculaire wegen van het eiland. Hier ligt het Serra de Tramuntana. Deze bergketen strekt zich uit in het noorden-westen en westen van Mallorca . De weg MA-10 loopt door dit gebied en volgt de ruige kustlijnen en geeft je een schitterend uitzicht over de bergen en de Middellandse Zee.

De mooiste autoroute op Mallorca: MA-10

De allermooiste autoweg op Mallorca is de MA-10. Deze weg vormt de rode draad van de mooiste autoroute die wij op Mallorca hebben gereden. Wij hebben onderstaande route opgesplitst: Cap des Formentor en de rest van de route langs de westkust hebben we niet op dezelfde dag gereden. Dit is ook aan te raden: het wordt anders wel een hele lange rit.

Mallorca - MA-10 Bordje met vermelding van een uitzichtspuntDe route is spectaculair: je rijdt via een weg vol met haarspeldbochten dwars door de bergen, langs de kust en door tunnels en kloven. De tweebaansweg weg is goed begaanbaar. Je hebt onderweg niet heel veel zijwegen en de bewegwijzering is goed. Je zult hierdoor niet snel ‘verdwalen’ en de route is daarom niet moeilijk te rijden. Je komt onderweg geregeld kleine plaatsjes of restaurantjes tegen. Uitzichtpunten staan tijdig aangegeven en er is hier altijd ruimte om de auto te parkeren. Op sommige plekken kan het wat drukker zijn: vooral bij de vuurtoren op de Cap des Formentor kan het wat chaotisch zijn met geparkeerde auto’s.

Je kunt de autoroute vanzelfsprekend op elk gewenst punt beginnen. Onze beschrijving gaat van noord naar zuid. In totaal (inclusief heen en terug van Pollença naar Cap de Formentor) is de route tot aan Andratx 170 kilometer lang. Trek hier zeker een hele dag voor uit! Het is zoals gezegd een bochtige tweebaansweg weg waar je niet op kunt schieten. Voor de duidelijkheid hebben we de autoroute opgedeeld in secties:

Mallorca mooiste autoroute - MA-10

Pollença – Cap de Formentor (het noorden van Mallorca) | 27 kilometer (enkele rit)

Cap de Formentor is een rotsachtige schiereiland met 400 meter hoge kliffen, vreemde rotsformaties midden in de verlaten omgeving van Formentor. Aan het eind van een lange en kronkelende (smalle) weg, kom je uit bij de witte vuurtoren die het meest noordelijke puntje van het eiland markeert. Dit is het uiterste (noordelijke) punt van Mallorca. Je zult daarom dezelfde weg weer terug moeten rijden tot aan Pollença.

Mallorca - Uitkijkpunt op weg naar Cap des FormentorMallorca - De weg naar Cap des FormentorCap des Formentor - De vuurtoren

Pollença – Sóller | 55 kilomter

De weg loopt hier niet direct langs de kust. Je hebt dus voornamelijk uitzicht op de omliggende bergen. Tussen Pollença – Sóller kun je de afslag nemen naar Sa Calobra. Dit gehucht is gelegen in een baai omgeven door kliffen. Het is een druk toeristenoord. Vroeger was Sa Calobra alleen per boot te bereiken. Nu kun je er ook met de auto komen via een weg dat nog het meest weg heeft van een racecircuit. De weg daalt op een spectaculaire wijze af naar de kust met vele zigzagbochten, haarspeldbochten en zelfs een 380-graden bocht. Wees je er wel van bewust dat je niet bepaald de enige op deze weg zult zijn: onder andere ook bussen rijden (lees: scheuren) hier omhoog en omlaag. Mocht je Sa Calobra willen bezoeken, neem hier dan dus de tijd voor.

Mallorca - Weg tussen Pollença - Sóller Mallorca - Tussen Pollença - Sóller (2) Mallorca - Tussen Pollença - Sóller

Sóller – Valldemossa | 21 kilometer

Sollér ligt in een gebied met veel fruitboomgaarden. Het hoogste punt van het eiland ligt vlakbij deze plaats: de Puig Major. Nadat je het plaatsje Sóller bent gepasseerd, blijf je de MA-10 volgen in de richting van Valldemossa. Onderweg zie je Port des Sollér liggen. De weg slingert zich door de bergen en af en toe vang je een glimp op van de Middellandse Zee.

MA-10 Mallorca Kustweg (3)Mallorca - Tussen Soller en ValldemossaMallorca - Port de Soller gezien vanaf uitzichtspunt Mirador de Ses Barques

Valldemossa – Andratx | 41 kilometer

vanaf Valldemossa loopt de MA-10 nog zo´n 40 km door en eindigt in de plaats Andratx. Ook op dit stuk kom je nog een aantal punten tegen waar je een spectaculaire zicht hebt op de kliffen en Middellandse Zee.

De weg voorbij Andratx in het zuidelijke deel van het eiland hebben een minder spectaculair uitzicht. Je kunt hier het beste de snelweg pakken naar je verblijfplaats.

MA-10 Mallorca Kustweg (2)Mallorca - Spectaculair uitzicht op de kustlijn tussen Valldemossa en AndratxMallorca - Tussen Valldemossa en Andratx (2)

Tip: koop de kaart van Mallorca van Freytag & Brendt. Dit is niet alleen qua weergave van de wegen een uitstekende plattegrond, alle uitzichtpunten van deze route staan er ook op vermeld.

3 reacties

 • […] De MA-10 is de autoweg langs de westkust van Mallorca tussen de plaatsen Pollença (noordelijkste punt van deze weg) en Andratx (zuidelijkste punt van deze weg). Deze weg kan tot één van de aller mooiste kustwegen van Europa worden gerekend. De totale route is 111 kilometer. Het is een weg vol (haarspeld)bochten. Je kunt er dan ook absoluut niet snel doorrijden. Trek daarom dan ook een hele dag uit voor deze route. Onderweg kom je regelmatig uitzichtpunten tegen. Deze staan tijdig op borden langs de kant van de weg aangegeven. Er is altijd de mogelijkheid om je auto te parkeren. Lees meer over de mooiste autoroute van Mallorca in onze blogpost: Kustweg MA-10 | Europa’s mooiste kustwegen […]

 • Desiree van Dalen schreef:

  Hallo!

  Wat een super mooie route en top dat je het op internet hebt gezet! Vraagje. Hopelijk kunt u mij helpen. Ik ga begin juni 2 weken naar Cala D’or en wil deze prachtige route ook rijden. Ik denk dat ik het stukje Andratx – Valldemossa oversla en in Valldemossa begin tot aan Cap de Formentor. Hoe kan ik dan vanuit Cala D’Or het beste rijden? Ik hoop dat u mij kunt helpen. Met vriendelijke groet Desiree van Dalen

 • reisbloggers schreef:

  Hallo Desiree,

  Volgens mij is het teveel om dit vanuit Cala D’or in 1 dag te doen. Volgens Google Maps is het 5 uur autorijden en gezien het aantal kilometers kan dat aardig kloppen.

  Vrienden van ons hebben deze route afgelopen week nog gereden en ook zij waren er heel enthousiast over. Zij verbleven in het noorden van Mallorca en hebben de route in twee stukken verdeeld over twee dagen.

  Vanuit Cala D’or kun je via Palma naar Valldemossa en vanaf daar de MA-10 pakken. Je kunt op dag 1 dan tot aan Luc rijden en via het binnenland terug naar Cala D’or. De weg tussen Luc en Inca is ook de moeite waard.

  Op een andere dag kun je dan naar Cap Formentor. Om te voorkomen dat je twee keer dezelfde stukken rijdt, kun je op deze dag de oostkust volgen naar het noorden. Je kunt dan langs Capdepera rijden. Daar is een mooi kasteel/fort/burcht (zie http://reisbloggers.nl/onze-reizen/mallorca-reisverslag/#19%20oktober voor meer info).

  Via de noordkust rij je dan naar Cap de Formentor. Op de terugweg kun je via het binnenland (Muro, Manacor bijvoorbeeld) terugrijden.

  Je bent op deze manier twee dagen kwijt, maar je voorkomt vele uren autorijden op 1 dag. Je maakt ongetwijfeld aardig wat tussenstops waardoor je aardig wat tijd extra kwijt bent. Nadeel is dat je het stuk van de MA – 10 tussen Pollenca en Luc mist, maar dit is niet het meest spectaculaire deel van de route. In plaats daarvan heb je en stuk meer tijd voor tussenstops (verkijk je ook niet op Cap Formentor, daar ben je ook nog wel wat tijd voor kwijt, zeker als het wat drukker is).

  Als je nog meer vragen hebt, horen we het wel!

  Alvast een fijne reis gewenst!

  Groet,
  Reisbloggers

Leave a Comment