Natuur in Slovenië: grotten, meren, watervallen en meer!

Slovenië is misschien niet de meest bekende vakantiebestemming van Europa. Best opmerkelijk, want Slovenië heeft schitterende natuur. Voor een groot deel zelfs ongerept, aangezien het land wordt nog niet wordt overspoeld door massa´s toeristen. In deze blogpost zetten we het mooiste en bekendste natuurschoon van Slovenië voor je op een rijtje.

In het noordwesten van Slovenië bevinden zich de Julische Alpen. De hoogste berg is de Triglav, met 2864 meter tevens de hoogste van Slovenië. Hoe meer je naar het oosten gaat, hoe lager de bergen en heuvels van het Sloveense landschap worden. In het zuidwesten van Slovenië ligt het karstgebied. In de poreuze kalksteenbodem zijn in de loop der tijd talloze kloven en grotten ontstaan.

Grotten in Slovenië: Postojna en Škocjan

Slovenië is slechts iets groter dan de helft van Nederland, maar telt een enorm aantal grottenstelsels. Er zijn er nu in totaal zo´n 7000 bekend. De meeste grotten zijn te vinden in het karstgebied in het zuidwesten van het land. In dit gebied heeft de poreuze kalksteenbodem in de loop der tijd geleid tot het ontstaan van talloze kloven en grotten. De meest bekende en indrukwekkendste grotten zijn die van Postojna en Škocjan.

De grotten van Škocjan zijn in 1986 opgenomen op de Unesco Werelderfgoedlijst. Dit is niet voor niets. De grotten zijn behoren tot de mooiste van Slovenië. Dit komt mede door de enorme omvang en de rivier de Reka die met luid geraas door de grotten stroomt. Ongeveer 3 km is toegankelijk voor bezoekers. Tijdens de 90 minuten durende rondleiding zie je vele stalagmieten en stalactieten, ondergrondse rivieren en stenen bruggen.

De Postojna grotten zijn het tweede indrukwekkende grottenstelsel van Slovenië. Dit is het langste grottenstelsel van Slovenië en de op een na grootste druipsteengrot ter wereld. Het stelsel strekt zich uit over een lengte van 20 kilometer. Hiervan is 5200 meter opengesteld voor publiek. Ongeveer 1700 meter moet je ter voet afleggen over betonnen paden, de overige 3500 meter gaat per treintje.

Door de grote populariteit zijn deze grotten grote publiekstrekkers geworden. Dit heeft ertoe geleid dat de grotten commercieel erg interessant zijn geworden. De entreeprijs is daarom nogal fors: 15 euro per volwassene voor de Škocjan grotten en 22.90 euro per volwassene voor de Postojna grotten. Je krijgt er echter wel een kijkje in de meest indrukwekkende grottenstelsels van Europa (en misschien wel ter wereld) voor terug.

TIP: Bezoek je de grotten van Postojna? Rijd dan vanaf de parkeerplaatsen een dikke kilometer verder naar het middeleeuwse kasteel van Predjama. Dit kasteel is als het ware aan de 123 meter hoge rotswand geplakt en daardoor bijzonder om te zien.

Slovenie – De Postojna grottenSlovenie – Kasteel van Predjama

Het meer van Bled en het meer van Bohinj

Slovenië bezit enkele schitterende meren. De bekendste zijn het meer van Bled en het meer van Bohinj. Het meer van Bled is ruim, 2 km lang, 1.4 km breed en 30 meter diep. De beste manier om van het meer te genieten is tijdens een wandeling langs het meer. Een 6 km lange rondwandeling over de verharde paden rond het meer duurt ongeveer een uur. Op het kleine eilandje in het meer bevind zich een kerkje, gebouwd in de 17e eeuw. Je kunt deze bereiken met een speciaal bootje: de Pletna. Het groenblauwe water, de heuvels en bossen rondom het meer, het kerkje op het eiland maakt en het kasteel op de klif zorgen samen voor een schitterend decor. Gelukkig doet Slovenië er alles aan om dit mooie stuk natuur in de huidige staat de behouden: motorboten zijn op het meer verboden en op de oevers rondom het meer worden geen nieuwe gebouwen neergezet.

In de zuidhoek van het Nationaal Park Triglav bevindt zich het meer van Bohinj. Dit meer is bijna aan alle kanten omringd door hoge bergen en heeft daardoor een wat wilder en ruiger aanzicht dan het meer van Bled.

Slovenie – Het meer van Bled Slovenie – Het kasteel van Bled

De Savica waterval

Aan de westkant van het meer van Bohinj bevindt zich een parkeerplaats vanwaar je de bergstroom Savica tot aan de mooie Savicawaterval (Slap Savica) kunt volgen. Deze wandeltocht duurt zo’n 20 minuten en er moet worden geklommen over een trap (van meer dan 500 treden) die in de rotsen is uitgehakt. De Savica waterval perst zich hier door een kloof in de rotswand en stort zich dan zo’n 60 meter naar beneden. De waterval is overigens niet gratis te bezoeken. Aan het begin van het wandelpad dient er 2.50 euro entree te worden betaald (voor volwassenen).

Slovenie - In de verte het meer van BohinjSlovenie – De Savica waterval

Vintgarkloof

De Vintgarkloof, een 2 kilometer lang ravijn dat door de rivier Radovna is uitgesleten in de rotsen, ligt een paar kilometer ten noorden van Bled. Dwars door deze kloof is een schitterend wandelpad aangelegd van 1.6 km lang. De route loopt via houten bruggen langs steile kliffen en stroomversnellingen. De route eindigt bij de Sum waterval. Wanneer je een stuk geen andere mensen tegenkomt en alleen het water hoort razen, voel je je erg klein tussen de enorme bergwanden.

Je kunt overigens (in elk geval niet voor zover wij wisten), geen rondje lopen. Je moet dus dezelfde weg via de houten bruggen weer teruglopen naar de parkeerplaats. De entreeprijs bedraagt 4 euro (voor volwassenen). Actuele informatie over de Vintgarkloof is hier te vinden.

Slovenie – De Vintgarkloof Slovenie – De Sum waterval (Vintgarkloof)

Rondrit langs het natuurschoon van Slovenië

Het bovenstaand natuurschoon is voor een groot gedeelte te combineren in een dagtrip. Je moet hiervoor wel beschikken over eigen vervoer. Wij hebben dit ook gedaan en deden dit als volgt:

Als je Ljubljana (Blauwe markering op de kaart), de hoofdstad van Slovenië als startpunt neemt en je vertrekt op tijd in de ochtend, kun je de rondrit beginnen bij het meer van Bled (Rode markering op de kaart). Je kunt hier uitgebreid de tijd nemen. Vervolgens kun je een paar kilometer doorrijden richting de Vintgarkloof (Groene markering op de kaart). Het bewandelen van de aangelegde wandelroute, kan gemakkelijk 2 uur in beslag nemen door al het moois dat je onderweg ziet. Vervolgens kun je doorrijden, via het meer van Bohinj (Licht blauwe markering op de kaart) naar de Savica waterval (Gele markering op de kaart). Het meer van Bohinj is mooi, maar je zult er minder tijd spenderen dan in bij het meer van Bled. De Savica waterval ligt op zo’n 10 kilometer rijden van het meer van Bohinj. Inclusief de wandeltocht, zal het bezoek aan deze waterval een uur tijd in beslag nemen.


Ljubljana – Bled – Vintgarkloof – Bohinj – Savica waterval weergeven op een grotere kaart. Aantal kilometer: ± 100.

Gezien de ligging is een bezoek aan de grotten Postojna (Paarse markering op de kaart) en Škocjan (Blauwe markering op de kaart) moeilijk te combineren met deze dagtrip. Het beste trek je hier een middag (of ruime ochtend) tijd voor uit. Je kunt dan ook het kasteel van Predjama (Roze markering op de kaart) bekijken.

5 reacties

 • Coby Vrijhoef schreef:

  Hallo, wij waren vorige week (juli 2016) in Slovenië en je kunt bij de Vintgarkloof wel buitenom lopen en zo de drukte in de kloof vermijden. Deze route duurt ruim een uur.

 • de Kort schreef:

  Hallo,
  Bedankt voor het mooie reisverslag. Hebben jullie voor de dagen in Slovenië een kostenoverzicht? Bij andere reizen van jullie kon ik deze wel vinden op jullie website, verdeeld in categorieën.

  Alvast bedankt

  • reisbloggers schreef:

   Goedemiddag,

   Graag gedaan! Nee, we hebben destijds voor Slovenië geen kostenoverzicht bijgehouden. Hier zijn we later mee begonnen :).

   Groet,
   Jeffrey

 • de Kort schreef:

  Okee, dan heb ik er niet over heen gelezen;)

Leave a Comment