Fort Maglić: Het mooiste kasteel van Servië?!

Een kasteel hoog op een rots en alleen via een kronkelig en smal wandelpaadje te bereiken. Fort Maglić is 1 van de mooiste bezienswaardigheden in Centraal Servië.

In het centrale deel van Servië in de Ibar Gorge vallei ongeveer 15 kilometer ten zuidwesten van de stad Kraljevo, torent het fort Maglić hoog boven de vallei uit. Het ‘Maglić Fortress’ is de best bewaarde en 1 van de mooiste voorbeelden van de Servische middeleeuwse forten. Het fort is in de eerste helft van de 13e eeuw gebouwd. Het fort is gelegen langs de belangrijkste middeleeuwse weg en diende ter bescherming en controle van het verkeer en de handel in de Ibar vallei. Het fort is gebouwd aan de oever van de rivier de Ibar op een hoge rots omringd door steile berghellingen.

Het Maglić fort bestaat uit zeven torens die door middel van twee meter dikke muren met elkaar zijn verbonden. Vanaf het kasteel heb je een schitterend uitzicht over de Ibar vallei. Toegangspoortjes vind je er niet. Ook souvenirtentjes of verkopers zijn afwezig. Het is er rustig en stil. Doodstil zelfs. Wij hadden het geluk om er helemaal alleen te zijn: lopend in de stilte tussen de overblijfselen van het fort met een geweldig uitzicht. Schitterend toch?

Fort Maglić: hoe bezoek je dit kasteel?

Het kasteel Maglić kan worden bereikt door een kronkelend pad dat begint bij de voetgangersbrug. Inclusief wandeling, neemt het bekijken van het kasteel al snel 1.5 uur in beslag. Het voetpad naar het kasteel kan wat lastig te vinden zijn. Daarom geven wij je aan de hand van onze foto’s een duidelijke routebeschrijving:

Wanneer je de weg (nummer 22) tussen Ušće en Kraljevo volgt,zie je het kasteel vanzelf op de rots liggen. Bij een restaurantje (Jerinin Grad) aan de kant van de weg is een parkeergelegenheid.
Maglic Fortress - parkeerplaats
Vervolgens loop je een klein stukje (100 meter) naar het zuiden. Achter de vangrail loopt een smal wandelpaadje naar beneden.
Maglic Fortress - walking route
Vervolgens loop je richting de voetgangersbrug.
Maglic Fortress - bij rode pijl naar beneden lopen (vorige foto) richting de brug
Je steekt de voetgangersbrug over (lijkt een wiebelbrug, maar wees niet bang: de brug is stevig genoeg). Vervolgens sla je gelijk het wandelpaadje in linksaf (het kasteel ligt dan ook aan je linkerzijde en andere opties zijn er niet).
Maglic Fortress - na de brug direct links het smalle paadje omhoog
Nu begint de klim naar boven. Het eerste gedeelte is onverhard en smal.

Maglic Fortress - dat paadje gaat over in een wat breder paadje

Het middelste gedeelte is breed en goed verhard (waarschijnlijk zal de hele klim in de toekomst er zo uit gaan zien?)

Maglic Fortress - middelste stuk van de klim

Het laatste stukje is weer hobbelig en onverhard.

Maglic Fortress - het laatste stukje is weer slecht

En als je dan boven bent, wacht de beloning:

Maglic Fortress - Uitzicht Maglic Fortress - Serbia

Fort Maglić weergegeven op de plattegrond

Leave a Comment