Autorondrit: Ontdek oude kloosters in Servië

De bouwers lijken de mooiste plekken te hebben uitgezocht. Dit draagt bij aan de bijzondere sfeer die je bij de kloosters voelt. Deze autoroute leidt je langs de twee mooiste kloosters van Servie: Studenica en Žica. Onderweg passeer je ook nog Fort Maglić.

Servië, daar is toch alles donker en grijs? Nee hoor, Servië is een prachtig groen land met. Grofweg gezien is Servië voor de helft vlak en voor de andere helft is het land bergachtig. Servië staat vooral bekend om haar middeleeuwse en byzantijnse cultuurhistorie. Het land telt veel kloosters, waarvan er een heel aantal op de Unesco Wereld Erfgoedlijst staan.

Servie

De culturele route Transromanica, een Europees project voor behoud van de Romaanse cultuur, verbindt middeleeuws Romaans erfgoed uit verschillende landen met elkaar. Een deel van deze route gaat door Servië langs de mooiste kloosters van het land.

Wij volgden een klein stukje van deze route toen we vanuit Montenegro via Servië terug reden naar Bosnië Herzegovina. In deze blogpost geven we een verslag van deze autoroute.

Hoe raakten wij in Servië verzeild?

Onze laatste overnachting in Montenegro brachten we door in een klein houten hutje hoog in de bergen(Durmitor National Park) in de omgeving van Žabljak. We keken raar op toen we ’s morgens wakker werden in een witte wereld. Er was veel neerslag gevallen die nacht en gezien de hoogte, was dit gevallen in de vorm van sneeuw. Via de Tarabrug over de Tara River Canyon verlieten we bij Pljevlja Montenegro. We sliepen in Kušići (Vila Angelina), een heel klein dorpje in een groen bergachtig landschap langs de doorgaande weg. De volgende dag reden we een route langs verschillende kloosters die in deze regio van Servië te vinden zijn.

Een autoroute langs de twee mooiste kloosters van Servië

In het beboste berggebied van Servië langs de weg van Novi Pazar en Kraljevo zijn mooie oude kloosters te vinden. Wij reden een deel van deze weg. Ons ‘beginpunt’ was het hele kleine dorpje Kušići, op zo’n 30 kilometer afstand van de plaats Ivanjica. Het eindpunt van deze reisdag was Čačak. We maakten een flinke omweg omdat we een aantal kloosters wilden zien. Je kunt een voor jou logisch begin en eindpunt van deze route kiezen. Wij kozen ervoor om naar Čačak te rijden omdat we terug wilden naar Bosnië Herzegovina.

Op onderstaande kaart is een deel van de route langs de hoogtepunten afgebeeld. De afstand van Ivanjica naar Kraljevo is zo’n 100 kilometer. Je rijdt via de wegnummers 30 en 22. Dankzij de bochtige tweebaansweg doe je er zeker wel dik 2 uur over (pure rijtijd). De hoogtepunten ondereweg zijn het Studenica klooster, het Žica klooster en fort Maglić.


Op grote bruine borden langs de kant van de weg staan de nabijgelegen kloosters aangegeven. Als je vanuit de richting Ivanjica (letter A op de kaart) rijdt, kom je eerst langs het Studenica klooster.

Studenica: het mooiste klooster van Servië

Studenica (letter B op de kaart) is het oudste, mooiste en belangrijkste klooster van Servië. Het Studenica klooster werd eind 12e eeuw opgericht. Het is het grootste en rijkste orthodoxe klooster van Servië. De twee belangrijkste monumenten zijn de Kerk van de Maagd en de Kerk van de Koning, beiden zijn gebouwd met wit marmer. De omgeving waarin het klooster is gebouwd, is schitterend. Het ligt geïsoleerd in de groene omgeving en het is er muisstil. Je krijgt er niets mee van de buitenwereld.

Vanaf het parkeerplaatsje is het 5 minuten lopen naar de ingang van het klooster. De toegang was gratis en volgens mij is dat nog steeds zo. Actuele informatie over de openingstijden is te vinden op de website Transromanica.

Studenica Klooster - Servie
Vanaf het Studenica kloosters is het 11 kilometer rijden naar het plaatsje Ušće. Hier zou je eventueel wat kunnen eten, want onderweg kom je niet heel veel tegen. Vanaf hier rij je richting het noorden (weg 22). De weg volgt de rivier Ibar, die zich een kronkeld door de bergen een weg heeft gebaand. Na 25 kilometer doemt er een fort op bovenop een berg aan de linkerkant van de weg.

Fort Maglić

Fort Maglić (letter C op de kaart), we schreven er al eerder over. Bovenop een berg langs de doorgaande weg van Ušće naar Kraljevo ligt 1 van de mooiste Servische middeleeuwse forten omringd door steile berghellingen. Het fort (begin 13e eeuw) is gelegen langs de belangrijkste middeleeuwse weg en diende ter bescherming en controle van het verkeer en de handel in de Ibar vallei.

Fort Maglić - Servie
Op aanraden van de eigenaar van Vila Angelina (waar we de nacht ervoor sliepen), hebben we de heuvel beklommen. Een kronkelend voetpad leidt je naar boven. Reken erop dat je zo’n 1.5 uur kwijt bent als je de heuvel wilt beklimmen en het fort wilt bezichtigen. Toegangspoortjes vind je er niet. Ook souvenirtentjes of verkopers zijn afwezig. Het is er rustig en stil. Doodstil zelfs. Wij hadden het geluk om er helemaal alleen te zijn: lopend in de stilte tussen de overblijfselen van het fort met een geweldig uitzicht. Schitterend toch?

Een routebeschrijving voor het bezichtigen van het kasteel vind je in onze eerder geschreven blogpost Fort Maglić: Het mooiste kasteel van Servië?!

Het Žica klooster

Een dikke 20 kilometer verder, net buiten Kraljevo ligt het tweede klooster van deze autoroute: het Žica klooster (letter D op de kaart). De rode kleur van het klooster zie je al op een grote afstand. In dit klooster vonden alle kroningen ten tijde van de Nemanjić-dynastie plaats. In totaal gebeurde dit zeven keer. Het klooster heeft daarom ook zeven deuren. Voor elke kroning werd er namelijk een nieuwe deur geopend en een oude deur gesloten. Het klooster heeft een opvallende rode kleur. Dit is een teken dat er hier koningen werden gekroond.

Zica klooster - Servie

Dit was maar een korte route langs een tweetal kloosters in Servië. Er zijn nog veel meer kloosters in Servië te vinden. Een overzicht van alle kloosters is te vinden op de website van het Servische Toeristen Bureau.

2 reacties

  • Yvonne schreef:

    Over de kloosters in Servië heb ik de laatste tijd vaker goede verhalen gehoord. Wat een mooie autorondreis maakten jullie hier trouwens. In welke maand waren jullie hier? Met de eigen auto denk ik?

    • reisbloggers schreef:

      Wij waren in september (laatste 3 weken) in Bosnië, Montenegro & Servië. We waren niet met de eigen auto, maar hadden een auto gehuurd op het vliegveld van Tuzla, in Bosnië. Dat scheelt een heel stuk rijden :).

Leave a Comment