Werelderfgoed in Roemenië – Gefortificeerde kerken

We schreven al eerder over de 3 mooiste kastelen in Roemenië. Dit is niet het enige dat uit de Middeleeuwen bewaard is gebleven. In de regio Transsylvanië zijn prachtige gefortificeerde kerken te vinden.

Er zijn verschillende benamingen voor deze bouwwerken: versterkte kerken, vestingkerk, gefortificeerde kerken en weerkerken. In het Engels wordt het aangeduid als fortified churches. Al deze benamingen zijn een aanduiding voor een kerk die vroeger een verdedigende functie had. Binnen de muren waren de bewoners in tijden van oorlog veilig en het bood bescherming tegen plunderaars. Veel van deze kerken zijn bewaard gebleven en behoren nu tot de mooiste bezienswaardigheden van Roemenië. Ze zijn vooral te vinden op het platteland in de kleinere dorpen, waar de burgers vroeger geen bescherming hadden van de stadsmuren.

De gefortificeerde kerken in Roemenië

Toen de verdedigende functie van de versterkte kerken vervielen, verdwenen ook vaak de uiterlijke kenmerken. Het mooie van de regio Transsylvanië in Roemenië is dat de verdedigingsmuren van de veel versterkte kerken nog duidelijk zichtbaar zijn. 7 dorpen met een gefortificeerde kerk zijn op de Werelderfgoedlijst geplaatst. Dit zijn de dorpen Biertan, Câlnic, Dârjiu, Prejmer, Saschiz, Valea Viilor en Viscri. Wij bezochten er 3: Prejmer, Biertan & Viscri.

De gefortificeerde kerk in Prejmer

De gefortificeerde kerk van Prejmer is 1 van de best bewaarde weerkerken van Roemenie en, zo vonden wij, ook de meest bijzondere. Je ziet duidelijk door de brede en hoge verdedigingsmuur dat dit een plek was waar de burgers een veilig heenkomen konden zoeken. Eenmaal de poort door, zie je in het een eenvoudige kerk staan. Aan de binnenkant van de verdedigingsmuur zijn achter de zwart houten balustrades ruim 270 kamers gebouwd.

Roemenie - Prejmer (buitenkant)Roemenie - Prejmer

Adres: Str. Pietei 2, Prejmer
Openingstijden: Kijk hier
Toegangsprijs: 8 Lei (1,80 Euro)

De gefortificeerde kerk in Viscri

De versterkte kerk van Viscri is vanuit de wijde omgeving te zien. De kerk met de verdedigingsmuren ligt op een heuvel(tje). Door de dikke muren en torens lijkt het meer op een kasteel dan op een kerk.

Roemenie - Viscri

Viscri is een echt dorp. De weg ernaar toe is weliswaar verhard, maar daar is ook alles mee gezegd. Eenmaal in het dorp, houdt de verharding op. De auto’s zijn door voetgangers en paarden met wagens vervangen. In het dorpje kun je de auto parkeren. We volgden een klimmend pad omhoog, richting de ingang van de kerk. Een oude vrouw wilde net de deur afsluiten. Gelukkig gunde ze ons nog een paar minuten binnen, zodat we het fort van binnen konden bekijken. Dit was de moeite waard, net als de weg naar het dorp toe. Je rijdt dan echt door de binnenlanden van Roemenië,daar waar je voor je gevoel een stap terug in de tijd zet.

Roemenie - Viscri (2) Roemenie - Viscri

Adres: Viscri (klein dorpje, kan niet missen)
Openingstijden: elke dag tussen 10.00 en 13.00 uur & tussen 15.00 en 18.00 uur.
Toegangsprijs: 5 Lei (1,15 Eur)

De gefortificeerde kerk in Biertan

In een klein plaatsje met schilderachtige straatjes en omgeven door groeve heuvels, torent de gefortificeerde kerk van Biertan op een heuvel boven de huizen uit. De kerk is omringd door een verdedigingsmuur, torens en poorten. Het is duidelijk dat burgers hier een veilig heenkomen konden vinden ten tijde van oorlog en plunderingen.

Roemenie - BiertanRoemenie - Biertan Fortified Church

Adres: Piata 1 Decembrie 1918
Openingstijden: maandag tot en met zaterdag 9.00 – 17.00 uur
Toegangsprijs: 8 Lei (1,80 Euro)

Werelderfgoed: de 7 gefortificeerde kerken van Transsylvanië

Bekijk de actuele informatie over de weerkerken in Transsylvanie op de website van het Roemeense Toeristenbureau.

Leave a Comment