Wat kost een autorondreis door Roemenië?

Wat kost een autorondreis door Roemenië? Wij geven je een kijkje in ons kostenoverzicht.

Roemenië kan gerekend worden tot de categorie ‘low budget reisbestemmingen’. Roemenië ligt in het deel van Europa waar de prijzen voor levensonderhoud wat lager zijn. Reizen door dit deel van Europa is daarom ook goedkoper in vergelijking met de traditionele vakantielanden.

De valuta van Roemenië: de Roemeense Lei

De officiële munteenheid in Roemenië is de Roemeense Lei (RON). Eén lei is opgedeeld in 100 bani. Het briefgeld in Roemenië bestaat uit 1, 5, 10, 50, 100, 200 en 500 Lei. Munten zijn praktisch niets waard in Roemenië. In de steden zijn voldoende geldautomaten waar je kunt pinnen. Het is het makkelijkst om de uitgaven vervolgens cash te doen.

Bron: http://www.dreamstime.com/stock-photos-romanian-money-bills-lei-image17534803

Rondreizen in Roemenië: wat kost dat?

Je wilt een autorondreis maken door Roemenië, maar wat kost zoiets? Wat zijn de kosten van eten, slapen, transport en overige zaken? Tijdens ons verblijf in Roemenië hebben we onze uitgaven bijgehouden. Dit hebben we vervolgens onderverdeeld in de volgende categorieën:

• Slapen (overnachting)
• Eten (ontbijt, lunch, diner, snacks, boodschappen, drinken)
• Vervoer (brandstofkosten)
• Excursies (entreegelden)
• Overig (souvenirs, parkeergeld, fooi)

Wij konden Roemeense Lei pinnen tegen de volgende wisselkoers:

1 Lei = € 0,227474
1 EURO = € 4,396097

In totaal gaven wij tijdens ons 15 daagse verblijf in Roemenië iets meer dan 4000 Lei uit. Dit is omgerekend (afgerond) €925. Per persoon komt dit dus neer op €30 per dag. Let wel: Dit is exclusief de autohuur en de vliegtickets!

Slapen: 1720 Lei (€ 13,03)
Eten: 1112 Lei (€ 8,43)
Vervoer: 700 Lei (€ 5,31)
Excursies: 275 Lei (€ 2,07)
Overig: 265 Lei (€ 2,01)

Vliegtickets naar Roemenië

Een paar weken voor vertrek hadden we vliegtickets gekocht via de website van Wizzair. Wizzair vliegt vanaf Dortmund en Eindhoven tegen goede prijzen naar verschillende plaatsen in Roemenië. Als je een auto huurt en een rondreis maakt door Roemenië, dan maakt het niet veel uit welke plaats je bestemming is. Je kunt de kosten van het vliegticket en de autohuur dan bij elkaar optellen en uitrekenen wanneer je het goedkoopste uit bent. In ons geval was Cluj het makkelijkst/goedkoopst (ongeveer 100 Euro per persoon, inclusief 1x bagage).

Auto huren in Roemenië

De auto hadden we vooraf via www.eautohuur.nl gehuurd. Hiermee vergelijk je gemakkelijk de verschillende verhuurmaatschappijen. Wij hebben er goede ervaringen mee en het is voor ons altijd nog goedkoper geweest dan wanneer we de auto boeken via de maatschappij zelf. We kozen voor een Economy auto van de maatschappij Enterprise. Het eigen risico kochten we net als de vorige keren af bij eautohuur.nl. De prijs? 305 Euro voor 2 weken, inclusief luchthaventoeslag en afkoop van het eigen risico.

Roemenie Auto

Reisbudget Roemenië

In totaal zijn we 15 dagen in Roemende geweest. Met een gehuurde Opel Corsa maakten we een autorondreis van meer dan 2400 kilometer. Hoewel dit misschien niet zo lijkt als je het aantal kilometers bekijkt, hebben we het rustig aangedaan en voldoende tijd genomen om het historische erfgoed in Roemenië te bekijken.

Om je meer informatie en inzicht te geven in de reiskosten voor Roemenië, hebben we de kosten kort toegelicht:

Slapen

Overnachten in Roemenië is goedkoop en je krijgt veel waar voor je geld. De mensen van de guesthouses (Pensiunea’s) zijn over het algemeen heel gastvrij en de kamers zijn prima in orde. In totaal sliepen we in 11 verschillende guesthouses. We boekten de overnachtingen telkens een dag van te voren via booking.com. De duurste (Pension Eva) kostte ons 90 Lei (20 Euro) per persoon per nacht. De goedkoopste overnachting hadden we in Câmpulung (Pensiunea Oltea). Daar betaalden we 40 Lei (9 Euro) per persoon. De prijzen per nacht van de overige guesthoues lagen tussen de 12 en 15 Euro per nacht. We sliepen. De adresjes waar we sliepen, kun je vinden in ons reisverslag van Roemenië.

Eten

In Roemenië kun je voor weinig geld uit eten. In Sighișoara bijvoorbeeld, konden we voor 45 tot 50 Lei met 2 personen uit eten (hoofdgerecht en een glas drinken). ’s Ochtends kochten we broodjes bij de Lidl of bij de Kaufland. Voor een paar cent heb je een tas vol verse broodjes. Croissantjes kosten bijvoorbeeld iets meer dan 1 Lei.

De Kaufland kwam ook tussen de middag vaak goed van pas. Op de parkeerplaats naast de ingang van de supermarkt, staat altijd een grillkeetje waar je een hard bolletje met gegrild vlees kunt kopen. Ik moet zeggen: het broodje braadworst was mijn favoriet (5 Lei).

UU

Vervoer

Aangezien we behoorlijke afstanden hebben afgelegd, moest er regelmatig getankt worden. In Roemenie is dat niet zo heel erg, aangezien de brandstofprijzen er lager liggen dan in Nederland. De actuele brandstofprijzen zijn te vinden op Fuel Prices Europe. We hebben geen gebruik gemaakt van het openbaar vervoer.

Excursies

Het historische erfgoed is in Roemenië tegen (voor west Europese begrippen) een kleine vergoeding te zien. Vaak moet je ook een apart/extra kaartje kopen voor het maken van foto’s. Vooral in de kloosters in de regio Bucovina ontkom je hier niet aan. Het frappante is hier wel dat de Entree 5 Lei kost per persoon en een ticket voor het maken van foto’s kost 10 Lei. Het kasteel Bran heeft de hoogste entreeprijzen: 30 Lei. Voor de gefortificeerde kerken, forten en kloosters betaal je gemiddeld maximaal 10 Lei. Je hoeft in elk geval niet bang te zijn dat je je rot schrikt van de entreeprijzen.

U

Overig

De overige kosten bestonden bij ons uit een aantal souvenirtjes, parkeergeld (bij sommige bezienswaardigheden kost het parkeren van de auto een paar Lei) en autowassen.

Conclusie: wat kost rondreizen in Roemenië?

Rondreizen in Roemenië betekent: veel waar krijgen voor je geld. Er is voor weinig geld altijd een goed guesthouse te vinden, de entreekosten voor het historische erfgoed zijn niet hoog en je kunt voor een paar Euro uit eten. De lage kosten was voor ons niet de belangrijkste reden om naar Roemenië te gaan, maar, eerlijk is eerlijk, het is wel mooi meegenomen…
Benieuwd waarom Roemenië een mooie reisbestemming is? Wij hebben het voor je op een rijtje gezet:

Rondreis Roemenië? Volgt deze autorondreis door Roemenië

 

2 reacties

  • akt, G.A. Honings schreef:

    Roemenië is inderdaad een zeer mooi land, en de moeite waard om een rondreis te maken. Mijn vrouw en ik, plus soms (Belgische) vrienden, hebben verscheidene keer een rondreis gemaakt en het was de moeite waard. Ik moet er wel bijvoegen dat telkens één of meerdere Roemeense vrienden ons vergezelden. Mara Mures, Moldavië, de Donau-Delta, Zwarte Zee, de kastelen plus de gastvrijheid van de Roemenen maakten de reizen onvergetelijk.
    Tussen haakjes: de Roemeense eenheidsmunt is de LEU, meervoud: LEI

  • Brouwets schreef:

    veel slechte wegen met grote gaten.De bewegwijzering is duidelijk niet door de ANWB verzorgd.De mensen zijn zeer vriendelijk en behulpzaam. Uit eten gaan is echt niet zo goedkoop als wordt verteld.

Leave a Comment