Rondreis Roemenië? – volg deze autoroute door Roemenië

Op zoek naar een mooie bestemming voor een rondreis? Kijk dan eens naar een autorondreis door Roemenië! Wij volgden deze autoroute en kwamen langs de mooiste plekken van Roemenië.

Het maken van een autorondreis is voor ons de ideale invulling van de vakantie. Je ziet veel onderweg en hebt een groot gevoel van vrijheid. Je rijdt in je eigen auto of huurauto langs de mooiste plekken en je maakt tussenstops daar waar jezelf wilt.

Meer weten over deze rondreis? Lees ons reisverslag of bekijk onze reisvideo.

Rondreis Roemenië: Fly & Drive

Roemenië is het best te ontdekken wanneer je beschikt over eigen vervoer. Met de auto heb je de vrijheid om te gaan en staan waar je wilt. Het zijn namelijk juist de landschappen, kleine plaatsen en afgelegen plekken die het land de moeite waard maakt om te bezoeken. Het autorijden in Roemenië is, zoals je eerder op onze blog hebt kunnen lezen, best te doen.

Je kunt met je eigen auto naar Roemenië afreizen, maar wij kozen voor een huurauto: Het voordeel is dat je niet eerst het hele eind naar Roemenië hoeft te rijden voordat je aan je autorondreis begint. Qua kosten hoeft het niet heel veel duurder te zijn, je spaart immers ook je eigen auto. En het grootste voordeel vinden wij is dat je rijdt met de kerntekenplaten van Roemenië waardoor je ongemerkt opgaat in het verkeer.

Het is eenvoudig om zelf een rondreis door Roemenië te regelen. Je hoeft niet alle overnachtingen voor vertrek vast te leggen. Het voordeel hiervan is dat je de vrijheid hebt onderweg. Het is wel het handigste om daags voor het vertrek via internet (booking.com bijvoorbeeld) alvast een slaapplaats te regelen op de locatie van aankomst. Je kunt ook volledig op de bonnefooi rondreizen. Er zijn overal genoeg guesthouses (pensiunea’s) te vinden. Wat betreft de auto: deze moet je wel vooraf huren. Dit hebben wij, net zoals de vorige keren, geregeld via eautohuur.nl. Bij aankomst op het vliegveld van Cluj, stond er bij Enterprice Rent a Car een Opel Corsa voor ons klaar.

Autorondreis door Roemenië: een voorbeeldroute

Route Autorondreis RoemenieDe onderstaande reisroute door Roemenië hebben we zelf samengesteld en eind september 2015 gereden. De route leidt je door de regio’s Transsylvanië, Bucovina en Maramureș. Wij hebben de onderstaande rondreis door Roemenië in 14 dagen gereden (dik 2300 kilometer). Het kan 2 dagen korter, maar dan wordt het wat haastwerk en dat is jammer. Hoeveel kilometer je per dag kunt afleggen en de rij omstandigheden die je kunt verwachten, is te lezen in deze eerder geschreven blogpost: autorijden in Roemenië. Benieuwd naar de kosten? Lees dan onze blogpost Wat kost een autorondreis door Roemenië?

De hoogtepunten van de reis vonden wij de beschilderde kloosters in Bucovina en de houten kerken in Maramureș. Ook de kastelen en gefortificeerde kerken (Corvin Castle en de weerkerk in Viscri) zijn zeer de moeite waard. Ook het rijden van de Transfăgărășan Road vonden we een fantastische belevenis. Wat we minder mooi vonden? De zoutmijnen van Turda vonden we niet zo geweldig en het kasteel van Bran vonden we tegenvallen (van binnen veel te veel gerestaureerd). Ook waren we snel uitgekeken in Cluj, Brasov en Sibiu (Sighișoara uitgezonderd). Leuke plaatsjes, maar het rijden door het platteland vonden we leuker in Roemenië.

Cluj Napoca

(letter A & J op de kaart, onderaan deze pagina)

Cluj RoemenieWaarom we Cluj als beginpunt kozen? Cluj heeft een gunstige ligging en het was de goedkoopste aankomst- en vertrekplaats wat betreft autohuur en vliegtickets. Er zijn meer plaatsen waar je je autorondreis door Roemenië kunt beginnen en eindigen, denk aan Târgu Mureș, Sibiu en eventueel Boekarest en Timisoara.

Cluj is de grootste stad van Transsylvanië. We vonden het geen stad om lang te verblijven. Een middag op de aankomst/vertrekdag is leuk om er te besteden, maar daar houdt het verder wel mee op.. Roemenië kent leukere plekken! Tip: kom je laat aan op het vliegveld? Slaap dan in Hotel Zabor. Dit hotel ligt naast het vliegveld.


Cluj -> Deva

(van letter A naar B op de kaart, onderaan deze pagina)

Roemenie Cluj - Deva (dag 2)Als je via Campeni en Brad naar Deva rijdt, dan krijg je een goed beeld van het Roemeense leven op het platteland. De weg slingert door een heuvelachtige omgeving. Onderweg kom je langs veel kleine dorpjes en plaatsjes. Het is leuk om de hoofdweg een keer te verlaten en door een dorpje langs de kleine boerderijtjes te rijden en het leven op het Roemeense platteland te aanschouwen. Je komt onderweg langs Turda, waar de bekende zoutmijnen te vinden zijn. Je kunt dit vandaag bezoeken. De zoutholtes zijn indrukwekkend groot, maar desondanks vonden we het wat tegenvallen: een gevalletje van een verkeerde voorstelling hebben van iets.


Deva -> Sibiu

(van letter B naar C op de kaart, onderaan deze pagina)

Roemenie - Corvin castle collageDe beste reden om langs Deva te gaan, is het vlakbij gelegen Corvin Castle. Dit is echt zoals je je vroeger als klein kind een kasteel voorstelde (lees meer over dit kasteel in het artikel: De 3 mooiste kastelen van Roemenië). Na het kasteelbezoek, vervolg je de weg naar Sibiu, een oud stadje met leuke straatjes en een aantal mooie kerken. Een middagje in Sibui is genoeg om een indruk van de stad te krijgen.


De Transfăgărășan Road

(van letter C naar D op de kaart, onderaan deze pagina)

De Transfăgărășan Road of DN7C (Nationale weg 7c) mag niet ontbreken tijdens een rondreis door Roemenië als je van het betere autorijden en stuurwerk houdt. Je rijdt daarom niet vanuit Sibiu rechtstreeks naar Brasov, maar eerst via de Transfăgărășan Road naar Curtea de Argeș. Hier kun je overnachten (aanrader: verblijf in het Pensiunea Ioana). Aangezien de gemiddelde snelheid door de vele bochten erg laag ligt, is Brasov daarom via deze omweg niet in 1 dag te bereiken.

Transfaragan Road panorama


Brasov en omgeving

(van letter D naar E op de kaart, onderaan deze pagina)

Onderweg naar BranVanuit Curtea de Argeș rij je ’s morgens via Câmpulung richting Brasov. Onderweg kom je langs het kasteel van Bran, de meest toeristische plek van Roemenië. Ook kom je langs Rasnov, waar op de heuvel in het plaatsje vroeger een mooi fort gebouwd is. Het is de vraag of je dit fort vandaag kunt bezoeken (dit kan dan beter de volgende dag). Hoewel de route niet lang lijkt (qua kilometers), doe je er vrij lang over! Dit komt vooral doordat het eerste deel (weg 73C naar Câmpulung) er niet al te best bij ligt en het tweede deel voert je over een bergpas.

Brasov is een vrij grote stad en niet alle onderkomens zullen (gratis) parkeergelegenheid hebben. Let hier dus op met het boeken van een guesthouse! Wij sliepen in Castel Iezer. Dit guesthouse ligt op loopafstand van het centrum en heeft gratis privé parkeergelegenheid.

Voor Brasov gold voor ons hetzelfde als voor Cluj: leuk om een middagje te lopen, maar daar houdt het wel mee op. In de omgeving van Brasov is een bezoek aan het fort van Rasnov en het Peleş Castle aan te raden. Wij verbleven daarom 2 nachten in Brasov.


Sighișoara

(van letter E naar F op de kaart, onderaan deze pagina)

Sighisoara en omgeving - RoemenieWij bezochten het Peleş Castle ’s morgens voordat we naar Sighișoara reden. Het kasteel ligt niet dusdanig logisch dat het mooi in de route in te passen is. Je zult dus heen en terug over dezelfde weg moeten rijden. Onderweg van Sighișoara is een tussenstop bij de een gefortificeerde kerk van Prejmer zeer de moeite waard. Je komt ook nog langs Rupea Fortress, dat veel lijkt op het fort van Rasnov.

Naast het feit dat Sighișoara een erg leuk en gezellig plaatsje is, kun je ook een mooie dagtocht door de omgeving maken. Rij bijvoorbeeld naar de gefortificeerde kerk van Viscri en Biertan.


De beschilderde kloosters in Bucovina

(van letter F naar H op de kaart, onderaan deze pagina)

Roemenie - BucovinaHet is een flink stuk rijden van Sighișoara naar de geschilderde kloosters in Bucovina. Vooral als je via de indrukwekkende Bicaz-kloof wilt rijden (300 kilometer, meer dan 5 uur reistijd). Afhankelijk van de periode waarin je reist (in het vroege voorjaar en late najaar kan het vroeger donker zijn en je wilt hier liever niet in het donker rijden…), kan het handig zijn om te overnachten onderweg. Wij sliepen onderweg in een guesthouse (Pensiunea Paradiso) in het kleine plaatsje Petru Voda

In Bucovina kun je een aantal beschilderde kloosters bekijken (bijvoorbeeld die van Voronet, Humor en de grootste: Sucevita). De kloosters liggen niet heel ver uit elkaar, je kunt dus met gemak een route uitstippelen langs verschillende kloosters. Het is niet te doen om vandaag door te rijden naar Maramureș. Je zult daarom moeten overnachten in de regio Bucovina, bijvoorbeeld in Câmpulung (Pensiunea Oltea).


De houten kerken in Maramureș

(van letter H naar G op de kaart, onderaan deze pagina)

Roemenie - MaramuresVia de Prislop Pas rij vanuit de regio Bucovina naar de regio Maramureș. Dit is 1 van de slechtste wegen van de reis. Het is geasfalteerd, maar dankzij de lapjesdeken ligt je snelheid behoorlijk laag. Maramureș is de regio waar de mensen nog steeds op een oude, traditionele manier leven. Deze regio staat vooral bekend om de middeleeuwse houten kerken.

Tip: overnacht in Săpînţa, op de grens met Oekraïne, in het guesthouse Ileana Sapanta. Het guesthouse is ondergebracht in een traditioneel ingericht huis en ligt tegenover het Happy Cemetery.


Terug naar Cluj

Vanuit Săpînţa rij je via een niet al te interessante weg terug naar Cluj. Onderweg (vlakbij Săpînţa) kom je langs het plaatsje Sighetu Marmației, waar het Memorial of the Victims of Communism and of the Resistance is gevestigd. In het museum (voormalig gevangenis tijdens de communistische tijd) is veel te lezen en te zien van de communistische tijd in Roemenië. Het museum is nog niet helemaal klaar voor buitenlandse bezoekers en daarom krijg je een Engelstalig papierwerk mee zodat je er toch iets van kunt begrijpen.

De reisroute op de kaart ingetekend

Onze reisvideo van deze rondreis door Roemenië

 

In ons reisverslag van Roemenië, kun je meer lezen over bovenstaande rondreis: wat kom je onderweg tegen? Wat zijn mooie overnachtingsplekken? Wat zijn de mooiste bezienswaardigheden?

Wil je een beeld krijgen van de kosten? Dat kun je lezen in de blogpost Wat kost een autorondreis door Roemenië?

2 reacties

  • Yvonne schreef:

    Ohoooow… al jaren wil ik (ongeveer) deze route doen! Zouden eigenlijk dit jaar gaan, maar omdat dit het laatste jaar is dat onze jongste dochter nog geen 2 is zijn we toch nog een keer voor betaalbaar vliegen op een verre bestemming gegaan. Maar volgend jaar wil ik echt! Hebben jullie dit met de eigen auto gedaan? Ik twijfel er namelijk over om te vliegen op Boekarest en een auto te huren, dat lijkt helemaal niet zo duur en spaart een verre autoreis heel Europa door.

    • reisbloggers schreef:

      Dit was echt een hele gave rondreis en kan het zeker aanbevelen! We hebben ook hier een auto gehuurd (in Cluj). Voordeel is dat je niet eerst helemaal naar Roemenië hoeft te rijden en qua kosten was het voor ons tweeën bijna niets duurder. Vind het ook altijd een groot voordeel om in een auto te rijden met de kentekenplaten van het land waar je rijdt. Je valt dan een stuk minder op in het verkeer :). Je kunt op heel veel vliegvelden goedkoop vliegen (Wizzair bijvoorbeeld). Denk aan Cluj, Timisoare, Boekarest…

Leave a Comment