Reisroute Roemenie: de ultieme roadtrip door Transsylvanië

Op zoek naar een mooie route voor een roadtrip? Verdiep je dan eens in Transsylvanië, de bekendste regio van Roemenië.

Roemenië als vakantiebestemming, dat klinkt misschien niet gelijk voor iedereen aantrekkelijk. Roemenië roept het beeld op van armoede, onveiligheid en ‘daar is toch niets te zien’. Ja, sommige gebieden zijn arm en leven mensen op een manier die wij alleen nog uit de geschiedenisboeken kennen. Ja, criminaliteit is er ook, net als in ieder ander land. Maar de mensen zijn vriendelijk, staan voor je klaar en zien je niet als wandelende portemonnee, iets dat bij veel bekende toeristische bestemmingen wel het geval is. Wij hopen het negatieve beeld van Roemenië als vakantiebestemming met onze blogartikelen wat te veranderen. In Roemenië zijn echt schitterende plekken te vinden.

Roemenië is een groot land. Het is ongeveer 6x zo groot als Nederland. Roemenië heeft een rijk middeleeuws erfgoed. Dit erfgoed bestaat uit kastelen, (verstrekte woning voor een adellijke familie), forten (ommuurde steden) en weerkerken (kerkgebouw met verdedigende functie). Gezien de omvang van het land, zul je nooit alles in 1x rondreis kunnen bezoeken. Meestal worden er enkele regio’s aangedaan. In deze blogpost belichten we de bekendste en grootste regio van Roemenie: Transsylvanië.

Transsylvanië

Transsylvanië ligt in het noord westen van Roemenië en wordt ingesloten door andere Roemeense provincies. Het is een aantrekkelijk gebied om te bezoeken. De berglandschappen zijn mooi, er zijn kastelen te vinden, oude gefortificeerde kerken zijn goed bewaard gebleven en je vindt er enkele middeleeuwse steden. Er zijn ook enkele grote steden te vinden, denk bijvoorbeeld aan Cluj Napoca en Brasov.

roemenie-collage

Tip: Transsylvanië is (net als de rest van Roemenië) het best te ontdekken wanneer je beschikt over eigen vervoer. Met de auto heb je de vrijheid om te gaan en staan waar je wilt.

Transsylvanië, die naam ken ik

Dat zo goed kunnen. Transsylvanië is bekend bij een groot publiek dankzij Bram Stoker. Hij schreef een boek over Dracula, een bloed dorstige vampier. Het verhaal baseerde hij deels op de mythe die er heerst rond Vlad Tepes, een wreed man die in de vijftiende eeuw heerser was over het vorstendom Walachije (het huidige Transsylvanië was hier een onderdeel van). Hij verzette zich fel tegen de uitbreiding van het Ottomaanse Rijk. Vlad had als ‘hobby’ om zijn tegenstanders te spietsen. Bram Stoker heeft dit gecombineerd met de Roemeense mythologie waarin gesproken wordt over dode mensen die ’s nachts hun graven verlaten en op pad gaan om bloed van mensen te drinken. Et voila, het verhaal van Graaf Dracula is geboren.

Roemenie Bran Castle

Autorijden in Transsylvanië

In Transsylvanië zijn nagenoeg geen snelwegen te vinden. Je zult voornamelijk over provinciale en lokale wegen rijden. Het wegennet is hier niet het slechtste van Roemenië. Sommige stukken weg zijn van goede kwaliteit, maar er zijn ook minder goede wegen. Reken op een gemiddelde snelheid van maximaal 50 kilometer per uur. Hier en daar (rondom de dorpjes) kom je nog paard en wagens tegen op de weg. In andere regio’s van Roemenië zie je dit vaker. Meer over het autorijden in Roemenië kun je in een eerdere blogpost van ons lezen.

roemenie-paard-en-wagen

Tip: een goede wegenkaart is onontbeerlijk in Roemenië. Freytag en Berndt heeft 2 goede kaarten: 1 speciaal voor de regio Transsylvanië (erg gedetailleerd) en 1 van heel Roemenië. Deze is met schaal 1 op 700.000 ook uitstekend te gebruiken.

Bezienswaardigheden in Transsylvanië

In Transsylvanië zijn een aantal van Europa’s best bewaarde Middeleeuwse steden te vinden. Denk bijvoorbeeld aan het oude stadscentrum van Brasov, Sibiu met de gekleurde huizen en hobbelige straatjes en Sighisoara: de enige citadel die nog steeds is bewoond.

Transsylvanië staat bekend om haar prachtige kastelen. Denk bijvoorbeeld aan Kasteel Bran, de bekendste bezienswaardigheid van heel Roemenië. Dit kasteel wordt neergezet als het Dracula Kasteel. Kasteel Bran ziet er dan wel sprookjesachtig uit, maar feitelijk heeft het niets met Vlad Tepes of Dracula te maken.

In centraal Transsylvanië zijn een aantal gefortificeerde kerken te vinden. Deze weerkerken waren niet alleen een religieus bouwwerk, maar hadden ook een verdedigende functie en boden de inwoners bescherming ten tijde van oorlog. Over verdedigingswerken gesproken: in Transsylvanië zijn ook een aantal forten te vinden, gebouwd ten tijde van de Middeleeuwen om Transsylvanië te beschermen tegen de Tartaren en Turken. Denk bijvoorbeeld aan fort in Rasnov of het Rugea Fortress.

Roemenie - Prejmer (buitenkant)

Vergeet in Transsylvanië ook niet te genieten van de natuur. Het berggebied ‘de Karpaten’ bestaat uit ruige natuur en in de dichte bossen leven beren. Er zijn een aantal flinke bergpassen te vinden. De mooiste (en meest bekende dankzij Top Gear) is de Transfăgărășan road. Deze weg loopt dwars door de Karpaten van Pitest naar Sibiu. Het is een heerlijk gevoel om via talloze haarspeldbochten steeds hoger te klimmen en uiteindelijk op de top van Roemenië te staan.

roemenie-transfagarasan-road

Buiten deze bezienswaardigheden van Transsylvanië om, betekent reizen in Transsylvanië ook een stap terug in de tijd. Hier zie je de oude beroepen nog volop gebezigd worden, denk bijvoorbeeld aan schaapherder, smid, boer en weverijen.

Rondreizen door Transsylvanië: een voorbeeldroute

Wij hebben niet alleen de regio Transsylvanië bezocht, ook reden we door Bucovina en Maramures. Deze voorbeeldroute is een ingekorte versie van onze roadtrip waarbij je alleen de regio Transsylvanië aan doet.

Trek voor onderstaande route een week uit: je kunt dan op een relaxte manier reizen en hebt hier en daar tijd om wat extra’s te doen of te zien: denk bijvoorbeeld aan de Transfăgărășan road, het bezoeken van Hunedoara Castle of gewoon lekker een extra dag ronddwalen in een Middeleeuwse stad.

Opmerking: je dient wel te beschikken over een auto wanneer je onderstaande rondreis wilt maken.

Aankomst in Cluj Napoca

Transsylvanië heeft meerdere luchthavens, denk aan Cluj, Sibiu en Targu Mures. Wizzair vliegt vanaf Eindhoven en/of Dortmund op elk van deze luchthavens. Waarschijnlijk zul je aankomen op de airport van Cluj, aangezien dit het grootste vliegveld is. Cluj heeft een aardige binnenstad, maar wij je komt deze reis mooiere plaatsen tegen.

Cluj Roemenie

Op de eerste reisdag rij je van Cluj naar Sibiu. Op zo’n drie kwartier rijden van Cluj, ligt Turda. Dit plaatsje is bekend om de gelijknamige zoutmijn. De enorme zoutholtes zijn indrukwekkend, voor de rest vonden wij het wat tegenvallen. De oude binnenstad van Sibiu is volledig gerestaureerd. Er zijn mooie plenen en kerken te vinden. De vele dakkapelletjes die je op de oranje daken ziet, lijken je continue in de gaten te houden.

roemenie-ogen-van-sibiu

Sibiu -> Brasov

Het is dik twee uur rijden van Sibiu naar Brasov. Als je Brasov nadert, kun je de afslag nemen naar Bran, richting het zuiden. Dit is de plek waar het kasteel van Bran te vinden is. Voordat je Brasov binnenrijdt, kom je eerst nog langs het plaatsje Rasnov. Het fort dat op de heuvel in de plaatsje ligt, is wordt volledig gerestaureerd en is de moeite waard om te bezoeken.

Roemenie - in Rasnov Fortress

In het oude centrum van Brasov kun je je met gemak een aantal uur vermaken. Het middelpunt is het Middeleeuwse plein, met daaromheen de Zwarte Kerk en een aantal winkelstraten. Buiten het oude centrum is Brasov een drukke en weinig interessante stad.

Roemenie - Brasov

Tip: heb je een dag meer te besteden? Neem dan de afslag 7C, Transfăgărășan Road, richting Curtea de Arges. Deze weg is fantastisch om te rijden. Je klimt via een talloze haarspeldbochten naar het hoogste punt van Roemenië. Het uitzicht is geweldig. Slaap vervolgens in Curea de Arges en rij de volgende dag door naar Brasov. Je komt onderweg langs het kasteel van Bran en langs het fort van Rasnov.

Brasov – Sighișoara

Je hoeft niet ver te rijden om van Brasov in Sighișoara te geraken (120 km, 2 uurtjes), maar dankzij de tussenstops die je onderweg kunt maken, kun je er rustig een hele dag voor uit trekken. Onderweg kom je namelijk langs een aantal weerkerken. Deze gefortificeerde kerken zijn goed bewaard gebleven zijn opengesteld voor publiek. Bezoek bijvoorbeeld Prejmer, Viscri en/of Biertan. Onderweg kom je ook nog langs het fort van Rupea. Deze is vanwege haar ligging (op een heuvel) vanaf de hoofdweg duidelijk te zien.

Sighișoara is een van de best bewaarde Middeleeuwse steden van Europa. Het is heerlijk om in de smalle straatjes met de kleurige gebouwen rond te dwalen. Het hoogtepunt is de citadel: dit deel van de stad is gebouwd op en tegen de heuvel. Deze vesting bood de inwoners van de stad bescherming ten tijde van oorlog.

roemenie-sighisoara

Sighișoara -> Cluj

Vanaf Sighișoara is het 2.5 uur rijden naar Cluj, de plek waar deze route ook begon. Onderweg kun je de plaats Târgu Mureș bezoeken. Deze stad staat ook hoog op de te bezoeken plaatsen in Roemenie. Of dit ook echt de moeite waard is? Daar kunnen we je niks over vertellen. Wij reisden vanuit Sighișoara door naar het noordoosten van Roemenië.

Tip: heb je meer tijd te besteden in Roemenië? Rij dan van Sighisoara niet rechtstreeks terug naar Cluj, maar combineer de rondreis door Transsylvanië met een andere regio in Roemenië, bijvoorbeeld Bukovina en/of Maramureș.

Meer informatie over een reisroute door Roemenië?

Lees dan onze blogpost: Rondreis Roemenie? Volg deze autoroute door Roemenië & ons reisverslag van onze rondreis door Roemenië.

 

9 reacties

 • Yvonne schreef:

  Ohooowww… ik wil al heel lang naar Transsylvanië, het lijkt me echt zo mooi. En nog lekker authentiek. Hoewel de kastelen volgens mij wel redelijk toeristisch zijn. Maar het platteland… daar waan je jezelf volgens mij terug in de tijd. En Maramures lijkt me ook een aanrader!

  • reisbloggers schreef:

   De kastelen zijn vrij toeristisch met name het kasteel in Bran, wat bekend staat als het kasteel van Dracula.
   Het platteland is echt genieten! Vriendelijke, hardwerkende boertjes en boerinnetjes die zwaaiend langs de kant van de weg staan.
   Paard en wagen op de grote wegen. Nederland 100 jaar terug.

   Maramures is zeker een aanrader met zijn houten kerkjes.
   Mocht je tijd hebben, breng dan ook een bezoekje aan de happy cemetery.
   Als het goed is, is de kerk gerenoveerd. De begraafplaats is erg bijzonder en mag je eigenlijk niet missen.

  • rob schreef:

   Ben je al geweest?

 • Jenny schreef:

  Wat een prachtig gebied!

  Vorig jaar was ik in Boekarest en heb ik even overwegen een dagtrip te maken naar het paleis van Dracula. Uiteindelijk niet gedaan, dit gebied verdient meer aandacht!

  • reisbloggers schreef:

   Inderdaad! Echt een heel mooi gebied voor het maken van een roadtrip. Boekarest wilden we ook naar toe, maar omdat we nu beschikten over een auto, hebben we het noorden van Roemenië meegepakt.

 • Jannie schreef:

  Dank voor de leuke verhalen en informatie. Ook wij komen er graag. het is een prachtig land. Dit jaar zijn we voor de 11e keer gastouder voor 2 kinderen uit het plaatsje Sovata, via stichting Roemeense Kinderhulp. Een aanrader. Ook daardoor komen we op plaatsen waar je normaal niet komt. We hebben een groot deel van het land al ontdekt, met of zonder caravan. Was je vroeger nog wel eens een dag van slag van het eten…nu is het een feestje om te gaan eten. lekker en goedkoop. De kloosters in het oosten zijn ook de moeite waard. Wij sliepen net buiten het klooster gebied van AGAPIA. ,s morgens vroeg liepen we als enige tussen de nonnetjes die hun dagelijks brood gingen halen.
  Dit jaar wordt het omgeving Sibiu

  • reisbloggers schreef:

   Leuk! Wordt vast weer een fijne tijd dit jaar voor jullie. Alvast een goede reis gewenst!

 • Gaaaf! Voor volgend jaar zomer staat er bij ons een roadtrip door Oost-Europa in de planning dus dan gaat Transsylvanië zeker op de lijst! Prachtige foto’s ook!

 • rob schreef:

  Ik wil begin juli met de auto, een week of 4. Kom er maar niet achter hoe dat in Hongarije moet (vignet) of dat ik dat beter kan mijden.
  Verder wil ik met het tentje trekken,de bergen in, met de auto als noodopvang bij slecht weer(is een slaapauto, zal een soort van veilige stalling moeten vinden). Er zijn geloof ik bijna geen campings? Het lijkt me leuk, ter plekke zielsverwanten te ontmoeten.

Leave a Comment