Autorijden in Roemenië

Autorijden in Roemenië: dat is toch wel even wennen. Hopelijk helpen onze tips hierbij!

In het najaar van 2015 maakten we een rondreis van twee weken met als begin en eindpunt Cluj. Via Deva en Sibiu staken we via de Transfăgărășan road het Fagaras gebergte over. Daarna reden we langs Brasov, Sighisoara en door de regio’s Bukovina en Maramures terug naar Cluj. In totaal reden we ruim 2400 kilometer in Roemenië met onze gehuurde Opel Corsa en hebben dus aardig wat uurtjes op de Roemeense wegen doorgebracht.

Opmerking: In Roemenië rijdt men aan de rechterkant van de weg en een internationaal rijbewijs is niet nodig.

Het wegennetwerk in Roemenië

Roemenië kent nagenoeg geen snelwegen. Tijdens een rondreis door Roemenië, zul je voornamelijk over provinciale en lokale wegen rijden. Dit is ook de beste manier om van het landschap te genieten.

Kwaliteit van de wegen in Roemenië

De kwaliteit van de wegen is wisselend. Er zijn stukken waar het asfalt er prima bij ligt. Er zijn ook veel wegen waar de kwaliteit van het wegdek een heel stuk minder is. De overgang tussen een perfect geasfalteerde weg en een weg met kuilen en gaten, kan vrij abrupt zijn. Op slechte wegen zijn gaten van 2 tot 3 centimeter diep met een halve meter doorsnede geen uitzondering. Het spreekt voor zich dat je de snelheid hierop moet aanpassen en daardoor een stuk langer onderweg bent. Als je bij het berekenen van je reistijd gemiddeld 50 kilometer per uur aanhoudt, zit je aardig goed.

Binnen de bebouwing is het vooral opletten geblazen voor putdeksels. De meeste automobilisten rijden hier omheen. Putdeksels kunnen namelijk wat lager of hoger liggen in de weg, dus uit voorzorg geldt: vermijden.

Cluj - Driving

Bewegwijzering

De bewegwijzering in Roemenië viel ons niet tegen. We hebben geen navigatiesysteem gebruikt. Onze steun en toeverlaat was de wegenkaart Roemenië van Freytag & Berndt. De (grote) steden  staan duidelijk aangegeven. Langs de kant van de weg staan ook de meeste toeristische bezienswaardigheden vermeld. Toch is het handig om vooraf wat topografische kennis op te doen, zodat je ongeveer weet waar de plaatsen liggen die op de borden staan.

Het Roemeense rijgedrag

De verkeersregels worden, zo lijkt het, nauwelijks nageleefd. Er wordt volop gebeld achter het stuur (is ook in Roemenië officieel verboden), men steekt over waar men wil, er wordt volop ingehaald op plekken waar dat niet is toegestaan en de borden waarop de maximale snelheid aangegeven staat, lijken er voor de sier te staan. Overdag is dit allemaal vrij goed te overzien. In de schemering en in het donker wordt het autorijden een stuk lastiger.

Tijdens de rijlessen in Nederland wordt er de laatste jaren steeds meer aandacht besteed aan het anticiperen in het verkeer. Het lijkt alsof ze er in Roemenië er nog nooit van hebben gehoord. Dit komt vooral doordat er niet vooruit wordt gekeken. Dit heeft een reden. Men let op eventuele gaten (of putdeksels) in het wegdek. De kuilen zijn niet diep, maar het is wel opletten. Met 80 km per uur voel je een ondiepe kuil of onopvallend bultje behoorlijk. Je kijkt vanzelf minder ver vooruit en hebt meer aandacht voor het wegdek.

Er wordt niet veel geclaxonneerd in het verkeer. Als men vindt dat je te langzaam rijdt, dan wordt je ingehaald. Of dit nu via de linker of rechterkant is: het kan beide. In de meeste gevallen gaan ze even vlak achter je rijden en dan, als de mogelijkheid zich voordoet, scheuren ze je voorbij. Dit went vrij snel en is ook niet storend. Beter dit dan dat ze achter je blijven drukken.

Je hoeft trouwens niet bang te zijn om zelf in te halen, want dat lukt je toch niet. Op sommige stukken probeerde ik maximaal mee te rijden met het verkeer op een provinciale weg, en dan nog werd ik ingehaald.

Ook in Roemenië kom je steeds meer rotondes tegen. Deze zijn ruim (er passen makkelijk 2 auto’s naast elkaar), maar markeringen op het wegdek ontbreken vaak. Het knipperlicht wordt ook op de rotondes weinig gebruikt. Wees niet bang op een rotonde of weg op te rijden, de auto’s maken ruimte voor je en gaan op de bredere wegen wat meer naar links zodat je de weg kunt opdraaien.

Roemenie - Koeien op de WegRoemenie - Paard en Wagen

Verkeersovertredingen en politie

De politie voert snelheidscontroles uit op zowel provinciale als lokale wegen. Wanneer je tegenliggers met lampen ziet knipperen, dan is de kans groot dat er verderop een radarcontrole opgesteld staat. Tegenwoordig wordt de bekeuring thuisgestuurd. Meer informatie hierover is te lezen op de website van de Nederlandse Ambassade in Roemenië.

Tips voor het autorijden in Roemenië

– Rijd niet in het donker: we hebben twee keer noodgedwongen in het schemer op lokale wegen moeten rijden en dat is absoluut niet aan te bevelen. Je komt op de rijbaan van alles tegen: onverlichte voertuigen, wandelaars, fietsers, paard en wagen en dieren. Overdag is dit redelijk overzichtelijk, in het (schemer)donker is het geen aanrader. Dit komt mede doordat er in Roemenië geen of slechte straatverlichting is.

– Zie je een auto die bezig is met een inhaalactie op jouw rijbaan op je afkomen? Laat het gas los (of rem af) en voorkom een botsing…

– Eis je plek op de weg op: wees niet bang om de auto ‘ervoor te gooien’ als je op een drukke straat rijdt en van rijstrook wilt veranderen. Men maakt ruimte voor je.

– Kijk niet zo ver vooruit: let op het wegdek vlak voor je om kuilen te vermijden

– Vermijd putdeksels: rijd er omheen, ze kunnen uitsteken of dieper in de grond liggen

– Volg het overige verkeer: als de auto die voor jou rijdt uitwijkt, dan kun je dit zelf ook maar beter doen.

– Zorg dat je een goede wegenkaart bij je hebt (Freytag & Berndt):

Als je dit leest denk je hopelijk niet: ‘levensgevaarlijk om in Roemenië auto te rijden’, want dat is het niet! In werkelijkheid valt het echt wel hard mee (tenzij je in Nederland al heel erg onzeker bent op de weg). Vergeet niet dat het verkeer in Roemenië een stuk minder is dan in Nederland(buiten de echt grote steden). Het autorijden is wel vermoeiender. De mindere kwaliteit van veel wegen, de vele bochten en de verschillende soorten medeweggebruikers zorgen ervoor dat je constant de aandacht op de weg moet hebben.

Kijk de kat eerst uit de boom en rij rustig mee met het verkeer (je wordt toch wel ingehaald) en na een paar uurtjes rijd je zelf ook als een volleerde mariokarter over de weg!

Autorijden in Roemenië:

 

Inspiratie nodig voor een autorondreis door Roemenië? Lees dan onze blog: Rondreis Roemenië? Volgt deze autorondreis door Roemenië

3 reacties

Leave a Comment