Stadswandeling Krakau: volg de Koningsroute

Wil je de mooiste van Krakau zien? Volg dan de Koningsroute (Royal Route): een stadswandeling door het historische centrum van Krakau langs de mooiste en beroemdste bezienswaardigheden van de stad.

De historische binnenstad van Krakau is niet heel groot. Alle bezienswaardigheden liggen op loopafstand van elkaar. De meest interessante manier om Krakau te verkennen is door de Koningsroute (Royal Route) te volgen. Dit is in feite een stadswandeling door Krakau en je loopt langs talrijke monumenten.

Dankzij de onderstaande wandelroute konden we de stad op een logische manier doorkruisen en hoefden we niet te zoeken en onnodig rond te dwalen. Als je gek bent van oude kerken, dan kun je je geen betere wandelroute wensen. De Koningsroute leidt je langs tal van oude kerken die allemaal de moeite waard zijn om te bekijken: prachtig gedecoreerd, kleurrijk en er zijn talloze gebrandschilderde ramen en muurschilderingen te zien.

Op de dag van aankomst hebben we gelijk de Koningsroute gelopen. Rond de middag waren we bij het beginpunt. Krakau is kleiner dan dat we hadden voorgesteld en het bleek dat we tijd genoeg hadden. Toen we bij de burchtheuvel klaar waren met de tocht, begon het schemerig te worden. Helaas was het behoorlijk petweer toen we (half november) in Krakau liepen. Dit is aan de onderstaande foto’s ook wel af te zien. Desondanks hebben we een leuke dag gehad en kunnen we iedereen onderstaande stadswandeling door Krakau aanraden!

De Konings Route samengevat

De Koninklijke Route (Droga Królewska) is de route die tot 1734 werd afgelegd bij ceremoniële intochten, kroningen en begrafenissen. De route begint bij de Florianuskerk en eindigt bij kasteel Wawel. De wandeltocht is zo’n 2.5 kilometer lang:

Stadswandeling Krakau: de Koningsroute

De Koningsroute (ook bekend onder de naam Royal Route), begint aan de voorzijde van de St. Florian’s Church op de Plac Jana Matejki (het Jan Matejko Plein). Als je in zuidelijke richting kijkt, zie je de historische binnenstad van Krakau liggen. Je kijkt recht tegen de Barbakan (een Middeleeuws verdedigingswerk) (letter B op de kaart).

Krakau Royal Route - Barbakan

de Barbakan

Krakau Royal Route - St Mary ChurchVlak achter de Barbakan, bevindt zich de toegangspoort tot de stad. Dit is de Florian’s Gate. Hier is ook het enige overgebleven deel van de oude stadsmuur te zien. Je loopt de straat Florianska door. Aan het eind van de straat zie je de St. Mary Church al met haar twee asymmetrische torens. Dit is samen met de burchtheuvel Wawel HET gezicht van Krakau. De kerk is in tegenstelling tot de andere kerken in de stad, niet gratis te bezoeken. Het is wel de moeite waard om binnen een kijkje te nemen. De kerk is prachtig gedecoreerd en erg kleurrijk.

De kerk St. Mary Church ligt aan het Grote Marktplein (letter C op de kaart). Dit centrale plein (Rynek Główny) van de stad dateert van de 13e eeuw en is 1 van de grootste middeleeuwse pleinen van Europa. Midden op het plein bevindt zich de Sukiennice (een markthal). In de 15e eeuw was dit een centrum voor internationale handel. Nu zitten er een aantal kraampjes gevestigd waar je houtsnijwerk, gehaakte kleedjes, kleren en souvenirtjes kunt kopen. Rondom dit plein zijn veel restaurants te vinden. Niet alleen de St. Mary Church is aan het plein gevestigd. Er zijn nog meer kerken rondom het marktplein te vinden.

Iets verder dan de St. Mary Church, zie je de groene koepels van de kleine Sint-Adalbertkerk (Kościół św. Wojciecha). Deze kerk is al bijna 1000 jaar oud en het is daarmee 1 van de oudste stenen kerken van het land. Dit betekent dat de kerk hier al stond voordat het marktplein er was. Neem ook zeker een kijkje in de kerk, want het is prachtig.

Krakau Royal Route - Rynek Główny

Je loopt verder in zuidelijke richting de Grodzka Street in (letter D op de kaart). Op de kruising met de plac Dominikanski zie je zowel links als rechts een kerk. De kerk aan de linkerkant (met de trapgevel) is de Dominican Chruch. De kerk (met een aangrenzend klooster) aan de rechterkant van de kruising is de Franciscan Church.

Krakau Royal Route - Dominican ChruchKrakau Royal Route - Dominican Chruch (binnen)

Parallel aan de Grodzka Street, loopt de Kanonicza Street. Dit is een leuk straatje met onlangs gerenoveerd gebouwen. Beide straten komen uit aan de voet van de burchtheuvel Wawel. Hier is het koninklijk paleis en de Krakau Kathedraal te vinden. Dit is het eindpunt en de mooiste plek van de Koningsroute (letter E op de kaart).

Krakau Royal Route - Wawel

2 reacties

  • L&S schreef:

    Erg handige informatie hier vanaf gehaald. We hebben hier veel aan gehad tijdens onze Stedentrip in Krakau. Het is zeker een een mooie stad en een aanrader voor anderen. Het is ook eenvoudig te combineren met Auschwitz.

    • reisbloggers schreef:

      Fijn dat jullie iets aan onze informatie hebben gehad!! En Krakau is zeker een aanrader voor wie op zoek is naar een leuke bestemming voor een stedentrip

Leave a Comment