Openluchtmuseum: de wereld van Ellert en Brammert

Ellert en Brammert is een klein openluchtmuseum in Zuidoost Drenthe. In het park kun je zien hoe de mensen eeuwen gelden leefden en werkten.

We waren er beide al eerder geweest. Vroeger (opa vertelt), liepen we als klein kind aan de hand van papa en mama rond tussen de plaggenhutjes in dit openluchtmuseum. Het familieweekend van afgelopen week bracht ons terug naar deze plek:

De wereld van Ellert en Brammert

Ellert en Brammert, wie kent ze niet? Twee enorme reuzen die ooit reizigers lieten struikelen over een touw dat ze gespannen hadden over het veld. Daarna beroofden zij hun slachtoffers. Nu houden ze samen de wacht bij de ingang van het openluchtmuseum.

ellert-brammert-openluchtmuseum

Het openluchtmuseum Ellert en Brammert is te vinden in Schoonoord, een klein Drents plaatsje op zo’n 15 kilometer van Emmen. In het openluchtmuseum van Ellert en Brammert ontdek je de geschiedenis van Nederland. Je loopt over de wandelpaden tussen authentieke en originele boerderijen en arbeidershuisjes. Tevens kun je een kijkje nemen in de plaggenhut, tolhuis, kerk, schooltje en een gevangenis.

Ellert en Brammert: een leuk dagje uit?

Het bezoek aan Ellert en Brammert was voor ons onderdeel van het familieweekend. We vonden het best leuk om langs de plaggenhutjes te lopen en oude werktuigen te zien, maar spectaculair? Nee, dat was het niet voor ons. Als klein kind hebben we vaak genoeg een openluchtmuseum bezocht en we kunnen ons daardoor een prima voorstelling maken van hoe men vroeger leefde. Maar wij sluiten natuurlijk ook niet helemaal aan bij de doelgroep van Ellert en Brammert.

ellert-brammert-openluchtmuseum-2ellert-brammert-openluchtmuseum-1

Voor kinderen (en oudere mensen die het 1 en ander wat in het park te zien is, zelf nog hebben meegemaakt), is Ellert en Brammert een stuk interessanter. Dankzij de nagebouwde huisjes krijg je een goede indruk van de omstandigheden waarin de mensen vroeger leefden. Het vee had een belangrijke plaats en verbleef onder hetzelfde dak, men sliep in de bedstee en de leefruimte was heel erg klein. Het toilet bevond zich buiten en van een douche had nog nooit iemand gehoord. Men was daags druk op het land (er zijn op het park ook veel oude werktuigen te vinden) en men was voor een groot deel zelfvoorzienend.

ellert-brammert-openluchtmuseum-speeltuin

In de gebouwen zijn exposities te vinden, onder andere over het vroegere leven en wonen in zuidoost Drenthe. Er zijn ook verzamelingen van fossielen, gesteenten en mineralen tentoongesteld.
Het hele park is super netjes onderhouden. De wandelpaden zijn buggytoegankelijk en voor mensen die niet het hele park kunnen bewandelen, is een rolstoel verkrijgbaar. Voor de kleintjes is er een speeltuin en een kinderboerderij waar een 16-delig kippenverblijf aanwezig is. Hier zijn vooral veel Drentse hoeders in gehuisvest. Achterop het park, naast de speeltuin, is koffie/thee/pannenkoeken/etc. verkrijgbaar.

Het openluchtmuseum van Ellert en Brammert is zeker voor kinderen interessant, voor ons was het een lekkere kneuterige bestemming, en dat is niet negatief bedoeld :).

ellert-brammert-openluchtmuseum

Praktische informatie

Entreeprijzen 2016
Kinderen van 4 t/m 11 jaar € 5.00 p.p.
Personen 12 t/m 64 jaar € 7.00 p.p.
65 + & groepen groter dan 20 € 6.00 p.p.

Parkeren is gratis.

Openingstijden
Het park is van zaterdag 26 maart t/m maandag 31 oktober dagelijks geopend van 9:00 uur – 18:00 uur.

Adres

Tramstraat 73, 7848 BJ Schoonoord

Kijk voor actuele informatie op: www.ellertenbrammert.nl

Leave a Comment