Foto Volendammer Klederdracht – De bekendste souvenir uit Volendam

Duizenden mensen gingen ons al voor, maar nu hebben wij hem ook: een foto van onszelf in Volendamse Klederdracht!

Oud Hollandse Klederdracht

De traditionele kleding die door een groot deel van de bevolking in Nederlandse gemeenschappen gedragen werd, noemt met klederdracht. Omdat deze manier van kleden per regio verschilde, wordt het ook wel streekdracht genoemd. Veel streekdrachten kenden een duidelijk verschil tussen het dagelijkse kloffie en de zondagse kleding. Tegenwoordig is de streekdracht uit het straatbeeld verdwenen. Men is niet meer gebonden aan het eigen dorp of streek, er zijn veel meer invloeden van buitenaf en het wordt gezien als hopeloos ouderwets. Veel plaatsen kennen nog speciale dagen of braderies waar de ouderwetse kleding nog wordt geshowd aan het publiek.

De Volendammer klederdracht

De Volendammer streekdracht is 1 van Nederlands bekendste klederdrachten. De vele kunstschilders die rond 1900 in Volendam werkten, zorgden toen al voor de verspreiding van het beeld van de Volendamse dracht. De mannen droegen, simpel gezegd, een zwarte broek met aan de voorzijde een vierkante klep met daarboven een rode trui. De vrouwen liepen in een zwarte rok met daaroverheen een gestreepte rok. Op het hoofd werd een sierlijke kraallap gedragen.

Foto Volendammer Klederdracht

De Volendammer klederdracht zie je niet meer in het straatbeeld. Je komt het nog tegen in de fotostudio’s, waar de toeristen zich in de traditionele kleding hijsen. Waarom? Voor de bekende Volendamfoto! De vrouw met een bos tulpen in de hand en de man spelend op de accordeon met op de achtergrond het interieur van een oud Volendams huisje. Stiekem best leuk toch?

Wij vonden van wel. En dus gingen we de studio in van Foto de Boer. Al meer dan negentig jaar is dit de plek om in Volendamse klederdracht op de foto te gaan. Je hebt de keus tussen een foto met als achtergrond de traditionele schouw, het Volendamse huisje en de haven met zicht op de Zuiderzee. De achtergrond is opgesierd met originele voorwerpen, zoals visnetten, melkbussen, Delftse borden en oud meubilair.

Volendam - Fotostudio Foto de Boer (1) Volendam - Fotostudio Foto de Boer (2) Volendam - Fotostudio Foto de Boer (3)

De omkleedruimte en studio is op de bovenverdieping (er is ook een benedenstudio die rolstoeltoegankelijk is) In mum van tijd waren we gehuld in de oud Volendamse kledingstijl. Het kostuum kun je over de eigen kleren dragen. Je hoeft je dus niet uit te kleden. Op de houten klompen liepen we naar de fotoruimte. Even poseren en een paar klikken later is het alweer klaar. Het eindresultaat?

Reisbloggers - Volendamse Klederdracht

Praktische informatie

Foto de Boer is dagelijks geopend van 9.00 uur tot 18.00 uur (in het laagseizoen van 9.30 tot 18.00 uur). Als je in de ochtend op de foto gaat, ben je de drukte over het algemeen mooi voor. Reserveren is niet nodig, dus je kunt bij Foto de Boer zo binnenlopen. Het adres: Haven 82 in Volendam.

Volendam - Foto de Boer

8 reacties

Leave a Comment