De Zaanse Schans & Het Zaans Museum – Dagje uit in eigen land

Uit in eigen land, het moest er nodig eens van komen. We bezochten samen al meer dan 24 landen, maar Nederland? Nee, daar hebben we de laatste jaren weinig van gezien. Tijd om daar verandering in te brengen!

En waar ga je dan naar toe? Naar een plek waar alles te zien is waar Nederland mee wordt geassocieerd: molens, klompen & kaas. De Zaanse Schans heeft dit allemaal, dus op richting Zaandam.

De Zaanse Schans

We hielden er al rekening mee: drukte en veel buitenlandse toeristen. De drukte viel gelukkig hard mee, wij als Nederlanders waren wel duidelijk in de minderheid. En dat is leuk, want hoewel wij ook niet dagelijks zien hoe klompen worden gemaakt, is dit voor de Aziatische medemens helemaal een beleving op zich. Is dit het Nederland zoals men denkt dat Nederland is?

Op de brug in Zaandijk vlak voor de Zaanse Schans, zie je de molens al opdoemen. Een nostalgisch beeld. Een eindje verderop zit het Zaans Museum en een betaalde parkeer gelegenheid. We begonnen vandaag in het Zaans Museum.

Zaanse schans - slider

Het Zaans Museum

Wanneer je een bezoekje brengt aan de Zaanse Schans, dan is het leuk om wat meer over de Zaanstreek te weten te komen. Deze informatie is te vinden in het Zaans Museum en het Verkade Paviljoen.

Binnen dit museum is het mogelijk om een gratis audiotour te doen. Het kastje houd je tijdens de rondwandeling door het museum tegen de nummers van bij de informatiebordjes en vervolgens krijg je een verhaal te horen. Het museum geeft een beeld hoe het leven en werken in de Zaanstreek er uit heeft gezien. Door middel van de audio tour wordt je meegenomen in verhalen die mede verteld worden door Zaanse bewoners. Het Zaanse museum heeft een prachtige collectie kunst in schilderijen, klokken, schepen wat verder belangrijk en kenmerkend is voor de Zaanstreek.

Zaans Museum - Zaanse Schans (1) Zaans Museum - Zaanse Schans (3)

De Zaanstreek stond in de zeventiende en achttiende eeuw bekend om haar hoeveelheid molens en scheepswerven. Toen een eeuw later de stoommachine haar intrede deed, veranderde het aanzien van de Zaanstreek. Langs de oevers van de Zaan verrezen tal van fabrieken en de molens werden verdrongen.

Het topstuk van het museum is het schilderij De Voorzaan en de Westerhem van de Franse schilder Monet. Monet heeft 4 maanden in Zaandam gewoond en 25 doeken gemaakt.

Zaans Museum - Monet

Het Verkade Paviljoen

Het Verkade Paviljoen is onderdeel van het Zaans Museum. Dit deel van het Zaans Museum geeft je een inkijkje in 1 van Nederlands bekendste familiebedrijven. Hier zie je hoe Verkade door de jaren heen hun koekjesproducten hebben gemaakt. Meer hierover kun je lezen in onze blogpost: Het Verkade paviljoen: onderdeel van het Zaans Museum.

De molens op de Zaanse Schans

Het was alweer een tijd geleden dat we voor het laatst in een molen waren. Aan de buitenkant zie je het er niet af dat er binnen zo hard gewerkt moet worden. In de ‘buik’ van de molen schuilt een indrukwekkend stukje techniek. De houten mechanismes kraken en zorgen ervoor dat het hout gezaagd wordt of de specerijen gemalen worden. Via een smalle trap kun je naar het molendek, vanwaar je een prachtig uitzicht hebt op de rest van de molens.

Er zijn op de Zaanse Schans een aantal verschillende molens te vinden. Denk bijvoorbeeld aan een oliemolen, houtzaagmolen en een verfmaalmolen. Met de Zaanse Schans Card kun je 1 molen naar keuze bezoeken. Wij kozen voor de oliemolen. De molenaar vertelde vol passie over het werk. De oliemolen is speciaal gebouwd om olie te persen uit oliehoudende zaden. Eerst worden de zaden geplet onder een grote rollende steen. Vervolgens worden de gemalen zaden iets opgewarmd en in ‘buien’ (een soort zakken) gedaan. Deze zakken worden in het voorslagblok gelegd en een wigvormige slagbeitel wordt tegen de zakken met de gemalen zaden geperst. De druk wordt dusdanig hoog dat de olie uit het zaak vloeit. Dit alles wordt aangedreven mechanismes die door door het draaien van de wieken in werking wordt gezet. De overblijfselen van de geperste zaden wordt aan de koeien gevoerd.

Zaanse Schans (2)

Zaandam

We eindigden de dag in Zaandam, dat trouwens ook een leuke winkelstad blijkt te zijn. Naast de grote ketens zoals de Primark en de Hema zijn er ook allemaal kleine exclusieve winkeltjes aanwezig. Het stadhuis van de gemeente Zaanstad zit gevestigd in een gebouw wat uitvergrote Zaanse huizen voor moet stellen. Het stadhuis is gevestigd naast het station.

Zaandam (1) Zaandam (2)

Hier hebben we niet geslapen want dat lag wat boven ons budget maar het is werkelijk een prachtig gebouw. Dit hotel is gemaakt met 70 gestapelde Zaanse huisjes. In de bouw zijn er 5 verschillende Zaanse geveltjes gebruikt. Monet heeft het “blauwe huis” geschilderd. Deze is ook verwerkt in de huisjes.

In het hart van de binnenstad van Zaandam is een gedempte gracht. In de “oude” grachtenpanden zit de Primark, V&D, Mediamarkt en leuke speciaalzaakjes. Hier is ook ‘de Dam’, midden op het plein bij het standbeeld van Czaar Peter de Grote. Rondom het plein is het gezellig druk en zijn veel cafeetjes en terrasjes.

Praktische informatie

 • De Zaanse Schans is gratis toegankelijk. Het is een open ‘park’, zonder in en uitgang.
 • Parkeren kan gratis in Zaandijk vlak voor de brug.
 • Wil je het Zaans Museum bezoeken? Dan kun je voor 15 Euro een Zaanse Schans Card kopen. Je krijgt dan ook gratis toegang tot het Wevershuis en Kuiperij, gratis toegang tot een molen en korting in souvenirwinkeltjes.
 • Wil je alleen een molen bezoeken? Dat kan ook, je betaalt dan 4 Euro entree bij de molen.
 • Zaandam en de Zaanse Schans zijn ook te bezoeken als dagtrip vanuit Amsterdam (15 minuten met de trein).
 • Kijk voor de actuele informatie (prijzen & openingstijden) op www.dezaanseschans.nl.

Een weekendje weg in eigen land is leuk! We hebben een heerlijke middag gehad in Zaandam. We hadden hoge verwachtingen van deze stad en ze zijn allemaal uitgekomen. Dus zoek je nog een leuke bestemming? Denk dan eens aan Zaandam en combineer het met een ander leuke plaats in de buurt, zoals Volendam bijvoorbeeld.

 

4 reacties

 • Sabine schreef:

  Ik ben hier afgelopen december geweest met mijn ouders en broertje. We waren 4 dagen in Nederland en allebei nog nooit op de Zaanse Schans geweest. Ik vond het echt supermooi! Er waren maar weinig toeristen, überhaupt weinig mensen. Het was dan ook hartje winter, ijskoud en de dag voor kerst hahaha

  • reisbloggers schreef:

   Ondanks vakantietijd viel de drukte mij nu ook hard mee. In de winter lijkt het me ook wel mooi daar! Als we een keer weer die kant op gaan, maken we daar nog wel weer een tussenstop. Je kunt er leuk wandelen daar.

 • Shirley schreef:

  Ik ben er nog steeds niet geweest. Ik wilde laatst gaan, maar toen werd mijn vriend ziek. Als ik de foto’s zie, lijkt het me wel erg leuk. Ik heb gehoord dat je bij de duyvis fabriek ook gratis zou kunnen parkeren, dat is aan dezelfde kant van de brug als de Zaanse Schans. Ik heb het nog niet zelf geprobeerd.

  • reisbloggers schreef:

   Jammer dat het toen niet door kon gaan. Het staat nog wel op de planning dus? Klopt! Daar hadden wij ook geparkeerd, is inderdaad gratis parkeren daar. Is aan de kant van Zaandijk van de brug gezien. Slechts een kwartiertje lopen tot aan de Zaanse Schans en het mooie is: je komt over de brug vanwaar je het mooiste uitzicht hebt op de molens!

Leave a Comment