Luxembourg Card, nuttig of niet? | Reizen in Luxemburg

Er zijn voor veel steden zogenoemde citycards te koop. Dit zijn voordeelpassen waarmee je gratis gebruik mag maken van het openbaar vervoer en met korting musea en attracties kunt bezoeken. Luxemburg heeft ook een voordeelkaart: de Luxembourg Card. Met de Luxembourg Card mag je gratis onbeperkt gebruik maken van de treinen en bussen van het nationale openbare vervoersnetwerk. Daarnaast krijg je op vertoon van de kaart gratis toegang tot vele bezienswaardigheden in het hele land. Ideaal zul je misschien gelijk denken, maar de Luxembourg Card kost geld. Wanneer levert deze kaart echt een voordeel op?

Luxembourg CardAfhankelijk van wat je plannen zijn in Luxemburg, kan het voordelig uitpakken om een Luxemburg Card aan te schaffen. De kaart is te verkrijgen in het informatiecentrum van de stad Luxemburg. Dit informatiecentrum is te vinden in het centrum van de stad op het plein Guillaume II. Je hebt de keus uit een kaart van een geldigheidsduur van 1, 2 of 3 dagen. Op de Luxemburg Card kun je zelf met een pen de datum van de dag invullen waarop je de kaart wilt gebruiken. Bij de aanschaf van een kaart die meerdere dagen geldig is, hoeven dit niet aaneengesloten dagen te zijn!

Om te beoordelen of je daadwerkelijk geld kunt besparen met de Luxemburg Card, is het handig om vooraf een lijstje te maken met datgene dat je graag wilt zien en doen. Ook zou je dan een inschatting kunnen maken van de mate waarin je gebruik wilt maken van het openbaar vervoer.

Vooral wanneer je een aantal kastelen wilt bezoeken en een overnachtingsplek hebt die net wat buiten de stad gelegen is waardoor je gebruik moet maken van de stadsbus, kan de Luxemburg Card aan te raden zijn. Wij hebben tijdens ons 5-daagse bezoek aan het groothertogdom Luxemburg een driedaagse Luxemburg Card aangeschaft en bijgehouden welke kosten we zouden hebben gemaakt zonder deze kaart:

 


 

Gebruik gemaakt van deze attracties: Kosten per 2 volwassenen
Dag 2
Kazematten (2x €3) € 6,00
Bus 2x naar het centrum (€3 per keer) € 12,00
Dag 3
Kasteel Lachorette (2x €3) € 6,00
Kasteel Bourscheid (2x €3) € 6,00
Bus centrum (2x €3) € 6,00
Dag 4
Kasteel Vianden (2x €6) € 12,00
Cartoon museum Vianden (2x €4) € 8,00
Stoeltjeslift Vianden (1x €4,80) € 4,80
Kasteel Beaufort (2x €5) € 10,00
Bus centrum (2x€3) € 6,00
Totale kosten zonder Luxemburg Card: € 76,80
Aanschafprijs Luxemburg card: € 48,00
Besparing: € 28,80

 


 

Zoals je uit bovenstaand overzicht kunt opmaken, blijkt dat een Luxemburg Card een goede aanschaf is als je een (groot) aantal kastelen bezoekt en een aantal keren met het openbaar vervoer reist. Wij hebben dankzij de aanschaf van de Luxemburg Card 28,80 euro in totaal bespaard.

Tot slot nog iets dat wij als verwarrend hebben ervaren. Tijdens ons verblijf in Luxemburg, hebben we zowel de Petruskazematten als de Bockkazematten bezocht. Dit zijn twee verschillende bezienswaardigheden met elk eigen toegangsgelden. De Bockkazematten zijn gratis te bezoeken op vertoon van de Luxemburg Card. De Petruskazematten niet! Hier moet alsnog entree worden betaald.

Kijk op de officiële site van de Luxemburg Card voor meer informatie over de kaart en de lijst met deelnemende attracties .

Leave a Comment