De mooiste autoroutes door Luxemburg

Het hertogdom Luxemburg kent vele schitterende landschappen en middeleeuwse kastelen. Met deze autoroutes rijdt u via mooie wegen door dichtbegroeide bossen en valleien langs de mooiste kastelen van Luxemburg.

Wij hebben beide  autoroutes gereden. Zie voor meer details ons reisverslag.

Autoroute: Larochette –Müllerthal – Beaufort – Ettelbrück (95 km)

autoroute-luxemburg-larochette-mullerthal-beaufort-ettelbruckDe eerste stop van deze route is het plaatsje Larochette. Het volgende deel van deze rondrit voert je door het zogenoemde “Petite Suisse”, oftewel Klein Zwitersland. Dit deel van het Duits-Luxemburgse Natuurpark wordt zo genoemd dankzij de steile en bochtige valleien met bossen, snelstromende riviertjes en imposante rotsformaties. Over bochtige wegen door het beboste deel van Luxemburg rijd je vervolgens in de richting van Müllerthal en Beaufort. Via het plaatsje Ettelbrück kun je vervolgens terug rijden naar Luxemburg-stad. Voor deze route kun je het beste een hele dag uitrekken.

Vanuit Luxemburg-stad (letter ‘A’ op de kaart) rij je via het platteland naar het centraal gelegen stadje Larochette (letter ‘B’ op de kaart), welke in een bosrijke omgeving ligt met mooie rotspartijen. Larochette is een klein plaatsje met een gedeeltelijk gerestaureerde kasteelruïne uit de twaalfde eeuw. Om bij het kasteel te komen, moet er via een wandelpad/trap eerst een stukje flink worden geklommen. De auto kan gratis worden geparkeerd aan de voet van de heuvel waarop het kasteel gelegen is. Het ‘Château de Larochette’ is gratis te bezoeken met de Luxemburg Card. Heb je geen Luxemburg Card en wil je het kasteel toch bezoeken? Dan betaal je 3 euro entree per persoon.

Vanaf Larochette is het een klein stuk rijden naar de donkere bossen van Luxemburg in de richting van Müllerthal. De brug Schiessentümpel (letter ‘C’ op de kaart) en zijn drie watervalletjes liggen midden in een bos en is een bekende plek in Luxemburg. De plek is het makkelijkst bereikbaar via een wandelpad met als beginpunt de (gratis) parkeerplaats vlak voor de waterval. Vanaf deze parkeerplaats zijn er diverse wandelroutes uitgestippeld. Je kunt dus een lange(re) wandeling maken door het gebied, maar je kunt er ook voor kiezen om rechtstreeks naar de Schiessentümpel te lopen. Het wandelpad is een verhoogd bospad langs een riviertje, genaamd Ernz Noire. De afstand vanaf de parkeerplaats is minder dan een kilometer.

Larochette - Uitzicht vanaf het Kasteel van LarochetteMullerthal - Schiessentümpel

Via een bochtige weg rijdt je vervolgens van Müllerthal naar het plaatsje Beaufort, met als doel het bezoeken van de gelijknamige burcht (letter ‘D’ op de kaart). De 700 jaar oude burcht ligt aan de rand van het plaatsje Beaufort en is gebouwd op een kleine rotsrichel ongeveer 35 meter boven de stad in een beboste omgeving. Dankzij deze ligging is het een indrukwekkend geheel. Je kunt de auto gratis parkeren op de parkeerplaats tegenover het kasteel. Ook deze burcht is gratis te bezoeken met de Luxemburg Card. Zonder deze card, betaal je 5 euro entree per persoon.

Beaufort - Kasteel van Beaufort Beaufort - Kasteel van Beaufort (binnenkant)

Afhankelijk van de hoeveelheid tijd die je over hebt, kun je besluiten om op de terugweg naar Luxemburg-stad nog even een stop te maken in het pittoreske plaatsje Ettelbrück (letter ‘E’ op de kaart). Gratis parkeren valt overigens niet mee in deze plaats.

Autoroute: Vianden – Bourscheid – Esch-sur-sûre (140 km)

autoroute-luxemburg-vianden-bourscheid-esch-sur-sureLuxemburg staat niet alleen bekend om het land met schitterende landschappen, maar ook om haar vele kastelen en burchten. In deze autorondrit zie je twee van de mooiste overblijfselen van het Groothertogdom Luxemburg uit de tijd van de Middeleeuwen. Ook voor deze autorondrit kun je het beste een hele dag uittrekken.

Deze autoroute begint in Luxemburg-stad (letter ‘A’ op de kaart). Via de autoweg rijd je in de richting van Vianden (letter ‘B’ op de kaart). Dit plaatsje in het noorden van Luxemburg is bekend om het grote middeleeuwse Château de Vianden, dat hoog op een rots boven de stad uittorent. De auto kun je op loopafstand van het kasteel gratis parkeren. De Luxemburg Card bewijst ook hier weer zijn waarde, want op vertoon van deze kaart, mag je gratis naar binnen. Zonder deze kaart bedraagt de toegangsprijs 6 euro per persoon.

Naast het bekende kasteel heeft Vianden nog iets dat een bezoek de moeite waard maakt. Namelijk de stoeltjeslift (gratis op vertoon van de Luxemburg Card, anders zijn de kosten 4,80 euro per persoon) die je naar een hoogte van 220 meter brengt vanwaar je een fantastisch uitzicht hebt over het kasteel en het plaatsje Vianden. Het bezoek aan Vianden kan een aantal uren in beslag nemen. Vooral als je ook door het plaatsje zelf wilt lopen en met de stoeltjeslift gaat.

Vianden - Kasteel van ViandenVianden - Uitzicht vanaf het hoogste punt (stoeltjeslift)

Als je in Vianden bent uitgekeken, kun je de weg vervolgen naar het kasteel van Bourscheid (letter ‘C’ op de kaart). Dit kasteel is misschien wat moeilijker te vinden. Het kasteel zie je al snel van een afstand liggen op een hoge heuvel. De weg ernaar toe is misschien zonder navigatie wat lastiger te vinden, maar met behulp van de bewegwijzeringsbordjes kom je een heel eind. Dankzij haar hoge ligging, biedt het kasteel van Bourscheid een geweldig uitzicht over de beboste valleien. Bij de entree krijg je gratis audioapparatuur mee zodat je tijdens de rondwandeling informatie kunt opvragen. Ook dit kasteel is met de Luxemburg Card gratis te bezoeken. Zonder deze card bedraagt de entree 3 euro per persoon.

Eventueel kun je na het bezoek aan het kasteel van Bourscheid doorrijden naar het plaatsje Esch-sur-sûre (letter ‘D’ op de kaart). Dit plaatsje ligt verscholen in de bergen en wordt daarom gezien als een van de mooiste dorpjes van het land. Aan het eind van de dag rijdt u via de snelweg terug naar Luxemburg-stad.

Bourscheid - Kasteel van Bourscheid Bourscheid - Uitzicht vanaf het Kasteel van Bourscheid

8 reacties

Leave a Comment