Bezienswaardigheden: de mooiste kastelen van Luxemburg

In Luxemburg zijn diverse Middeleeuwse kastelen en ruïnes te bezichtigen. Enkele voorbeelden zijn de kastelen van Beaufort, Bourscheid en Vianden. Benieuwd naar de mooiste kastelen van Luxemburg? Wij hebben de mooiste kastelen voor je op een rijtje gezet.

Luxemburg: Kasteel Vianden

Vianden - Uitzicht vanaf het hoogste punt (stoeltjeslift)Het kasteel van Vianden is het mooiste en best bewaard gebleven (gerestaureerde) kasteel van Luxemburg. Als je in de buurt van het stadje Vianden rijdt in het noorden van Luxemburg, dan valt gelijk het grote kasteel op dat hoog boven het stadje uittorent. Het kasteel van Vianden is gebouwd tussen de 11e en 14e eeuw op de restanten van een Romeinse vesting. Het kasteel is gerestaureerd en teruggebracht naar de oude staat en van binnen is het compleet ingericht. Daardoor is het één van de mooiste bezienswaardigheden van Luxemburg. Binnen in de zalen van het kasteel zijn tentoonstellingen van oude wapens en harnassen te vinden. Daarnaast zijn er tal van archeologische vondsten en tekeningen tentoongesteld.

Het kasteel is dagelijks geopend van 10.00 tot 16.00 uur, 17.00 uur of 18.00 uur, afhankelijk van de tijd van het jaar. Kijk voor de exacte openingstijden op de website van het kasteel van Vianden. De toegang is voor houders van de Luxemburg Card gratis. Ben je niet in het bezit van de Luxemburg Card? Dan betaal je als volwassene 6 euro en kinderen tussen de 6 en 12 jaar betalen 2 euro. Voor meer informatie over de tarieven kijk je eveneens op de website van het kasteel van Vianden.

Op zoek naar de plek waarvandaan je het mooiste uitzicht hebt over het kasteel? Neem dan de stoeltjeslift die je naar de vlakbij gelegen berg op een hoogte van 440 meter brengt. Vanaf dit punt heb je een schitterend uitzicht over het stadje Vianden en het gelijknamige kasteel. De stoeltjeslift is dagelijks geopend van april tot oktober van 10.00 uur tot 17.00 uur. De prijs bedraagt 4.80 euro voor volwassenen (retour) en 2.50 euro voor kinderen (retour). Kijk voor actuele informatie op de website van Vianden.

Het is mogelijk om meerdere kastelen op één dag te bezoeken. Lees onze blogpost over de mooiste autoroutes door Luxemburg voor het antwoord op de vraag hoe je het bezoek aan meerdere kastelen samen met het schitterende landschap van Luxemburg kunt combineren.

Luxemburg: Kasteel Bourscheid

Bourscheid - Kasteel van BourscheidGezien de schitterende ligging, plaatsen wij het kasteel van Bourscheid als tweede op de lijst van mooiste kastelen in Luxemburg. De middeleeuwse burcht is hoog gelegen op een heuvel aan de oevers van de Sûre. Vanuit het kasteel heb je een schitterend uitzicht over de groene en beboste valleien.

Het leuke van dit kasteel is dat je bij binnenkomst gratis (zit bij de entreeprijs inbegrepen) een audiotour meekrijgt. Aan de hand van de nummers die op de verschillende plaatsen in het kasteel staan aangegeven, hoor je een verhaal. Je krijgt zo een goed beeld van wat er zich vroeger in dit kasteel heeft afgespeeld. Het kasteel is het hele jaar door geopend. De openingstijden zijn niet het hele jaar door hetzelfde. Kijk voor de actuele openingstijden (en toegangsprijzen) op de website van het kasteel Bourscheid.

Luxemburg: Kasteel Beaufort

Beaufort - Kasteel van BeaufortDe ruïne van het kasteel van Beaufort bevindt zich iets ten oosten van het gelijknamige dorpje. Rond 1200 werd er op de overblijfselen van een Romeinse burcht een kasteel gesticht dat In 1350 tot 1550 werd uitgebouwd. De goed bewaarde ruïne van deze burcht is vandaag de dag te bezoeken. Bepaalde delen van de burcht zijn in de oude toestand hersteld en gerestaureerd. De burcht ligt in een mooie omgeving vlak buiten het plaatsje Beaufort op zo’n 35 kilometer van Luxemburg Stad. Kijk voor de actuele openingstijden en toegangsprijzen op de website van de burcht van Beaufort.

Luxemburg: Kasteel Larochette

Kasteel Larochette LuxemburgDe ruïnes van het kasteel van Larochette (kasteel Fels) laten je een glimp zien van de burcht uit de 11e eeuw. Het kasteel is 150 meter boven het dal gebouwd op een bergkam van zandsteen. De weg naar het kasteel voert door een brede, met een wal beschutte voorburcht. De toegangsprijs bedraagt 3 euro voor volwassenen en 1 euro voor kinderen van 6 tot 18 jaar. De actuele openingstijden zijn te vinden op de site van het kasteel van Larochette.

Luxemburg: Kasteel Esch-sur-Sûre

De funderingen van het kasteel van Esch-sur-Sûre werden al in het jaar 927 gelegd. Het kasteel is gebouwd op een rots waardoor je een panoramisch uitzicht hebt over het stadje Esch-sur-Sûre en de gelijknamige rivier. De ruïne is het hele jaar door geopend voor bezichtiging.

Ben je benieuwd welke kastelen en vestigingen er nog meer in Luxemburg zijn te vinden? Kijk dan op de website van Visit Luxembourg voor de volledige lijst met kastelen in Luxemburg.

8 reacties

 • J.H.Hermans schreef:

  Heel mooi ,
  maar er zijn er nog meer,
  kan ze niet allemaal vinden
  De 7 kastelen de tocht daar van.
  de gr. uit Maastricht

  • jochem van duijnhoven schreef:

   ja klopt er zijn nog heel veel mooie kastelen te bezichtigen maar bij deze drie ben ik allemaal geweest toen we er een hele week op vakantie waren, echt een aanrader.

 • Yvonne schreef:

  Vianden bezocht ik als kind en daar wil ik ook echt terug naartoe. De andere kende ik nog niet, bedankt voor de tips! Misschien kunnen we in september 1 of een paar van de onbekendere kastelen bezoeken…

  • reisbloggers schreef:

   Graag gedaan :), ook de wat minder bekende kastelen zijn leuk om te bezoeken. Het kasteel van Vianden is het best bewaard/gerestaureerd. Goede reis!

 • Ivan schreef:

  Vianden bezocht ik als kind en was toen nog niet gerestaureerd.
  Bijzonder knap wat men er nu van gemaakt heeft.

 • Jeroen Reinders schreef:

  Ja echt heel mooi kom hier al 23 jaar en hebben sinds een jaar of 6 de luxe van een vast verblijf in Beaufort dus voor ons is en blijft Luxemburg heel erg mooi vooral de natuur en de rust maar ook de bezienswaardigheden. Kasteel vianden al meerdere malen geweest maar veranderd elke keer weer vandaag kasteel clervaux bezocht (nooit geweest) en de Abdij is zeker een aanrader verder kasteel bourschied en larochette heel erg mooi en dan kasteel beaufort zeker de moeite waard maar dan moet je ook een geleide tour (met gids in het nederlands) nemen door de renesance van het kasteel dat is echt perfect.

 • […] reden we door naar Ech-Sur-Sure (route via reisbloggers.nl). Hier staan ook wat ruïnes die je kunt beklimmen. Ik weet niet of ik deze echt zou aanraden omdat […]

Leave a Comment