Stedentrip Dubrovnik – Bezoek de historische binnenstad

Dubrovnik is een geliefde vakantiebestemming in Europa. Dit komt voornamelijk door de ligging aan de strak blauwe Adriatische Zee en de historische binnenstad met de oude stadsmuren die de stad Dubrovnik volledig omringen.

Stedentrip Dubrovnik

De oude stad van Dubrovnik ligt op een schiereiland aan de Adriatische kust in de meest zuidelijke regio van Kroatië. Dubrovnik is altijd al een populaire toeristische bestemming in Dalmatië geweest. Begin jaren 90 was dit tijdelijk anders. In 1991 en 1992 woedde de strijd tussen de Bosnische Serviërs en het Kroaten. Dubrovnik was toen het doelwit van zware bombardementen. Door het artillerievuur werden 70% van de belangrijke historische monumenten beschadigd. De oorlog zorgde ervoor dat de toeristen de stad massaal links lieten liggen. Na de oorlog werd in een korte tijd een groot deel van de schade hersteld en het toerisme begon weer op te bloeien. Dubrovnik heeft sinds eind jaren 90 veel van zijn oude glorie teruggekregen.

Dubrovnik-panorama-old-city

Wandelen over stadsmuur

Gemotoriseerd verkeer wordt uit het oude Dubrovnik geweerd. Het is daarom mogelijk om onbelemmerd door de historische binnenstad te lopen. Het oude Dubrovnik is volledig ommuurd. Als je Dubrovnik bezoekt, mag een wandeling over de stadsmuur eigenlijk niet ontbreken. Nadat je de stad via de stadspoort Pile Vrata binnen bent gewandeld, kun je aan de linkerzijde toegang krijgen tot de stadsmuren. De entree is niet goedkoop (in 2016: 120 Kuna, 16 Euro), maar het is het geld zeker wel waard. De muren zijn in totaal 1940 meter lang. Op sommige plaatsen is de muur 6 meter dik en bereikt het een hoogte van 25 meter. Om de zoveel meter wordt de muur onderbroken door half ronde bastions. Je kunt een complete rondwandeling maken over de muur die de stad omringt. Hoewel het er best druk kan zijn, is een wandeling over de stadsmuur wel een echte aanrader.

Vanaf de muur heb je een geweldig uitzicht over de historische binnenstad. Houd er rekening mee dat er nagenoeg geen schaduwplekken zijn op de muur. je loopt dus in de brandende zon. ’s Morgens vroeg of laat in de middag is dan ook de beste tijd om een tocht over de muur te maken. Zorg dat je voldoende water bij je hebt: je zult het nodig hebben! Je bent zo’n 2 uur kwijt voor de wandeling.

Dubrivnik Ouside CitywallDubrovnik city wall (1)

Vanaf de stadsmuur heb je al een mooi uitzicht over de historische stad, maar degene die een nog beter uitzicht wil, zal het hogerop moeten zoeken. Het is mogelijk om met de kabelbaan de nabijgelegen berg Srd op te gaan (dit schijnt ook lopend te kunnen). Vanaf de ruim 400 meter hoge top kijk je neer op Dubrovnik en de Adriatische Zee. Het tochtje met de kabelbaan is niet goedkoop (kijk voor de actuele prijzen op de website van de Dubrovnik Cable Car). Beschik je over een auto? Dan heeft de kabelbaan geen meerwaarde. Op zo’n 2 kilometer afstand ten zuiden van de stad, is er langs de grote doorgaande weg een kleine parkeerplaats gelegen. Vanaf hier heb je het allerbeste uitzicht op Dubrovnik.

Overnachten

Dubrovnik is een extreem toeristische bestemming. Er zijn dan ook heel veel hotels en guesthouses te vinden. Over het algemeen geldt: hoe dichter bij de stad, hoe duurder. Heb je een auto gehuurd of heb je je eigen auto bij je? Let er dan op dat je gratis bij je verblijfplaats kunt parkeren! De extra kosten kunnen anders flink oplopen.

Wil je Dubrovnik net als wij op doorreis bezoeken en zoek je een overnachtingsplek in de omgeving van Dubrovnik? Dan kunnen we het B&B Country House aanbevelen. Let wel: je moet beschikken over een auto, want in de directe omgeving van het guesthouse is niets te doen of te zien. Het voordeel is wel dat je de auto gratis kunt parkeren en dat je voor een lage prijs een heel mooi en netjes onderkomen hebt voor de nacht.

Dubrovnik met de auto

De oude stad van Dubrovnik, op de toeristische bewegwijzering aangeduid als “Grad” of “Stari Grad”, is makkelijk te bereiken. De keus om de stad met de auto of het openbaar vervoer te bezoeken, is afhankelijk van de locatie waar je verblijft, de tijd die je hebt en het gemak waarvoor je kiest.

Wanneer je Dubrovnik met de auto wilt bezoeken, houd dan rekening met het volgende. Parkeren in Dubrovnik is duur. Als je Dubrovnik als dagtrip bezoekt, dan is het parkeren in 1 van de parkeergarages het makkelijkst. Deze staan met borden aangegeven. Zoeken naar een gratis parkeerplaats is ondoenlijk. Op drukke dagen moet je al lang blij zijn dat je überhaupt een parkeerplek hebt. Besluit in elk geval niet om te gaan wild parkeren. De controles zijn streng en voordat je het weet, wordt je auto weggesleept. Het voordeel van het bezoeken van Dubrovnik met een eigen auto is dat je vanaf een parkeerplaats langs de doorgaande weg (nummer 8, Jadranska Cesta) ten zuiden van Dubrovnik een schitterend uitzicht hebt op de stad.

Dubrovnik - view

Beschik je niet over een eigen auto en verblijf je in een plaatsje in de omgeving van Dubrovnik? Geen probleem, er rijden diverse lijnbussen vanuit omliggende plaatsen naar Dubrovnik. Een goed overzicht van de buslijnen is te vinden op de website Absolute-Dubrovnik.

Dagtrip naar Bosnië Herzegovina

Ben je in Dubrovnik en heb je een auto tot je beschikking? Denk er dan eens over om een dagtrip naar Bosnië Herzegovina te maken. De Bosnische regio Herzegovina ligt namelijk vlakbij en in 1 dag kun je langs de hoogtepunten van dit gebied rijden. Denk bijvoorbeeld aan de Tekija in Blagaj, het middeleeuwse stadje Počitelj, de Kravica waterval en de mooie plaats Mostar met haar beroemde brug. Meer hierover is te lezen in onze blogpost: Rondrit Herzegovina.

Bezienswaardigheden Herzegovina - Rondrit Herzegovina (2)

Heb je geen auto? Dan kun je ook een dagtour boeken langs de bezienswaardigheden van Herzegovina. Lees hier meer over op de website van Visit Croatia.

Dubrovnik: het bezoeken waard?

Een stedentrip naar Dubrovnik: is dat de moeite waard? Een brandende zon, nat van het zweet, jengelende kinderen en busladingen vol bezoekers. Een bezoek aan Dubrovnik kan een beproeving zijn. Desondanks is de mooie historische binnenstad Dubrovnik het bezoeken zeker waard. Waarom? Dit is nu zo’n typische stad die je, als je de mogelijkheid hebt, een keer gezien moet hebben.

Hoe raakten wij in Dubrovnik verzeilt? Dubrovnik ligt aardig op de route wanneer je vanuit Bosnië Herzegovina naar Montenegro wilt rijden. Het rijden langs de Kroatische kust, wisten we van een vorige reis naar Kroatië, is schitterend. Het lag dan ook voor de hand dat we deze route namen. Bijkomend voordeel: we konden Dubrovnik als tussenstop meepakken. Het werd een bliksembezoek. We hadden maar een paar uur tijd om de stad te bekijken. Is zo’n kort bezoek voldoende voor een stad als Dubrovnik? Hoewel je de stad er wel tekort mee doet, kun je Dubrovnik in 1 dag bezoeken. Je moet je dan wel noodgedwongen beperken tot een vluchtige rondwandeling door de oude binnenstad (en de stadsmuren).

Dubrovnik deed ons denken aan Tallinn, de hoofdstad van Estland waarvan de middeleeuwse binnenstad ook tot de best bewaarde in Europa kan worden gerekend. De ligging van Dubrovnik is alleen mooier: direct aan de kust van de strak blauwe Adriatische Zee. Het toerisme in Dubrovnik is groot, wat gelijk ook het nadeel van de stad is. Het is er druk (heel druk) en je betaalt je scheel (in vergelijking met de rest van Kroatië).

Dubrovnik-slider

 

Leave a Comment