Inspiratie voor de zomervakantie: Kroatie

Kroatie wordt een steeds populairder vakantieland. Ook dit jaar zullen veel mensen Kroatië weer als vakantiebestemming kiezen. Blijf je in Istrië of rij je door richting Dalmatië?

Kroatië heeft de laatste jaren een goede reputatie opgebouwd als vakantieland. De zomers zijn er goed, de kustlijn lijkt op die van veel Zuid-Europese landen, de voorzieningen worden steeds beter en, ook niet geheel onbelangrijk, het is allemaal goed betaalbaar.

Istrië

De grootste groep mensen die vanuit Nederland een autovakantie naar Kroatië maakt, blijft in Istrië (het noordwesten) hangen. De temperaturen en zonuren zijn er zomers goed en de afstand is gemakkelijk in 1 of 2 dagen (met caravan) af te leggen. Het landschap is heuvelachtig en er zijn veel kleine dorpjes te vinden.

Op de terugweg vanaf Pula

De bekendste (en leukste) plaatsjes zijn Poreč (met het historische centrum), Rovinj (1 van de mooiste plaatsjes in Kroatië vonden wij) en Pula (bekend vanwege het amfitheater). Het nadeel van Istrië is dat het in de zomer dankzij het grootschalige toerisme, behoorlijk druk kan zijn.

Dalmatië

Mocht je de tijd/zin/mogelijkheid hebben, blijf dan niet in Istrië plakken, maar rij verder door naar het zuiden. Het mooiste is om de Jadranska te pakken. Je moet dan wel de tijd hebben, want echt opschieten kun je dankzij de bochtige weg niet. De Jadranska is de Kroatische kustweg (E65). Er wordt nogal eens beweert dat het een gevaarlijke weg is, maar dat valt wel mee. Het zijn hooguit de medeweggebruikers die je soms de stuipen op het lijf jagen. Je moet er namelijk rekening mee houden dat er in Kroatië flink wordt doorgereden. En, dat is het probleem, er wordt te pas en te onpas ingehaald (ook op plekken waarvan je denkt: dat kan nooit).

Waarom je meer naar het zuiden moet rijden? Je moet uiteraard niets en Istrië is ook mooi, maar eigenlijk geldt voor Kroatië: hoe zuidelijker, hoe mooier. Kroatië wordt namelijk pas echt mooi, naar onze mening althans, als je de streek Dalmatië binnenrijdt. Dalmatië, de zuidelijker gelegen regio, is een stuk bergachtiger en ruiger en het heeft veel meer een mediterrane uitstraling.

Schiereiland Pag (1)

De Dalmatische kust met de vele eilandjes is schitterend. Ook in dit deel van Kroatië zijn leuke plaatsen te vinden. Zadar bijvoorbeeld, een stad met een goed bewaard gebleven historisch centrum.  Er zijn ook een aantal mooie natuurparken en natuurgebieden te vinden (wat dacht je van de Plitvice meren of het Nationaal Park Krka) en het ‘maanlandschap’ op het schiereiland Pag.

Krka-waterval

Voor wie de moeite neemt om helemaal door te reizen naar het zuiden van Kroatië, wacht de stad Dubrovnik, met 1 van de best bewaarde middeleeuwse binnensteden van Europa.

Uitzicht op Dubrovnik

Tip: Vind je de afstand naar het zuidelijkere deel van Kroatië te ver worden om te rijden? Dan kun je ook het vliegtuig pakken en een auto huren. Er vliegen diverse low-cost maatschappijen naar Zadar en (zomers) naar Dubrovnik.

Tip: vergeet Slovenië niet

Rij je vanuit Nederland met de auto of camper naar Kroatië? Vergeet dan niet te stoppen in Slovenië! Slovenië is het land van grotten, meren, watervallen, hoge bergen en diepe kloven. Het land wordt nog niet overspoeld door massa’s toeristen en de natuur is schitterend. Maak een wandeling door de Vintgarkloof, wandel langs het meer van Bled of bezoek 1 van de grootste grottenstelsels van Europa: Postojna en Škocjan.

Slovenie – De Vintgarkloof

Meer weten over reizen in slovenie en Kroatie? Lees dan ons reisverslag.

Leave a Comment