Het Krka Nationaal Park in Kroatië: de Skradinski Buk waterval

Kroatië telt in totaal acht Nationale Parken. De bekendste hiervan zijn de Plitvicemeren. Een ander uniek natuurgebied in Kroatië, is het Nationaal Park Krka. Wij bespreken in deze blogpost het gebied rondom de Skradinski Buk, de spectaculairste waterval van het Nationaal Park Krka.

Het Nationaal Park Krka is het zevende Nationale Park van Kroatië en heeft een totale oppervlakte van 111 km². Dit natuurgebied is vlakbij de plaats Sibenik gelegen en staat mede bekend vanwege de mooie watervallen. Het Nationaal Park Krka is het hele jaar door geopend. Verschillende delen van dit park zijn opengesteld voor publiek. De toegangsprijs is afhankelijk van de periode waarin je het park bezoekt. De entreeprijs in het hoogseizoen bedraagt 110 Kuna (volwassene). Kijk voor meer en actuele info op de website van het Nationaal Park Krka.

Nationaal Park Krka: De Skradinski Buk

De grootste waterval in het Nationaal Park Krka wordt vaak aangeduid met de naam: Krka waterval. De officiële naam van deze spectaculaire waterval is de Skradinski Buk. Over een totale lengte van 800 meter valt het water over 17 kleinere watervallen naar beneden. Rondom deze waterval loopt een aangelegd en goed begaanbaar wandelpad.

De wandelroute over de aangelegde paden rondom de Skradinski Buk waterval neemt in totaal een goed uurtje lopen in beslag (zonder langere pauzes). Je hebt gedurende de tocht vanuit verschillende hoeken zicht op de trappen van de waterval. Ondertussen loop je over het wandelpad langs kleinere poeltjes, meertjes en beekjes met helder blauw water en kleinere watervallen. Het wandelpad is uitstekend begaanbaar. Er moet hier en daar wel wat geklommen worden over wat steilere heuvels en trappen. Dit stelt echter niet veel voor en de route zal daarom ook voor kleine kinderen of mensen met een mindere conditie geen problemen opleveren.

Skradinski Buk Waterval vanaf een hoger gelegen punt gezien De beekjes in het Krka Park rondom de waterval - Op de achtergrond het wandelpad
Je kunt het bezoek aan het Nationaal Park Krka uitbreiden met een aantal verschillende boottochten. Zo kun je bijvoorbeeld een tocht maken over het bovenste deel van de Krka naar het kloostereiland Visovac (duurt ongeveer 2 uur) of naar de Roski Slap, een andere mooie waterval in het Krka Nationaal Park (duurt ongeveer 4 uur en omvat ook een bezoek aan het kloostereiland Visovac). Je kunt je voor deze rondleidingen aanmelden wanneer je het entreeticket koopt voor de Skradinski Buk. De boten vertrekken vanaf het aanlegsteiger net achter de Skradinski Buk.

Bereikbaarheid Nationaal Park Krka

Het Nationaal Park Krka heeft twee hoofdingangen, namelijk de Lozovac en de Skradin ingang. Op de autosnelweg (A1) van Zadar naar Split, staat het Nationaal Park Krka al duidelijk aangegeven.

De Lozovac ingang is de dichtstbijzijnde ingang voor de bezoekers die rechtstreeks naar het kloostereiland Visovac willen gaan. Wil je naar de Skradinski Buk? Neem dan de ingang van het park in het plaatsje Skradin. Je kunt hier parkeren op grote parkeerplaatsen. Let op: de parkeerplaatsen voor het dorpje met de borden waarop staat ‘gratis parkeren’, blijken in de praktijk niet altijd gratis te zijn! Vanuit het dorpje Skradin ga je met een speciale boot naar het park (van november tot februari vaart de boot niet). Deze boottocht van een half uurtje is gratis (lees: deze tocht zit inbegrepen bij de entreeprijs van de waterval). De boot vertrekt ieder heel uur van Skradin naar de waterval en gaat elk half uur weer terug. Na aankomst is het nog 5 min lopen naar het laagste punt van de waterval. Hier begint de wandelroute.

Skradinski Buk Waterval vanaf een nog hoger punt gezien Boot Skradin - Skradinski Buk Waterval

Is de Skradinski Buk waterval een bezoek waard?

Helaas lijkt het rondom de waterval (met name aan het begin) meer op een grote kermis dan op een Nationaal Park. Je mag zwemmen aan de voet van de waterval in een afgebakend stuk van de rivier en er zijn volop eettentjes en souvenirshops te vinden. Deze aanwezige toeristische opsmuk is een smet op de prachtige omgeving. Je waant je hierdoor niet in de ongerepte natuur. Dit vonden wij erg jammer. Desondanks is het een leuk dagtripje en de waterval is schitterend om te zien. Ben je wat meer avontuurlijk ingesteld en houd je van ongerepte natuur? Dan zul je waarschijnlijk andere natuurgebieden in Kroatië mooier vinden.

 Krka-waterval Skradinski-Buk-Waterval-bovenste-gedeelte

2 reacties

 • Marianne schreef:

  Hallo,

  Ik ben aan het kijken wat we willen zien in KRKA. maar ik snap niet zo goed wat de prijzen inhouden.

  Als ik kijk in de prijzen tabel op de KRKA website staat daar voor volwassen:

  Tickets includes : All terrestrial location, Roski slap , Kistanje burnum Puljane. Met de bijbehorende prijzen. Ik neem aan als je de eerste kiest, dat je 2 en 3 daarbij in heb zitten. Maar ik vraag me af wat je dan hebt.

  Is dit met een gids? Mag je heel het park bezoeken(op eigen gelegenheid) en kan je anders maar een deel van het park bekijken? Of is dit dan incl. de boottochten?

  Want als er maar 2 ingangen zijn, hoe kunnen ze dan kaartjes verkopen voor delen van het park?

  graag hoor ik van je.

  • reisbloggers schreef:

   Hallo Marianne,

   Het park kun je op eigen gelegenheid bezoeken, de tickets kochten wij destijds bij de watervallen, dus niet voordat we op de boot gingen meen ik mij te herinneren.
   Het is al een paar jaar geleden dat we er zijn geweest, misschien dat iemand hier informatie over kan geven?

   Groet,

Leave a Comment