Zwemmen in het mooiste zwembad van IJsland

Zwemmen is erg populair in IJsland. Het is niet alleen om er sportief bezig te zijn maar het is ook een ontmoetingsplek waar mensen elkaar treffen en relaxen. Het water is altijd warm van temperatuur en over het algemeen zijn het buitenluchtbaden waardoor het wat weg heeft van een spa of wellnesscentrum.

Voordat je gaat zwemmen, moet je voldoen aan een aantal voorschriften. Allereerst moet je buiten de kleedruimte je schoenen uit doen. Deze kun je in een plastic tas ophangen of in je kluisje leggen. Vervolgens is het de bedoeling dat je je goed wast zonder zwemkleding. Hiervoor zijn er vrouwen- of mannendouche waarbij het verplicht is je goed te wassen met zeep of shampoo (dit is aanwezig in de douche). Na het douchen mag de zwemkleding weer aan en kan er gezwommen worden. De IJslandse vrouwen trekken hun badkleding aan terwijl ze nog onder de douche staan. Dit gaat makkelijker dan wanneer je eerst gedoucht hebt en dan je badkleding aan doet. De handdoeken worden over het algemeen niet meegenomen naar het bad.

IJsland - Zwemmen doucen 2

Er zijn 159 openbare zwembaden op IJsland. Dit komt neer op 1 zwembad op elke 2.500 inwoners! Elk plaatsje heeft wel een zwembad. De meeste zwembaden hebben een wedstrijd- of instructiebad. Tevens hebben de meeste locaties warwaterbaden van verschillende temperaturen tussen de 36 en 45 graden.

IJsland - Zwemmen douchen

Hofsós – het mooiste zwembad van IJsland

Deze foto zegt toch al genoeg?
IJsland - Hofsos mooiste zwembad
In het kleine plaatsje Hofsós aan het fjord Skagafjördur is een vrij modern, klein zwembad te vinden. Er zijn weinig tot geen faciliteiten zoals sauna, glijbanen etc. Wat dit zwembad zo speciaal maakt is het uitzicht op het fjord.

Hofsós ligt 43 kilomter vanaf de ringweg in het noorden van IJsland.

Vanaf Reykjavik – met de klok mee

Wanneer je de ringweg volgt vanaf Reykjavik met de klok mee, rij dan eerst naar het plaatsje Varmalilio en neem vervolgens weg 75 richting het noorden. Ga aan het eind van de weg rechtsaf en volg weg 75 totdat je op de t-splitsing komt (weg 76). Ga hier linksaf richting het noorden. Na zo’n 20 kilometer kom je aan in het plaatsje Hofsós. Het plaatsje is zo klein, dat je het zwembad niet kunt missen.

Ringweg tegen de klok in

Kom je vanaf de andere kant en volg je de ringweg tegen de klok in? Neem dan de afslag (weg 76) vanaf de ringweg en blijf deze volgen tot aan het plaatsje Hofsós. Op de terugweg kun je de afslag (weg 75) nemen en via deze weg naar het plaatsje Varmalilio rijden. Hier kun je je route op de ringweg weer vervolgen.

Zwemmen in Reykjavik

Ben je op citytrip in Reykjavik en wil je naar een zwembad? Dan is het zwembad van Hofsós helaas geen optie (320 km vanaf Reykjavik, enkele reis). Dit is geen probleem, want ook Reykjavik heeft een aantal mooie zwembaden. De grootste is Laugardalslaug in Reykjavik is het grootste en meeste bezocht zwembad van de stad. Het buitenbad heeft een groot wedstrijdbad, met daaromheen een aantal heerlijke hot tubs met verschillende temperaturen, variërend van 38 tot maar liefst 44 graden. Is deze laatste te heet? (ik voelde me net een garnaaltje…), dan kun je afkoelen in het dompelbad van 5 graden….

 

2 reacties

Leave a Comment