Walvissen spotten in IJsland (zonder boot of excursie)

Wil je ooit nog eens walvissen spotten? In IJsland ben je aan het juiste adres! Ga mee met 1 van de vele ‘Whale watching tours’ of spot walvissen vanaf de kade. Wij vertellen je waar dit kan!

In IJsland kun je verschillende dieren bewonderen. Zo lopen er honderden schapen los op en langs de kant van de weg. Naast schapen lopen er ook rendieren, paarden en geiten vrij rond, maar de dieren waarvoor je echt naar IJsland gaat, zijn natuurlijk de papegaaiduikers en walvissen. Dit waren ook de twee dieren die wij tijdens onze reis wilden zien.

IJsland - paarden

Vanaf onder andere Reyjavik, Dalvik en Husavik kun je tours boeken die je walvissen en/of papagaaiduikers laten zien. Het spotten van walvissen in IJsland is een geweldige ervaring. Er zijn verschillende walvissoorten te zien namelijk de Noordelijkse Btskop, Potvis, Griend, Orca, Bruinis, Bultrug, Dwergvinvis, gewone vinvis, Noorse Vinvis, Witte Dolfijn, Grijze Walvis, Brydewalvis en de Blauwe Vinvis.

IJsland - Welke walvissen

De Noord- Atlantische Oceaan is koud en helder en het wemelt er van voedsel voor de walvissen, vandaar dat ze er in grote getallen aanwezig zijn. In april/mei trekken de walvissen naar het noorden om veel voedsel binnen te krijgen, vervolgens zwemmen ze richting warmere wateren om zich voort te planten. Het spotten van walvissen is haast een must wanneer je IJsland bezoekt.

Het walvissenseizoen loopt van mei tot en met september en als je geluk hebt, zie je ze in de winter. We hadden een boot excursie willen doen in Husavik maar de dagen die we daar in de buurt waren was er minimaal windkracht 8 of meer. De bootjes die we in de verte zagen schommelden behoorlijk en het was niet bepaald warm.

Op dag 8 van onze rondreis door IJsland, reden we via de ringweg van het meer van Myvatn richting Akureyri. Wij reden langs Eyjafjörður, het fjord waaraan de plaats Akueyri is gelegen. In dit langste fjord van IJsland, zwemmen diverse walvissen. Het is daarom hier ook mogelijk om aan boord te stappen van een vissersboot die je dichtbij de walvissen brengt. Het is ook vaak mogelijk om een Whale Watching Tour te combineren met het spotten van Puffins.

In Akureyri geven ze 100% walvisgarantie wanneer je een tocht met hun boten boekt. Excursies kosten gemiddeld rond de € 60.- p.p. Je kunt kiezen tussen een houten vissersboot of een zodiac’s. De vissersboten hebben meer beschutting en zijn groter. De zodiac is een rubber bootje met stoelen en verder geen beschutting, deze zijn veel sneller dan de vissersboten.

Walvissen spotten op IJsland zonder boot

Voordat we in Akureyri aankwamen, reden we eerst langs de andere kant van het fjord (de oostzijde). De weg ligt hier hoger dan het water en vanaf de parkeerplaats tegenover Akureyri heb je een mooi uitzicht over de stad.

IJsland - Akureyri

Josanne keek meer naar het water en opeens meende ze de staart van een walvis te zien. We zoomden in op het water met de camera en jawel hoor, er zwommen walvissen! Vanaf de kant hadden we een mooi zicht op de bultrug die zich om de paar minuten lieten zien. Wat een prachtige ervaring!

IJsland - walvissen

Nu we walvissen hadden gezien, vonden we het niet nodig om nog een excursie te doen. Dit was voor ons genoeg. Dus wil je geen excursie op een boot maar wel de ervaring om eventueel een walvis te zien, houdt dan je ogen open als je langs het fjord bij Akureyri rijdt! De beste (en vrijwel de enige plek) waar je de auto goed stil kunt zetten, hebben we weergegeven op onderstaande kaart:

Dit is een kleine parkeerplaats recht tegenover de plaats Akureyri aan de andere kant van het fjord:

4 reacties

 • Marian schreef:

  Bedankt voor deze supertip! Ik ga er heen in september

  • reisbloggers schreef:

   Leuk! Heel erg van genieten. En een boottocht is wel erg leuk. Dan heb je bijna 100% zekerheid dat je ze ziet.

 • Jessica schreef:

  Wauw heel erg gaaf! Dit ga ik onthouden voor als ik naar IJsland ga 🙂 (zit erover te denken om daar een stop-over te doen als ik een keer terugvlieg van Amerika naar Europa)

  • reisbloggers schreef:

   Leuk! Hoeveel tijd heb je ervoor?
   Een stop-over zou heel goed kunnen in IJsland.
   Wanneer je een paar dagen de tijd heb kun je een mooi rondje doen om Reykjavik.
   Maar neem je er de tijd voor dan zou ik echt 10/11 dagen er voor uittrekken en een rondje IJsland rijden.

Leave a Comment