Reizen naar IJsland – Wat moet je weten?

IJsland is een perfecte bestemming voor mensen die op zoek zijn naar de meest ruige en pure landschappen. Lees in deze blogpost alles wat je wilt weten over rondreizen in IJsland!

Waarom naar IJsland?

IJsland is het land van Indrukwekkende landschappen en spectaculaire natuurverschijnselen. Je vindt er de mooiste watervallen, grote gletsjers, geisers, vulkanen, zwavelriviertjes, kokende poeltjes en de meest bizarre rotsformaties met de mooiste kleuren. Je hoeft geen natuurfreak te zijn om het natuurschoon van IJsland te kunnen waarderen. Dit soort spektakel vindt iedereen mooi en indrukwekkend. Het landschap lijkt (met name in het zuiden) na elke bocht en na elke rotspartij weer te veranderen.

IJsland - landschappen

Rondreis door IJsland – huur een auto

IJsland is het beste te verkennen per auto. Er is (buiten de hoofdstad Reykjavik om), nauwelijks openbaarvervoer op IJsland. Dankzij de huurauto heb je de ultieme vrijheid om te gaan en staan waar je wilt. Je bepaalt zelf waar je stopt, hoelang je ergens blijft en je hoeft niet te zeulen met bagage.

IJsland- Huurauto

Wij huurden een auto via www.eautohuur.nl. Ditmaal was Sixt de verhuurmaatschappij. Deze zit net buiten het vliegveld, naast een aantal andere verhuurmaatschappijen. In de aankomstterminal zitten ook een aantal autohuurmaatschappijen. Het vergelijken van prijzen loont! We kregen een spiksplinternieuwe Toyota Yaris mee. Er stond 5 km op de teller (de opspattende steentjes van de eerste gravelwegen gingen me door merg en been). 11 dagen later leverden we de auto schadevrij weer in en stond er bijna 2500 kilometer op de teller. We hebben de auto dus goed gebruikt.

Overnachten in IJsland

Net zoals in elk land, zijn er ook in IJsland slaapadressen te vinden voor elk budget. Alleen is het verschil met veel andere landen dat de prijzen van ‘low budget’ accommodatie toch al vrij hoog liggen. Zo betaal je voor een kamer met gedeelde badkamer in het voorseizoen (mei) al snel 30 Euro per persoon. De meeste accommodatie hebben een gedeelde keuken, waar de gasten gebruik van mogen maken. Je kunt hier dus zelf koken. Boodschappen kun je kopen in de supermarkten die in elk plaatsje wel kunt vinden.

Eten in IJsland

Lange leve de N1 Tankstations! Waarom? Omdat je daar heerlijke (en betaalbare) hamburgers kun krijgen. Met patat. En cola. Gezond? Nee. Maar wel heel erg lekker.

IJsland - Tankstation N1

Veel meer keus aan (goedkope) eetgelegenheden is er op veel plekken nauwelijks. Een optie is om boodschappen in de supermarkt te kopen en zelf eten te maken in de keuken van het guesthouse. Dit was ons teveel gedoe en we waarom daarom regelmatig in bij de N1 tankstations te vinden (waar ze ook wel andere dingen verkopen dan alleen hamburgers). ’s Ochtends haalden we vaak een paar stokbroden, een pot jam en wat andere dingetjes om de dag mee door te komen.

Ontspannen op IJsland – bezoek een zwembad

Vergeet je zwemkleding niet als je naar IJsland gaat! Zwemmen hoort bij de IJslandse cultuur en er zijn daarom verspreid over het land vele zwembaden te vinden. Het zijn bijna allemaal buitenbaden. Dankzij het warme water uit de aarde is het aangenaam vertoeven in het water. Het mooiste zwembad van IJsland is te vinden in Hofsos: tijdens het zwemmen heb je een schitterend uitzicht over het fjord.

IJsland - Mooiste zwembad (slider)

IJsland – de beste reistijd

Wanneer is het de beste reistijd om naar IJsland te gaan? Dat ligt er maar net aan waarvoor je komt. Wil je het noorderlicht zien? Dan zul je in de winter moeten gaan. Het nadeel is dat de dagen kort zijn (weinig daglicht) en veel wegen zijn onbegaanbaar waardoor een rondreis door het land niet of nauwelijks mogelijk is. Vanaf april wordt het beter, maar dan zal er op veel plekken nog sneeuw liggen. Het hoogseizoen valt in de maanden juli & augustus. De dagen zijn lang, het weer is beter maar de prijzen voor de autohuur en accommodaties liggen dan het hoogst. Mei, juni en september zijn wat dat betreft weer wat gunstiger. Wij waren eind mei in IJsland en hadden de meeste dagen fantastisch (helder) weer. In het noorden lag nog aardig wat sneeuw (we moesten bijvoorbeeld door een dik pak sneeuw banjeren om bij de Dettifoss (waterval) te komen).

Het klimaat van IJsland

Het klimaat van IJsland doet de naam van het land geen eer aan. De kou valt er, ook in de winter, reuze mee. Zomers wordt het gemiddeld een graad of 14, terwijl het ’s winters op de meeste plekken slechts enkele graden vriest. Dit komt door het warme zeewater dat via de Atlantische Golfstroom aangevoerd wordt. Het weer kan er wel vrij ruig zijn, en dan met name de wind.

Wat kost een rondreis door IJsland?

IJsland is geen low-cost bestemming. De uitgaven voor eten, slapen en vervoer (autohuur) liggen hoger dan in veel andere Europese landen. Entreegelden zijn niet van toepassing. Alle natuurverschijnselen en nationale parken zijn gratis te bezoeken. Wil je onder begeleiding een excursie doen? Dan ben je wel een paar cent kwijt.

Grofweg ben je zo’n 60 Euro per persoon per dag (gebaseerd op een reis met 2 personen) kwijt, zonder excursies, vliegticket en autohuur. Een uitgebreider antwoord op deze vraag kun je binnenkort vinden in onze blogpost: wat kost rondreizen door IJsland?

Een rondreis door IJsland – een voorbeeldroute

Met een 4 wheeldrive (jeep) kun je in de zomermaanden (juni, juli & augustus) ook het binnenland doorkruisen. Wij hebben onderstaande rondreis volledig zelf geregeld en afgelegd in een ‘gewone’ personenauto. We waren dus ‘veroordeeld’ tot het volgen van de ringweg.

Het wegennet van IJsland is super overzichtelijk: je hebt de ringweg (1) en wat zijwegen. Je kunt het land NIET doorkruisen (met een 2wheel drive), je moet dus hoe dan ook de ringweg volgen als je een rondje IJsland wilt doen. Wij maakten dit rondje:

Ook enthousiast geworden over IJsland en op zoek naar meer informatie over rondreizen in IJsland? In de blogpost met de beschrijving van onze rondreis door IJsland (11 dagen, 10 nachten) kun je binnenkort meer lezen!

 

5 reacties

 • Sabine schreef:

  Heel nuttige informatie!!

 • Wouter schreef:

  Hoi, sinds enkele dagen hebben we van citygidsen.be ook een mooi reisgids IJsland, gratis te downloaden, 134 pagina’s met een autoroute door IJsland en stadswandeling Reykjavik,

 • Vakantieplek schreef:

  Goede informatie. Ik wil ooit nog een keer het noorderlicht zien dus ik denk dat ik dan maar ik de winter moet gaan! 🙂 Lijkt me een heel erg mooi land.

 • Hi!

  Wij zijn net een paar dagen weg uit IJsland. Wat grappig om juist achteraf bevindingen te lezen. Ik doe veel inspiratie op om een eigen samenvatting te maken over onze rondreis door (zuid)IJsland. we waren er ‘slechts’ 8 dagen (nog OK voor onze portemonnee, inderdaad erg prijzig, leve de Bonus supermarkt ;-).

  Goeie en praktische tips geef je! Ik hoop dat je binnenkort onze blog ook wilt lezen. Er staat al een blog over onze persoonlijke bevindingen naar IJsland online. Ik ben benieuwd wat je ervan vindt!

Leave a Comment