Reisbudget IJsland: Wat kost een rondreis door IJsland?

Wat kost een rondreis door IJsland? Wij geven je een kijkje in ons kostenoverzicht!

IJsland is geen low-cost bestemming. De uitgaven voor eten, slapen en vervoer (autohuur) liggen hoger dan in veel andere Europese landen. Vooral de kosten van autohuur en accommodaties kunnen oplopen.

Wij reisden eind mei 2016 door IJsland. Dit kostenoverzicht is dus ook op deze reisperiode gebaseerd. In het hoogseizoen liggen de prijzen wat hoger (van autohuur en accomodaties). In het laagseizoen is het rondreizen door IJsland iets goedkoper, maar niet alles is dan bereikbaar (gezien de weersomstandigheden).

De valuta van IJsland: de IJslandse Kroon

IJsland heeft een eigen valuta, namelijk de IJslandse kroon. Er zijn zowel munten als bankbiljetten in omloop. De munten (1 kroon, 5 kronen, 10 kronen, 50 kronen & 100 kronen) bevatten allemaal een opdruk van een zeedier. Op de bankbiljetten staan personen op afgebeeld. De bankbiljetten hebben een waarde van 500, 1000, 2000, 5000 & 10.000 kronen.

IJsland - IJsland Valuta
In elk plaatsje is wel een bank te vinden waar je geld kunt pinnen. Bij de meeste tankstations (N1) kun je alleen maar met pinpas betalen (zelfbediening bij de pomp). Alle hotels/guesthouses accepteren ook betalingen per pin.

Een rondreis IJsland: wat kost dat?

Wij regelden onze rondreis door IJsland zelf. Dat wil zeggen, we boekten zelf de vliegtickets, huurden zelf een auto en regelden zelf de slaapplekken. Boek je een georganiseerde rondreis? Dan worden deze 3 dingen voor je geregeld en dan betaal je daar 1 prijs voor.

Vliegtickets naar IJsland

Er is niet heel veel keus tussen vliegmaatschappijen als je naar IJsland wilt. Vanaf Schiphol kun je met Iceland Air en Wow Air (low cost Airliner) naar Keflavik vliegen. De prijzen van vliegtickets naar IJsland liggen bij Iceland Air tussen de 300 en 350 Euro (inclusief bagage). Bij Wow Air ben je soms goedkoper uit, maar verwacht minder service en zij rekenen bijkomende kosten voor bagage.

Autohuren in IJsland

De kosten voor de autohuur (normale personenauto) in IJsland liggen tegen de 300 Euro per week. In het hoogseizoen (juli/augustus) liggen de prijzen hoger en kan het oplopen richting 500 Euro. Een 4×4 auto is nog veel duurder.

 IJsland - Vliegveld Keflavik Autohuur

Reisbudget IJsland

Je wilt een autorondreis maken door IJsland, maar wat kost zoiets? Wat zijn de kosten van eten, slapen, vervoer en overige zaken? Tijdens ons verblijf in IJsland hebben we onze uitgaven bijgehouden. Dit hebben we vervolgens onderverdeeld in de volgende categorieën:

• Slapen (overnachting)
• Eten (ontbijt, lunch, diner, snacks, boodschappen, drinken)
• Vervoer (brandstofkosten)
• Excursies (entreegelden, excursies)
• Overig (souvenirs, fooi)

De wisselkoers van de IJslandse kroon schommelt. Wij konden IJslandse Kronen pinnen tegen de volgende wisselkoers:

1 IJslandse Kroon = € 0,00723599
1 EURO = 138,198081 IJslandse Kroon

(100 kronen is dus iets minder dan 75 Eurocent)

In totaal gaven wij tijdens ons 11 daagse verblijf in IJsland bijna 200.000 IJslandse Kronen uit. Dit is omgerekend (afgerond) €1410,-. Per persoon komt dit dus neer op €64 per dag. Let wel: Dit is exclusief de autohuur en de vliegtickets!

Slapen: 110.000 Kr (€ 36,10)
Eten: 55.000 Kr (€ 18,08)
Vervoer: 21.000 Kr (€ 6,89)
Excursies: 4650 Kr (€ 1,53)
Overig: 4000 Kr (€ 1,31)

(De IJslandse Kronen zijn afgerond op ronde bedragen)

Wat kost een overnachting in IJsland?

Net zoals in elk land, zijn er ook in IJsland slaapadressen te vinden voor elk budget. Alleen is het verschil met veel andere landen dat de prijzen van ‘low budget’ accomodaties toch al vrij hoog liggen. Zo betaal je voor een kamer met gedeelde badkamer in het voorseizoen (mei) al snel 30 Euro per persoon. De twee overnachtingen in de omgeving van Myvatn hebben het gemiddeld bedrag aardig omhoog getrokken. We waren hier 55 Euro per persoon per nacht kwijt. De prijs rest van de overnachtingen lag rond de 30 Euro.

De meeste accomodaties hebben een gedeelde keuken, waar de gasten gebruik van mogen maken. Je kunt hier dus zelf koken. Boodschappen kun je kopen in de supermarkten die in elk plaatsje wel kunt vinden.

Wat kost eten in IJsland?

Lange leve de N1 Tankstations! Waarom? Omdat je daar heerlijke (en betaalbare) hamburgers kun krijgen. Met patat. En cola. Gezond? Nee. Maar wel heel erg lekker.

IJsland - Hamburger N1 Tankstation
Veel meer keus aan (goedkope) eetgelegenheden is er op veel plekken nauwelijks. Een optie is om boodschappen in de supermarkt te kopen en zelf eten te maken in de keuken van het guesthouse. Dit was ons teveel gedoe en we waarom daarom regelmatig in bij de N1 tankstations te vinden (waar ze ook wel andere dingen verkopen dan alleen hamburgers). ’s Ochtends haalden we vaak een paar stokbroden, een pot jam en wat andere dingetjes om de dag mee door te komen.

Om je een idee te geven: een stokbrood kost zo’n 165 kronen (1,20 Euro) en een hamburgermenu (patat + cola + hamburger) bij een N1 tankstation tussen de 7.50 Euro en 12 Euro, afhankelijk welke hamburger je kiest. De prijzen voor boodschappen zijn redelijk hetzelfde als die in Nederland. Kijk maar eens op de website van Supermarkt Bonus (is in heel IJsland te vinden).

Ook hebben we hier en daar wat koffie gehaald. IJslanders zijn gek op koffie en vaak is een gratis refill mogelijk. Reken op 300 – 400 Kronen (tussen de 2 en 3 Euro).

Vervoer in IJsland

De kosten in het bovenstaande overzicht onder het kopje ‘vervoer’, bedragen alleen de brandstofkosten. De prijs van benzine (we hadden een benzine auto), zijn vergelijkbaar met die in Nederland. Een liter benzine koste 201,7 kronen (iets minder dan 1,50 Euro).

Wat kosten excursies in IJsland?

Op IJsland kun je veel excursies boeken. Denk bijvoorbeeld aan een Whale Watching Tour, een gletsjer hike, een tocht richting het binnenland of een paardrijdtocht. Of bezoek bijvoorbeeld de Blue Lagoon.

Een mooi overzicht (met prijzen) van het aanbod van excursies in IJsland kun je vinden op de website van de IJsland Specialst. Wij hebben geen excursies gedaan en ook de Blue Lagoon hebben we overgeslagen. We hebben twee andere zwembaden bezocht (entree rond de 6 Euro per persoon) en in het fjord bij Akueyri hebben we walvissen vanaf de oevers gezien.

Entreegelden zijn niet van toepassing op IJsland. Al het natuurschoon is gratis te bewonderen. Op 1 uitzondering na: de Kerio vulkaan krater, daar vragen ze 400 IJslandse kronen entree voor.

Overige kosten

Je kunt niet met lege handen thuiskomen hè? Dus er moesten wel wat souvenirtjes worden gekocht. We hebben ook een aantal keer vrijwillige donaties gedaan in de geldbusjes die bij een aantal watervallen stonden.

Conclusie: wat kost rondreizen in IJsland?

De reiskosten zijn behoorlijk Afhankelijk van de periode waarin je IJsland bezoekt. Het hoogseizoen is duurder, de vraag naar accomodaties en huurauto’s is dan hoger. Net in het voorseizoen of in het naseizoen kan echt schelen, maar reken dan nog op een bedrag van 60 Euro per persoon per dag (zonder autohuur/vliegtickets/excursies).  Of het dit waard is? Daarop zeggen wij volmondig JA! Je ziet dingen op IJsland die je (bijna) nergens anders ziet. De onbegrensde vrijheid (je kunt praktisch gaan en staan waar je wilt), de rust en de natuur: wij vonden het er heerlijk.

10 reacties

 • Sabine schreef:

  Dat is best een dure bestemming. Wist ik wel, maar dan toch hopen op minder haha 😛 We willen misschien onze huwelijksreis doen naar IJsland, maar toch nog even nadenken over de kosten. Wij rekenen om in pesos en dat plaatje zal er nog veel duurder uitzien denk ik 🙂

  • reisbloggers schreef:

   Originele bestemming voor een huwelijksreis! In plaats van een zonnig oord naar een windering IJsland, maar het is een fantastische bestemming. Komen jullie dan over vanuit Colombia?

  • Sabine schreef:

   Ja we trouwen in Nederland volgend jaar en willen daarna een paar dagen op huwelijksreis. Dat is het plan, er kan nog van alles veranderen hoor 😉 Binnenkort op mijn blog komt een artikel over onze trouwplannen en hoe en wat we gaan doen!

  • reisbloggers schreef:

   Oke leuk! Dan zullen we het binnenkort vast wel lezen!

 • Valt me reuze mee hoor! Dit ben je vaak al kwijt voor een gemiddelde roadtrip! In Kroatië betaalde ik 3 jaar terug zelfs 40 euro voor een tent plaatsje op een camping met z’n 2’en in het hoogseizoen. Kun je nagaan!

 • Jean schoubs schreef:

  Ben op zoek naar collega’s fotografen om samen papegaai duikers en mooie landschappen te fotograferen

 • Frans van Schaik schreef:

  Het valt me op dat veel mensen denken dat je alleen papegaaiduikers in Ijsland kunt zien.
  Nou, ik heb ze vele malen zeer goed van dichtbij( hooguit 10 tot 100 meter) gezien. op Skomer Island bij Wales, Farne Island bij Noord-Engeland, Treshnish Islands ten westen van Schotland, Handa Island bij NW-Schotland, Duncansby Head in NO-Schotland.
  Er zitten 4 boottochten bij,maar 2 ervan zijn goedkoop(Skomer en Handa). Ik vond het een geweldig succes en je kunt ook alken,zeekoeten en sterns bekijken.

Leave a Comment