Op Fossenjacht in IJsland: Ontdek de mooiste watervallen van IJsland

In IJsland vormen de vele watervallen een vast onderdeel van het landschap. Elke waterval is op zijn eigen manier uniek. We hebben de mooiste watervallen van IJsland voor je op een rijtje gezet:

Een waterval, ik kan er uren naar kijken. De onophoudelijke stroom water die met kracht naar beneden klettert: elke seconde, elk uur, elke dag, elk jaar.. IJsland was wat dat betreft de perfecte bestemming. Bijna nergens vind je zoveel (verschillende) watervallen bij elkaar.

Watervallen op IJsland

Het landschap op IJsland is grillig en bodem bestaat uit harde basaltlagen. IJsland is ook nog vrij jong, de erosie heeft haar werk daarom nog niet kunnen doen. Dit samen met de hoeveelheid neerslag en smeltwater heeft ertoe geleid dat er op IJsland veel watervallen te vinden zijn. Dankzij het diverse landschap, zijn de watervallen totaal verschillend van elkaar. ‘Als ik er 1 op gezien, heb ik ze allemaal wel gezien’ gaat niet op. Elke waterval op IJsland is uniek. De ene waterval is enorm krachtig, bij een andere klettert het water van grote hoogte naar beneden, en weer een andere ligt op een fantastische locatie: dit vonden wij (in willekeurige volgorde) de mooiste en spectaculairste watervallen van IJsland:

Skodafoss

In het Zuiden van IJsland ligt één van de grootste watervallen van IJsland; de Skodafoss. De waterval is 60 meter hoog en 25 meter breed. De rivier stroomt op deze plek over de rand van een klif wat de waterval maakt. De Skodafoss is vanaf de ringweg (N1) te zien. Je kunt vlakbij de waterval parkeren.

ijsland-skodafoss

Tip: wil je de waterval van bovenaf bekijken? Beklim dan het wandelpad/trap naar het uitkijkplatform, aan de oostkant van de waterval.

Godafoss

Godafoss is zeker een bezoekje waard. De naam staat voor ‘waterval van de goden’. Godafoss is 30 meter breed en 12 meter diep. De waterval wordt verdeeld door meerdere stukken rots. Om bij de waterval te komen is een geasfalteerd pad aangelegd en vlakbij de waterval is er een platvorm waar prachtige foto’s gemaakt kunnen worden. Wij hadden geluk dat de wind goed stond zodat we een regenboog zagen onderaan de waterval.

ijsland-godafoss

Dettifoss

Dettifoss wordt de meest indrukwekkende waterval van Europa genoemd. Hij is 100 meter breed en 44 meter hoogt, hiermee is hij de grootste waterval van IJsland. Toch vonden wij het bij lange na niet de mooiste waterval. We vonden het juist de waterval die ons het meest tegenviel. Dat kwam vooral vanwege de weersomstandigheden denk ik:

ijsland-dettifoss
Let op: Een groot deel van het jaar is de omgeving van de waterval bedenkt met een dik pak sneeuw. Vanaf de parkeerplaats is het ongeveer 1 km lopen naar de Dettifoss. Wij bezochten de waterval op 22 mei en stonden op sommige plekken zowat tot onze knieën in de sneeuw. De harde, snijdende wind (en ijsregen) maakte de wandeling naar de Dettifoss best pittig. Gezien de weersomstandigheden zijn we niet naar de vlakbij gelegen Hafragilsfoss en de Selfoss gelopen.

Hraunfossar & Barnafoss

Hraunfossar is zeker de moeite waard! Deze waterval is 1 kilometer breed en bestaat uit meerdere bronnen. Het water is helder en komt onder het lavaveld vandaan. Dit is ook het meest bijzondere: je ziet geen rivier, en toch zie je water naar beneden stromen.

ijsland-hraunfossar
De waterval ligt een eindje van de ringweg af, maar is via asfaltwegen (weg nr. 50 & 518) goed bereikbaar. Onderweg kom je langs de grootste heetwaterbron van IJsland: Deildartunguhver. De parkeerplaats en de wandelpaden rondom de waterval zijn prima begaanbaar, tevens is er toegang tot een gratis toilet. Over de gletsjerrivier Hvitá, waar de Hraunfossar in uitkomt, zijn voetgangersbruggen gemaakt waardoor je een prachtig uitzicht hebt over de waterval.

ijsland-barnafoss

Vergeet niet door te lopen naar de Barnafoss, deze ligt een stukje verderop. Onderweg kom je langs uitkijkplatforms en steek je via voetgangersbruggen de kolkende gletsjerrivier Hvitá over.

Tip: let ook op de grondstructuur. Dit is hier prachtig: je loopt over plateaus van touwlava:

ijsland-touwlava

Seljalandsfoss

Uiteraard mag Seljalandsfoss niet ontbreken in het rijtje. Deze waterval is één van de beroemdste watervallen van IJsland. Hij is 60 meter hoog en op veel vlakken aan te raden om te bezoeken. De Seljalandsfoss ligt langs de ringweg op een half uurtje rijden van de Skodafoss. De waterval is een prima tussenstop als je onderweg bent van Selfoss naar Höfn.

De weg ernaartoe is prachtig, de waterval is mooi en je hebt de mogelijkheid om achter de waterval langs te lopen. En dat is wel een bijzondere ervaring, zo kort achter een gordijn van water.

ijsland-seljalandsfoss

Gluggafoss

De Gluggafoss is een minder bekende waterval, maar voor ons één van de mooiste watervallen van IJsland. Het zonnetje scheen, de lucht was blauw en de weilanden rondom de waterval prachtig groen. De Gluggafoss bestaat uit twee delen. Langs het onderste deel kun je naar boven klimmen om daar in grot te kijken waar de bovenste waterval vanaf een klif in uitkomt.

ijsland-gluggafoss

Gullfoss

De Gullfoss is de meest bezochte waterval in IJsland. Het ligt op een korte afstand van Reykjavik en het is een vaste stop tijdens het rijden van de Golden Circle. Het water valt bij deze waterval in twee trappen, die haaks op elkaar staan, naar beneden. Van bovenaf heb je een prachtig uitzicht over de waterval. Je kunt via een wandelpad tot vlak bij de waterval komen. Vanaf deze plek is het neerstortende water nog veel indrukwekkender.

ijsland-gullfoss

Een waterval hoeft niet perse groot, hoog of krachtig te zijn, vlak langs de ringweg in het zuiden kwamen we dit kleine watervalletje tegen. Mooi van eenvoud:

ijsland-kleine-waterval

Watervallen op IJsland: praktische informatie

 • De meeste watervallen zijn gemakkelijk toegankelijk. Veel watervallen liggen naast of kort bij de ringweg N1. Vaak kun je vlakbij parkeren.
 • De toegang tot de watervallen is gratis. Bij sommige (de bekendste) watervallen kun je vrijwillig een donatie doen.
 • De watervallen op IJsland worden met de benaming ‘-foss’ aangeduid. De watervallen worden, net als de andere bezienswaardigheden, met behulp van bruine bordjes aangeduid.

4 reacties

 • Yvonne schreef:

  Gek genoeg ben ik 1 van de weinige mensen die niet gelijk enthousiast wordt bij het woord waterval. In Noorwegen bezochten we er echter een paar die ik wel heel indrukwekkend vond. (overigens heet in Noorwegen een waterval ook een foss) Ik geloof dat ik in IJsland vooral de combinatie van de overweldigende natuur MET de watervallen super zou vinden! Mooie foto’s allemaal, erg gaaf!!

  • reisbloggers schreef:

   Ik weet zeker dat je deze watervallen in IJsland mooi gaat vinden, dat kan bijna niet anders! :). De natuur waarin deze watervallen te vinden zijn, is namelijk fantastisch, hoewel dat in Noorwegen vast ook het geval zal zijn.

 • Marlies schreef:

  Ik heb vorig jaar drie van de opgenoemde watervallen gezien.
  Ik wil zeker nog een keer terug naar IJsland en ga zeker de overige watervallen proberen te bezoeken.
  Tot wanneer ligt er eigenlijk sneeuw in IJsland? Ik had toch gedacht dat het in Mei al weg zou zijn.

  • reisbloggers schreef:

   Dat hadden wij ook verwacht, maar in het noorden van IJsland (halverwege Akureyri & Egilsstaðir, dus ook in de omgeving van Myvat’n), lag half-eind mei nog een flinke hoeveelheid sneeuw. Het zuiden is volledig sneeuwvrij, evenals de west en oostkust. De ringweg was ondanks de sneeuw wel prima begaanbaar.

Leave a Comment