IJsland Golden Circle – Þingvellir Geysir & Gullfoss

De Golden Circle is de perfecte eerste kennismaking met de overweldigende natuur van IJsland. Het is een toegankelijke route langs drie populaire hoogtepunten van IJsland.


De Golden Circle omvat een route door het meest bezochte deel van IJsland. Als je nu een layover in Reykjavik hebt, op stedentrip bent of een complete rondreis door IJsland maakt: de hoogtepunten van de Golden Circle bezoekt iedereen. En dat is niet zonder reden. De route leidt je door het National Park Þingvellir, Haukadalur (een geothermisch gebied met geisers) en langs de indrukwekkende waterval Gullfoss.

De Golden Circle van IJsland: Georganiseerde tour

IJsland is een populaire bestemming geworden. Niet alleen als reisbestemming zelf, maar ook als citytrip (Reykjavik) of als korte tussenstop als je op doorreis bent. Reykjavik is een prima begin en eindpunt van deze route. Dit maakt de Golden Circle tot de ultieme dagtrip, ook wanneer je kort in IJsland bent.

Een georganiseerde tour kan ideaal zijn, vooral wanneer je slechts enkele dagen op IJsland bent. Je hoeft dan geen auto te huren. Je stapt in de bus en gaan. Nagenoeg alle tours volgen dezelfde route. Het merendeel heeft het nationale park Þingvellir als eerste stop. Daarna wordt er doorgereden naar Geysir en Gullfoss.

De Golden Circle van IJsland: Zelf rijden

Trek je liever je eigen plan? Wil je de vrijheid hebben om te stoppen wanneer je wil? En een foto kunnen maken wanneer jij het perfecte plaatje ziet? Wil je je eigen tempo bepalen? Rij dan de Golden Circle zelf! Je moet wel over een auto beschikken, maar dit is geen probleem. Deze zijn eenvoudig te huren op het vliegveld. Je hoeft niet over enorme drivingskills te beschikken. De wegen zijn goed onderhouden en geasfalteerd.

Opmerking: wij hebben de Golden Circle in mei gereden. Wij hebben geen ervaring met reizen door IJsland in de winterperiode, wanneer alles met een dik pak sneeuw bedekt kan zijn.

Je kunt de Golden Circle op verschillende manieren aanvangen:

  • Begin en eindpunt Reykjavik: ideaal als je een paar dagen in de IJslandse hoofdstad verblijft.
  • Begin en eindpunt Selfoss: maak je een rondreis door IJsland (tegen de klok in)? Dan kun je vanaf het vliegveld naar Selfoss gaan en de volgende dag als dagtrip de Golden Circle rijden.
  • Beginpunt Reykjavik, eindpunt Selfoss (of andersom): dit kan handig zijn als je een rondreis maakt door Ijsland en de complete ringweg volgt. Je rijdt dan de golden circle als reisroute om van Selfoss in Reykjavik te komen.

Golden Circle: De route

Het gebied in de Golden Circle was onze eerste kennismaking met het brute natuurgeweld van IJsland. Wij reden de Golden Circle als dagtrip vanuit Selfoss. Op de aankomstdag reden we vanaf het vliegveld naar dit stadje. De volgende dag reden we de Golden Circle in deze volgorde: Geysir, Gullfoss en Þingvellir. Onderweg kwamen we nog een paar andere leuke plekken tegen.

Kerið vulkaan

Vanuit Selfoss reden we in noordelijke richting (weg 35).  De dag begon rustig met een wandeling langs het kratermeer van de Kerið vulkaan. Dit is de enige plek op IJsland waar entree werd gevraagd. Het was de 400 IJslandse Kronen (3,50 Euro) meer dan waard. Vanaf de parkeerplaats is het een klein stukje lopen naar de rand van de vulkaan. Het wandelpad rondom de krater geeft je een prachtig uitzicht op het kratermeer. De omgeving is woest en leeg. De Kerið vulkaan bleek slechts een opwarmertje voor de rest van de dag.

We bleven weg 35 volgen. Deze weg begint in Selfoss en gaat een paar kilometer voorbij de Gullfoss over in de F35. De F duidt op een onverharde binnenweg die alleen tijdens de zomermaanden geopend is (voor 4×4 auto’s).

35 Kilometer voorbij de Kerið vulkaan, zagen we voor het eerst een waterval op IJsland. Deze waterval was niet zichtbaar vanaf de weg, een bordje leidde ons de weg. We parkeerden de auto op de parkeerplaats. De waterval (Faxi genaamd), is niet indrukwekkend (100 meter breed, 7 meter hoog), het is wel een hele mooie waterval. Net als de Kerið vulkaan, was dit een extraatje. Nu op naar het echte werk: het geothermaal gebied in het dal Haukadalur. Beter bekend als ‘Geysir’.

Geysir

Dit is een druk bezochte plek. Dat zie je gelijk aan het grote parkeerterrein en het informatiecentrum met souvenirshop en restaurant. Borden wijzen de bezoekers er op je de gebaande paden moet blijven volgen. Overdag kan het hier druk zijn met tourbussen. In het gebied zelf heb je overigens geen last van drukte. De mensen verspreiden zich snel.

De naam Geysir als belangrijkste tussenstop in de Golden Circle is niet helemaal juist. In feite kom je voor de Strokkur, het kleine broertje van Geysir. Geysir is namelijk ‘dood’ en spuit niet meer zoals voorheen een waterstraal (van wel 40 tot 60 meter hoog) de lucht in. De Strokkur, een andere geiser op 30 meter afstand, doet dit nog wel. Om de 4 tot 8 minuten spuit hij een waterstraal van 10 tot 20 meter omhoog. De Geysir en de Strokkur maken deel uit van een groot geothermisch veld (Haukadalur). Op deze plek kan warmte uit het diepste van de aarde opstijgen naar de oppervlakte. Hier bevindt zich de bekendste springbron van IJsland en waarschijnlijk van de hele wereld: de Geysir. Naar hem zijn alle geisers genoemd.

Voorbij de ingang loop je langs een aantal kleine pruttelende modder- en waterpoeltjes. De geur van zwavel (rotte eieren) kwam ons al gelijk tegemoet. De Strokkur ligt vrij aan het begin van het park. Je staat slechts op enkele meters afstand van het poeltje met het kabbelende water. Het water in de waterpoel maakt steeds meer een op en neergaande beweging. Tot dat er een blauwe bubbel ontstaat, een fractie later spuit het water met groot geweld de lucht in.

We liepen een stuk de Laugarfjall op. Vanaf deze rood gekleurde heuvel heb je een prachtig uitzicht over het gekleurde warmebronnengebied. Onderweg liepen we langs een aantal hotsprings, poelen met kokend water en plekken waar stoom uit de grond komt. Vanaf de Laugarfjall heb je een mooi zicht uit de uitbarstingen van de Strokkur. Het blijft een apart gezicht, een waterstraal die plotseling in het landschap omhoog schiet. En alleen daarom al konden we ons hier nog veel langer vermaken. Maar we wilden nog meer doen vandaag, en dus reden we na dik anderhalf uur verder naar de volgende stop:

Gullfoss

Om van Geysir naar Gullfoss te komen, blijf je weg 35 nog 10 kilometer volgen. De auto kun je kwijt op de grote parkeerplaats bij het bezoekerscentrum. IJsland heeft veel watervallen. De Gullfoss is niet de sierlijkste, maar wel de meest indrukwekkende waterval. De kracht waarmee het water naar beneden stort is ongekend. De waterval is goed bereikbaar. Vanaf meerdere platforms kun je de waterval vanuit verschillende hoeken bewonderen.

De Gullfoss ligt in een 70 meter diepe en 2,5 kilometer lange kloof. De rivier Hvítá valt hier in als het ware in twee trappen, die haaks op elkaar staan, ruim 32 meter naar beneden. De fijne nevel die ontstaat door het neerstortende water, veroorzaakt bij zonnig weer een prachtige regenboog.

De Gullfoss is vanaf twee wandelpaden te bekijken: 1 bovenlangs en 1 langs het water. Vanaf de parkeerplaats liepen we via een lange trap naar beneden. Een verhard pad leidt je langs de rotsen naar de plek waar het water naar beneden dendert. We hadden de mogelijkheid om nog verder door te lopen, maar dat zou dankzij het stuifwater een nat pak opleveren. Daar hadden we geen zin in, er waren nog meer plekken om de waterval te bewonderen.

We liepen terug naar het bezoekerscentrum. Links van het bezoekerscentrum leidt een wandelpad je naar een aantal platforms. Hier heb je vanaf een hoger gelegen plek zicht op de waterval.
Nadat we de waterval van alle mogelijke hoeken bekeken hadden, stapten we weer in de auto op weg naar Þingvellir (70 kilometer rijden). Dit betekende dat we een stukje terug moesten en weer langs de geisers kwamen. We zetten de auto nog even stil om nog 1 uitbarsting mee te pakken. Daarna lieten we de geisers definitief achter ons en gingen op weg naar de volgende stop:

Þingvellir

Het is zo’n 70 kilometer rijden van Gullfoss naar Þingvellir. Je neemt op de t-splitsing de afslag naar weg 37. Iets voorbij Laugarvatn namen pak je de afslag naar weg 365. Na 15 kilometer houd je rechts aan op weg 36. Je rijdt na een aantal kilometer het Nationaal Park Þingvellir in.

Þingvellir is een Nationaal Park. Feitelijk is het een 6 kilometer brede en 40 kilometer lange ‘verzakking’. Het is niet alleen de geologische scheidslijn tussen Europa en Noord Amerika, het is ook de plek waar in het jaar 930 voor het eerst de volksvertegenwoordiging van IJsland bijeenkwam. Het oosten en westen van het park wordt begrenst door kloven en scheuren. De grens in het zuiden wordt gemarkeerd door Þingvallavatn, het grootste meer van IJsland.

Er zijn verschillende parkeerplaatsen in het Nationale Park. Het bezoekerscentrum staat aangegeven (Park Service Center). Het gebouw staat boven aan de rand van de kloof. Je hebt vanaf dit punt een mooi uitzicht over de omgeving. Je kunt hier een gratis plattegrondje krijgen. Via een verhard wandelpad kun je naar beneden lopen langs de kloof van Þingvellir in de richting van de waterval Öxarárfoss (2 kilometer enkele reis).

Je kunt er ook voor kiezen om de auto op een andere parkeerplaats te zetten en van daaruit een wandeling te maken. Wij parkeerden de auto op P2 en liepen vanaf daar naar het bezoekerscentrum (en weer terug).

Golden Circle: Tips

Niet alleen het Nationale Park, de geiser of de Gullfoss is de moeite waard, de hele route is een belevenis op zich. En hoewel de Golden Circle een populaire route is, lijk je onderweg de natuur voor jezelf te hebben.

  • Neem de tijd: voor de Golden Circle trek je het best een hele dag uit. Volgens google maps bedraagt de afstand (wanneer je begint en eindigt in reykjavik) ongeveer 250 kilometer. Dat betekent bijna 3 uur non stop rijden. Tel er dankzij alle bezienswaardigheden onderweg gerust een aantal uren bij op.
  • Zorg voor eten en drinken: je komt onderweg nagenoeg niets tegen. Het is dus wel handig om voldoende eten en drinken bij je te hebben.
  • Er zijn toiletten aanwezig in de bezoekerscentrums.
  • Let op de bewegwijzering: de borden leiden je de weg! Je hoeft niet bang te zijn dat je per ongeluk ergens zomaar langsheen rijdt. Bezienswaardigheden worden (op heel IJsland) duidelijk aangegeven.
  • Zorg voor goede schoenen en kleding: dit is sowieso een must voor heel IJsland. Het kan enorm waaien en een winddichte jas is dan wel erg prettig. Ook in de zomermaanden!
  • Zorg voor genoeg brandstof: ook dit geldt voor heel IJsland. Rij niet weg met een lege tank! Gewoon de tank weer volgooien als het brandstofstreepje onder de helft komt. Je komt soms tientallen kilometers niets tegen.

De Golden Circle op de kaart

De reisroute van de golden Circle is op onderstaande kaart weergegeven. Dit is het deel van de route die je volgt, ongeacht het begin of eindpunt. Zoals je kunt zien is Reykjavik of Selffoss een logisch begin en eindpunt. Je kunt de route ook rijden als je op doorreis bent van Reykjavik naar Selffoss (of omgekeerd).

aaa

7 reacties

Leave a Comment