IJsland Diamond Circle – Husavik, Asbyrgi, Dettifoss & Myvatn

In het zuiden van IJsland kun je de Golden Circle rijden, een reisroute langs onder meer Þingvellir Geysir & de Gullfoss. In noord IJsland bestaat een soortgelijke route: de Diamond Circle.

Deze reisroute leidt je langs  de Dettifoss (Europa’s krachtigste waterval), de canyon van Asbyrgi, Husavik (dè plek voor een walvissafari) en de prachtigste gebieden en natuurverschijnselen rond het meer van Myvatn.

De Diamond Circle van IJsland: Georganiseerde tour

Het gebied dat door de Diamond Circle wordt omvat, ligt een stuk verder weg van Reykjavik dan de Golden Circle. De hoogtepunten van de Diamond Circle zijn daarom ook wat minder druk bezocht. Wanneer je een rondreis maakt door IJsland en de ringweg volgt, kom je vanzelf in dit gebied.

Blijf je in de buurt van Reykjavik (zonder auto) en wil je toch iets van noord IJsland zien? Er zijn (enkele) reisbureaus in Reykjavik die een dagtour (of meerdaagse tour) aanbieden naar de Diamond Circle, maar de kosten hiervoor zijn hoog. Voor meer informatie zie bijvoorbeeld de website van sagatravel.

De Diamond Circle van IJsland: Zelf rijden

Zoals gezegd, wanneer je tijdens de rondreis door IJsland de ringweg volgt, kom je vanzelf langs de bezienswaardigheden van de Diamond Circle. De route die je volgt langs de bezienswaardigheden, heeft voornamelijk te maken met de periode van het jaar waarin je het gebied bezoekt. De wegen in noord IJsland zijn een stuk langer (en eerder) met sneeuw bedekt in vergelijking met zuid IJsland.

Diamond Circle: in de zomermaanden

In de zomermaanden (juli/augustus) kun je de Diamond Circle volgens de meest logische route rijden. Wanneer je het meer van Myvatn als uitvalsbasis neemt, dan kun je een route rijden langs de Dettifoss (neem afslag 862 vanaf de ringweg), vervolgens blijf je de weg volgen naar Asbyrgi, via weg 85 rij je naar Husavik en afslag 87 leidt je terug naar het meer van Myvatn.

Diamond Circle: Rondom de zomermaanden

Rondom de zomermaanden (april, mei & september, oktober) ben je wat de route betreft, afhankelijk van de staat van de wegen. Het weer in IJsland is onvoorspelbaar, vooral rondom de zomermaanden is het afwachten of de wegen geopend zijn. Dit betreft voornamelijk het deel van de weg tussen de Dettifoss – Asbyrgi – Husavik (de ringweg N1 is altijd geopend). Wij reden eind mei in het noorden van IJsland en toen was dit deel van de route nog afgesloten. We reden daarom de Diamond Circle in aangepaste vorm.

Tip: kom niet voor verrassingen te staan. Raadpleeg www.road.is om te kijken of de wegen geopend zijn!

De Diamond Circle in aangepaste vorm

Het was ons al bekend dat weg 862 tussen de Dettifoss en Asbyrgi tot laat in het voorjaar gesloten kan zijn (voor personenauto’s). We hadden stille hoop dat de weg eind mei begaanbaar zou zijn, maar helaas. In een groot deel van het gebied dat de Diamond Circle omvat, lag nog sneeuw. De omgeving van de Dettifoss was zelfs volledig bedekt onder een dik pak sneeuw. Hierdoor was weg 862 die je vanaf de ringweg naar de Dettifoss leidt, voorbij de waterval volledig afgesloten (rode lijn op de onderstaande kaart). Het was niet mogelijk om door te rijden naar de canyon in Asbyrgi. De Diamond Circle rijden als een ‘logisch’ rondje was voor ons dus niet haalbaar.

De Dettifoss

Vanwege de onbegaanbare doorgaande weg, besloten we om de Dettifoss op doorreis te bezoeken. We reden vanuit oost IJsland naar Myvatn en passeerden onderweg de afslag (862) naar de waterval. Deze weg is nieuw geasfalteerd. Na ruim 20 kilometer kom je op een parkeerplaats uit. Bordjes wijzen je de weg. Het is ongeveer een kilometer lopen naar de waterval.

De Dettifoss wordt de meest indrukwekkende waterval van Europa genoemd. Hij is 100 meter breed en 44 meter hoogt, hiermee is hij de grootste waterval van IJsland.

De harde, snijdende wind (en ijsregen) nodigden niet uit tot een wandeling naar de vlakbij gelegen Hafragilsfoss en de Selfoss (2 andere watervallen). Het zullen vast de weersomstandigheden zijn geweest die er voor hebben gezorgd dat we deze plek de grootste tegenvaller van de reis vonden. Dankzij de sneeuw was er niet veel van de mooie grondstructuren te zien en de lucht was behoorlijk dicht gezakt waardoor het een troosteloos geheel vormde.

Noodgedwongen reden we dezelfde weg terug naar de ringweg N1 en vervolgden de weg naar het meer van Myvatn. We verbleven 2 nachten Guesthouse Stöng, een omgebouwde boerderij in de buurt van het meer op 5 kilometer afstand van de ringweg. Wat een rust, midden tussen de met sneeuw bedekte velden, ver weg van de bewoonde wereld.

Het meer van Myvatn (en omgeving) – 1

Het meer van Myvatn is één van IJslands grootste meren. Het meer an sich is niet de reden om hier langer te verblijven. Het is de omgeving van dit meer dat deze regio zo spectaculair maakt. We begonnen de dag met een rondje om het meer.

Myvatn ligt binnen een actief vulkanisch gebied. Hierdoor heb je in de directe omgeving een aantal geothermische gebieden, lavavelden, pseudokraters en kratermeren.

Tip: verblijf sowieso 2 nachten in Myvatn. Dit plaatsje aan het meer is de beste uitvalsbasis om de hoogtepunten (en dat zijn er veel) van dit gebied te bezoeken.

Krafla lavavelden

Net buiten Myvatn, in het vulkanische gebied Krafla, bevinden zich lavavelden. Leirhnjúkur is er hier een van. Om bij dit lavaveld te komen, neem je net buiten Myvatn vanaf de ringweg de afslag de naar Krafla. Dit staat aangegeven op een bord.

Krafla is een vulkaan en vulkanisch systeem in de buurt van het Myvatn meer. De laatste grote uitbarsting leverde de Viti krater op.

Onderweg kom je langs een aantal zwavelstroompjes (de stank is verschrikkelijk). Blijf de weg zo lang mogelijk volgen (voorbij de eerste parkeerplaats!) totdat je bij het kratermeer Viti en de Leirhnjúkur lavavelden bent. Hier schijnt ook een parkeerplaats te zijn, maar dit was voor ons niet te zien. In verband met de sneeuwval was het landschap voornamelijk bedekt onder een wit tapijt. De auto hebben we langs de kant van de weg gezet. Wandelpaden konden we ook niet ontdekken, we volgden een plat getrapt sneeuwspoor richting het Viti kratermeer. Het kratermeer is gevuld met prachtig groen water. De aarde is dankzij de vulkanische activiteit warm waardoor we, ondanks de sneeuwval, gelukkig nog een glimp konden opvangen van de prachtige kleuren. Het wandelpad naar Leirhnjúkur was niet te zien, daarop besloten we om terug te rijden naar de ringweg en richting Myvatn te gaan.

Hverir

We waren er al twee keer langs gereden: het solfatarenveld Hverir (ook wel Hverarönd genoemd). Dit gebied ligt pal aan de ringweg, ten oosten van het meer van Myvatn. Kan niet missen dus!

Het geothermische veld Hverir is ontstaan dankzij de vulkanische activiteit. Wil je hier meer over weten? Lees dan onze blogpost: De geologie van IJsland: het land van vuur en ijs.

Hverir is het mooiste geothermische gebied van IJsland. Hier pruttelt en sist de aarde. Je ziet hier de mooiste kleuren grondafzettingen, dampende zwavelbronnen, stoompotten en kokende modderpoelen. Je kunt er prachtig wandelen.

Lees meer over dit geothermische gebied in onze blogpost: De geologie van IJsland.

Husavik

Net als de Dettifoss, de omgeving van het meer van Myvatn en de Asbyrgi, wordt Husavik ook tot een belangrijk onderdeel van de Diamond Circle gerekend.

Husavik is een kuststadje aan de baai van Skjalfandi. Husavik staat bekend om de walvistochten. Dagelijks vertrekken er vanuit de haven een groot aantal excursieboten.

Om de optie voor het maken van een walvistour open te houden, besloten we om eerst richting Husavik te rijden, en daarna verder rond het meer van Myvatn te rijden. We namen daarom bij het plaatsje Reykjalid weg 87 richting het noorden. Een groot deel van de rit reden we over een gravelweg. Af en toe kwamen we flinke bulten tegen. 14% was geen uitzondering: gewoon recht omhoog, en dan weer recht naar beneden.

Toen we in Husavik waren, begonnen we te twijfelen. Wel of geen walvistour? Het waaide enorm hard en we hebben geen echte zeebenen. We hebben het toch maar niet gedaan… Mochten we spijt krijgen, dan zouden we in Akureyri of Reykjavik alsnog een tour kunnen doen (spijt kregen we niet, later deze reis zagen we in het fjord bij Akureyri walvissen vanaf de kant!).

Vanaf Husavik kun je doorrijden naar de canyon van Asbyrgi. Het is een tijdrovende tocht worden om daar te komen. Vanaf Husavik moet je namelijk nog 65 km doorrijden naar Asbyrgi en daarna weer dezelfde 65 kilometer terug rijden naar Husavik.

Hiervan hadden we vooraf al gezegd: dat gaan we niet doen. Dat is veel te ver, dus reden we vanaf Husavik terug naar Myvatn.

Het meer van Myvatn (en omgeving) – 2

Dimmuborgir

Als je met de klok mee het meer van Myvatn rond rijdt, dan zal Dimmuborgir vast en zeker de volgende stop zijn. Dit natuurreservaat bestaat uit grillige, grote rotsformaties die bestaan uit vulkanisch gesteente. Tussen de rotsen zijn voetpaden aangelegd. Je kunt kiezen uit een aantal verschillende routes. Heb je (net als ons) te weinig tijd? Vanaf het bezoekerscentrum heb je een uitzicht over het gebied.

Pseudokraters

Rond het meer van Myvatn zijn er diverse pseudokraters te vinden. Het lijkt op deze plekken net alsof er met een vuist in een berg zand is geslagen. Aan de zuidwest kan van het meer van Myvatn, liggen meerdere pseudokraters op een rij. Hier kun je wandelroutes lopen.

Een pseudokrater heeft geen kraterpijp (zoals een vulkaan wel heeft) en staat dus niet in verbinding met de magmakamer. Pseudokraters ontstaan wanneer een waterhoudende grond (bijvoorbeeld een meer, moeras of ijs) wordt bedekt door lava of hete as. Doordat het water dat verdampt niet weg kan, wordt er een grote druk opgebouwd. Uiteindelijk zal de stoom zich met een explosieve kracht een weg omhoog banen, waardoor er een wal of ring van aarde ontstaat.

De Diamond Circle: Tips

  • Ben je in de zomermaanden bij het meer van Myvatn? Zorg er dan voor dat je DEET bij je hebt. Rond het meer vliegen zomers veel muggen.
  • In het noorden van IJsland blijft de sneeuw lang liggen. Zelfs eind mei kunnen sommige bezienswaardigheden onbereikbaar zijn of bedekt zijn onder een dik pak sneeuw
  • In het dorp Reykjalid (aan de noordoostkant van het meer) is een tankstation te vinden. Hier kun je lekkere hamburgers kopen. In het tankstation zit ook een supermarktje.
  • Verblijf minimaal 2 nachten in dit gebied: er is zoveel te zien…
  • Vond je de Blue Lagoon geweldig? Dan kun je de Myvatn Nature Baths (Jardbodin vid Myvatn) vast ook waarderen. Dit is ook een geothermaal bad. Kijk voor meer informatie op de website van de Myvatn Nature Baths.

 

Eén reactie

Leave a Comment