IJsland – de beste plek voor het spotten van Papegaaiduikers

Wil je ooit nog eens papegaaiduikers spotten? In IJsland ben je aan het juiste adres! Deze lief uitziende vogels zijn op een aantal plekken in IJsland in grote getale te bewonderen. Wij vertellen je waar dit kan!

In IJsland kun je verschillende dieren bewonderen. Zo lopen er honderden schapen los op en langs de kant van de weg. Naast schapen lopen er ook rendieren, paarden en geiten vrij rond, maar de dieren waarvoor je echt naar IJsland gaat, zijn natuurlijk de papegaaiduikers en walvissen.

IJsland - Schapen

Naast het spotten van walvissen en de fascinerende natuur, waren de Puffins (oftewel: papegaaiduikers), één van de redenen dat we naar IJsland gingen. Wat een prachtige beestjes! Ze zien eruit als een combinatie van een pinguïn en een papegaai en ongeveer ze zijn zo groot als een meeuw.

Papegaaiduikers leven ’s winters op zee. In het voorjaar trekken ze naar de kust om een nest te maken. Papegaaiduikers broeden in kolonies. Je ziet er dus altijd meerdere bij elkaar. Elk jaar komen de papegaaiduikers in april naar dezelfde hellingen en rotsen langs de kust. De holtes in de rotsen gebruiken ze als plek om te broeden. De zee is de voedingsbron van de papegaaiduiker. Hun snavel heeft een dusdanige vorm dat ze een flink aantal visjes tegelijk vast kunnen houden en naar het nest kunnen brengen.  Als de jongen groot genoeg zijn ( vanaf half augustus), trekken de papegaaiduikers weer naar zee.

Ongeveer de helft van de totale populatie papegaaiduikers, broedt in IJsland. Er zijn een paar plekken op IJsland waar je papegaaiduikers kunt zien.

IJsland – Puffin Tour

Een aantal plekken zijn zelfstandig te bezoeken, op andere plekken (rotsen in de zee) kun je alleen met een tour komen. Op plekken waar je een Whale Watching Tour kunt maken, kun je ook vaak een iets uitgebreidere tour boeken. Deze tours duren iets langer en onderweg maak je een stop bij een rots waar je de papegaaiduikers kunt zien.

IJsland – Papegaaiduikers spotten zonder tour

Je kunt op IJsland ook vrij gemakkelijk zelf op zoek gaan naar Papegaaiduikers. Ze zitten altijd op dezelfde locaties. Wij bezochten deze twee plekken:

Papegaaiduikers – De vogelrots Dyrhólaey

Dyrhólaey is een 120 meter hoge kaap in het zuiden van IJsland, vlak voor het plaatsje Vik. Om hier te komen, neem je vanaf de ringweg de afslag naar weg 218. Welk deel er hier van mei tot eind juni gesloten zou zijn (wegens het broedseizoen), werd ons niet duidelijk. De parkeerplaats en het deel van de kaap daaromheen was niet afgesloten.

Ver in de zee dobberden de papegaaiduikers op hun dooie gemakje rond. Een paar van hen zaten tegen de klif maar deze waren moeilijk te zien omdat hun zwarte lijfjes tegen de zwarte kliffen stonden. Toch hadden we geluk en zagen we twee papegaaiduikers aankomen vliegen. Ze fladderen keihard en lijken niet te kunnen rusten in de lucht. Deze twee kwamen vlak op een aantal meter verder in het gras zitten. Er zijn een aantal touwen gespannen waar je als bezoeker achter moet blijven, ter bescherming van de flora en fauna. Van achter deze afzetting hebben we deze mooie foto’s kunnen maken.

IJsland - Papegaaiduikers Dyrhólaey

Papegaaiduikers – Borgarfjörður eystri

Een aantal dagen later zijn we vanuit Egilsstaðir vertrokken naar de vogelrots Hafnarholmar, vlakbij het dorpje Borgarfjörður eystri. We wilden nogmaals papegaaiduikers zien. Dit betekende wel dat we 70 kilometer heen, en 70 kilometer over dezelfde weg (waar een groot deel van gravel is), terug moesten rijden. Maargoed, je moet er wat voor over hebben. We gingen op weg en volgden weg nummer 94.

Vlak voor het dorpje Borgarfjörður eystri moet je via een gravelweg een bergpas over. Toen we eenmaal boven op de berg waren, was er sneeuw (wat langs de kant van de weg lag) de weg opgeblazen wat maakte dat het een natte gladde drap was. Na dit stuk te hebben gehad, werd de weg weer wat beter.

Na het dorpje Borgarfjörður eystri kom je uit bij een haventje naast Hafnarhólmi. Hier kun je parkeren. Vanaf de vogeluitkijkplaats heb je uitzicht op een rots waar de papegaaiduikers nesten hebben, in de holtes van de rots. Hier komen de papegaaiduikers in april aan om hun nestjes weer op te schonen en klaar te maken voor het leggen van de eieren (half mei tot juni). Op deze rots is ook een vogelspot huisje. Hier kun je inzitten en vogels bekijken. De raampjes moeten tijdens het broedseizoen dicht blijven waardoor het lastig is om foto’s te maken (dit kan beter buiten), maar je zit er wel beschut tegen wind en regen.

IJsland - Papegaaiduikers Borgarfjörður eystri

’s Middags gaan de papegaaiduikers het water in maar wanneer de avond valt gaan ze op het eiland zitten waar je op uitkijkt wanneer je op de twee uitkijkplatforms staat.  Wanneer je de papegaaiduikers bij hun netjes wilt zien, moet je er vroeg in de ochtend of laat in de avond naar toe gaan. Eind augustus vertrekken de papegaaiduikers weer naar open zee. Het zien van een papegaaiduiker is op deze plek gegarandeerd!

 

Eén reactie

Leave a Comment