Bezienswaardigheden noord IJsland – Van Egilsstaðir tot Blönduós

Het noorden van IJsland staat bekend om de prachtige bergpassen, lavavelden. De meeste bezienswaardigheden in het noorden van IJsland zijn te vinden rond het meer van Myvatn.

Het Noorden van IJsland strekt zich uit tussen Egilsstaðir en Blönduós. Ringweg N1 verbindt beide plaatsen met elkaar. De afstand is zo’n 400 kilometer. Dit is dankzij het aantal bezienswaardigheden dat je tegenkomt niet in 1 dag te doen.

Van Egilsstaðir tot Myvatn

Wij reden van Egilsstaðir eerst naar Borgarfjörður Eystri om papegaaiduikers te spotten. Zoals je al eerder kon lezen, koste ons dit flink veel tijd. Dit is op zich geen probleem, aangezien je tussen Egilsstaðir en Myvatn toch niet heel veel plekken tegenkomt die de moeite van het stoppen waard zijn.

De ringweg volgt voor het grootste deel min of meer de kustlijn van IJsland. Tussen Egilsstaðir en Myvatn is dit niet het geval. Hier maakt de ringweg N1 een slinger het binnenland in. Als je Egilsstaðir achter je laat, wordt het landschap steeds kaler en leger. Wij reden hier eind mei, grote delen van het landschap lag nog bedekt onder een dik pak sneeuw. De weg was sneeuwvrij, maar van het landschap was weinig te zien.

De Diamond Circle: bezienswaardigheden rondom Myvatn

Daar waar het eerste stuk na Egilsstaðir wat saai is, verandert dit als je in de buurt van Myvatn komt. Hier is zo veel te zien! Wat denk je van vulkaankraters, het geothermische veld Hverir, lavavelden, de Dettifoss en Husavik (de uitvalsbasis voor het maken van een walvissafari).  Al deze bezienswaardigheden kun je samenvoegen tot 1 mooie dagtrip: de Diamond Circle. In onze blogpost IJsland Diamond Circle – Husavik, Asbyrgi, Dettifoss & Myvatn kun je hier veel meer over lezen!

Tip: spendeer 1 volle dag (2 nachten) in de omgeving van Myvatn.

Van Myvatn tot Akureyri

Zo’n 100 kilometer voorbij Myvatn ligt Akureyri. De stad Akureyri (17.000 inwoners) is de grootste stad in Noord IJsland. De stad ligt aan het Eyjafjörður fjord op ongeveer 40 kilometer van de poolcirkel. Naast Reykjavik is dit de enige ‘grote’ stad van IJsland. In het centrum zijn dan ook een stuk meer winkels te vinden in vergelijking met de andere plaatsjes (of beter gezegd: dorpjes) op IJsland.

Akureyri is een goede uitvalsbasis voor het maken van een walvissafari. In het fjord zijn Humpback whales (Bultruggen) te vinden. Dat je niet perse op een boot hoeft te zitten om walvissen te kunnen zien, vertelden we al eerder een de blogpost ‘Walvissen spotten in IJsland (zonder boot of excursie)‘. Aan de overzijde van Akureyri in het fjort zagen we vanaf een hoog gelegen parkeerplaats diverse walvissen. Een fantastisch gezicht!

Voordat je in Akureyri aankomt, kom je eerst langs de Goðafoss. Deze waterval ligt vlak naast de ringweg en staat duidelijk aangegeven met een bord. Het water van de Goðafoss valt over een breedte van 30 meter naar beneden. Zo’n 12 meter lager stroomt de rivier met veel kracht door een smalle kloof. Het prachtige regenboogeffect maakt de waterval tot 1 van de mooiste van heel IJsland. Je kunt vlakbij de waterval parkeren. Wij parkeerden de auto bij de voetgangersbrug en liepen over het wandelpad links naast de rivier. Vanaf deze kant is het uitzicht op de waterval het mooist (aan de rechterkant kun je dichter bij de waterval parkeren).

Zwemmen in Hofsos

Nadat we Akureyri gepasseerd waren, hadden we nog 1 doel vandaag. Zwemmen in Hofsos: het mooiste zwembad van IJsland. Vanuit het buitenbad heb je een schitterend uitzicht over het fjord Skagafjördur:

Hofsos ligt 45 kilometer ten noorden van de ringweg. Je kunt geen logisch rondje maken, dus je moet 90 kilometer rijden om bij dit zwembad te komen. Maar dat is het zeker waard. Nu is zwemmen in IJsland al een ‘belevenis’ op zich (lees hierover meer in dit artikel), in dit zwembad is het helemaal fantastisch. De buitendeur van het zwembad is bijna niet open te drukken vanwege de storm, de gang naar het water ijzig koud, maar eenmaal in het (warme) water is het genieten geblazen.

Tip: links naast het zwembad (vanaf de parkeerplaats), is een prachtige basaltrotsformatie te zien. Soortgelijke formaties zijn ook in zuid IJsland te zien, bij de zwarte stranden van Vik.

 

Eindpunt Blönduós

Waar eindigt het noorden van IJsland? Voor ons bij Blönduós. Vanaf Hofsos reden we terug naar Varmahlíð (ringweg N1) en vervolgden onze weg verder naar het westen met als eindpunt Blönduós. Hier sliepen we in Gladheimar Cottages. De weg van Akureyri naar Blönduós is weinig spectaculair. De bergen zijn hier lang niet zo hoog en er is veel meer laagland. Het landschap is leeg en kaal.

 

 

7 reacties

Leave a Comment