Wandelen over de kliffen in Howth (Cliff Walk)

Zin om de Ierse natuur te verkennen en de drukke stad Dublin te ontvluchten? Trek dan de wandelschoenen aan en maak een Cliff Walk in de omgeving van Howth!

Het Ierse vissersstadje Howth

Howth is een klein visserstadje dat ligt aan de noordkant van de Baai van Dublin op het schiereiland Howth Head. Dit schiereiland is DE ideale plek voor het maken van een spectaculaire wandeling langs de steile kliffen van Ierland.

Het DART (trein)station van Howth is het beginpunt van 4 verschillende wandelroutes. Naast het treinstation zit een supermarktje. Hier kun je wat te drinken inslaan voor tijdens de wandeltocht. Wanneer je het treinstation uitloopt, zie je de vier gekleurde pijltjes (groen, blauw, rood en paars) die de verschillende wandelroutes markeren, naar links wijzen. De pijlen leiden je in de richting van het haventje, waar veel zeil- en vissersbootjes liggen. Op de parkeerplaats is een klein houten keetje te vinden. Dit is de plaatselijke touristinfo. Hier kun je een gratis plattegrondje krijgen.

Tip: Heb je zin in Fish & Chips? Dan ben je in Howth op de goede plek. Een stukje verderop bij de parkeerplaats, zit Beshoff Bros. Hier verkopen ze goede Fish & Chips. Wees niet bang voor het vet en de calorieën, dat loop je er later vandaag wel weer af…

Howth Fish & Chips

Wandelen over de kliffen in Howth

Zoals gezegd zijn er op het schiereiland Howth vier gemarkeerde wandelroutes uitgezet. De groene route (Cliff Path Loop) is met een lengte van 6 km de kortste. De blauwe route (Tramline) is iets langer: 7 km. De rode (Black Linn, 8 km) en de paarse route (Bog of the Frogs, 10 km) zijn nog wat langer. Wij hebben de Cliff Path Loop (groene route) gelopen.

Howth Cliff Walk Routes (Dublin - Ierland)

De Cliff Path Loop

Het eerste stuk (tot aan de vuurtoren) is voor alle wandelingen hetzelfde. Vanaf het DART (trein)station, loop je via de boulevard en de haven naar het Kilrock parkeerterrein. Hier begint het wandelpad langs de kliffen.

Howth Cliff Walk (Dublin - Ierland)

Het wandelpad is op veel plekken niet heel breed en je loopt over een ruwe ondergrond. De wandeltocht is niet geschikt voor invaliden of mensen die slecht ter been zijn. Ondanks de hoogte, hoef je niet bang te zijn voor de afgronden. Het pad is vergenoeg van de klifrand verwijderd.

Het uitzicht tijdens de tocht is geweldig. Links naast je kijk je uit over de zee die tegen de rotsen beukt, op de richels strijden de meeuwen om een plaats voor hun nest en de gele brem geeft kleur aan de omgeving.

Howth - Cliff Walk (Dublin - Ierland)

Je volgt het wandelpad ongeveer 3 kilometer totdat de Baily Lighthouse (vuurtoren) in zicht komt. Dan volg je de groene pijl en buig je bij de parkeerplaats ‘the Summit’ af richting het binnenland.

Baily Lighthouse Howth Cliff Walk (Dublin - Ierland)

Je loopt via een pad dat parallel loopt aan het eerste deel van de route, terug naar Howth. Het laatste stukje van de route loop je door de bebouwing. Dit is het minst leuke deel. De routemarkering is hier ook wat lastiger te vinden. Mocht je een bordje gemist hebben: gewoon het haventje aanhouden, dan kom je vanzelf weer terug bij het beginpunt. De wandelroute eindigt recht tegenover het DART (trein)station.

De Cliff Path Loop samengevat

Begin en eindpunt: DART treinstation Howth
Hoogteverschil te overbruggen: 130 meter
Afstand: ruim 6 kilometer
Geschatte duur: 1.5 – 2 uur
Intensiteit: easy
Terrein: onverhard. Stevige (wandel)schoenen zijn aan te bevelen.

Een PDF bestand van de wandelroute is hier te downloaden

Tip: Een wandeling langs de kliffen in Howth is goed te combineren met een bezoek aan Malahide Castle. Dit kasteel uit de 14e eeuw ligt net buiten het plaatsje Malahide. Malahide is met de bus bereikbaar vanuit Dublin (buslijn 32 & 42, reistijd half uur), maar nog gemakkelijker is om de DART te nemen. De bordjes wijzen je vanaf het treinstation in Malahide de weg naar het kasteel. Het is zo’n 1.5 kilometer lopen. Meer informatie over het kasteel is te vinden op de website van Malahide Castle.

Malahide Castle (Dublin - Ierland)

Leave a Comment