Openbaar vervoer in Dublin: Leap Visitor Card

Het openbaar vervoer in Dublin: er is keus genoeg. Je kunt reizen met de bus, tram en DART. Hoe reis je het makkelijkst en voordeligst? Welk soort ticket kies je? De Leap Card, Visitors Leap Card, de Dublin Pass of losse tickets? Wij leggen het je uit.

Dublin: van het vliegveld naar de stad

Het vliegveld van Dublin ligt vlakbij de stad, op zo’n 12 kilometer afstand van het stadscentrum. Het vliegveld van Dublin heeft een goede busverbinding met de stad. Op de website van Dublin Airport is meer te lezen over hoe je van het vliegveld naar de stad kunt reizen. Een ritje met de Dublin Bus is het goedkoopst.

Dublin Airport Travelinformation

Tip: Vergeet op het vliegveld niet naar de travelinformation te gaan. Dit informatiepunt is te vinden in de aankomsthal van terminal 1. Hier zijn veel gratis plattegronden en informatieboekjes te verkrijgen. Je kunt hier ook een Leapcard of de Dublin Toeristpass kopen (daarover later meer in dit bericht).

Openbaar vervoer in Dublin

Het openbaarvervoersysteem in Dublin bestaat voornamelijk uit buslijnen. Er zijn ook twee tramlijnen (Luas). Wil je gebieden rondom Dublin bezoeken? Dan is de DART (Dublin Area Rapid Transport) het beste vervoersmiddel. De DART is de trein van de regio Dublin in Ierland. De twee beste en handigste sites voor het plannen van je reis in Dublin en omgeving, zijn: de website van de Dublin Bus en de website van de Irish Rail.

Dublin Bus

Voor de tram en de DART kun je bij de ticketautomaten tickets kopen. In de bus is het mogelijk om bij de chauffeur een kaartje te kopen. Let erop dat je in de bus alleen gepast en met muntgeld kunt betalen! Je zegt tegen de chauffeur waar je heen moet, hij of zij noemt de prijs en het geld gooi je in een kastje. Je ticket wordt dan afgedrukt. Indien je geen gepast muntgeld hebt, dan staat er onderaan je ticket wat je wisselgeld is en dit kun je terugvragen bij de verkooppunten (supermarktjes) in de stad.

Wil je geen gedoe met het kopen van losse kaartjes? Dan kun je een Leap Card kopen. De Leap Card is DE ov-kaart voor het openbaarvervoer in Dublin. Op de Leap Card moet een minimum deposit van 5 Euro staan. Je kunt dit deposit via internet terugvragen. De Leap Card is iets goedkoper dan het kopen van losse tickets. Desondanks zal het voor toeristen vaak nog voordeliger zijn om een Tourist Pass te kopen, of beter gezegd: een Leap Visitor Card

Voordelig reizen in Dublin

De Leap Visitor Card geeft je 72 uur lang onbeperkt toegang tot al het openbaar vervoer in Dublin en omgeving (dus ook in de DART naar de omliggende plaatsjes). Je kunt de Leap Visitor Card kopen (19.50 Euro) bij de Travel Information Desk in terminal 1 van het vliegveld. De kaart wordt geactiveerd wanneer je het voor het eerst gebruikt. Het is dus mogelijk om een 72 uur kaart te kopen en deze de volgende dag in te laten gaan. Je checkt je in door de kaart voor het kastje te houden voorin de bus. Je hoeft je met de Leap Visitor Card niet meer uit te checken.

Dublin Leap Visitors Card (72 uur)

Let op: De 72 uurskaart is wat anders dan de Dublin Pass. Deze pas geeft ook recht op onbeperkt ov, maar is heel stuk duurder omdat je met deze kaart ook gratis (of met korting) toegang krijgt tot bezienswaardigheden en musea.

Leap Card, Visitor Leap Card of de Dublin Pass?

Wanneer is een Leap Visitor Card voordeliger dan een gewone Leap Card of het kopen van losse tickets? Dit is eenvoudig uit te rekenen wanneer je de kosten van enkele ritten vergelijkt met de kosten van een 3 daagse kaart voor onbeperkt openbaar vervoer. Het goedkoopste busticket voor een los ritje, kost 1.95 Euro. Wanneer je meerder busritjes maakt (4 per dag) en zeker wanneer je dagtrips maakt vanuit Dublin naar bijvoorbeeld Malahide, Howth of Bray, dan is een 72 uurskaart waarmee je onbeperkt met het openbaar vervoer kunt reizen, al snel voordeliger dan het kopen van losse tickets of het gebruiken van de normale Leap Card waarmee je op saldo reist.

Wanneer is een Dublin Pass dan voordelig? Daarmee kun je toch ook onbeperkt gebruik maken van het openbaar vervoer? Ja dat klopt, maar de Dublin Pass is een stuk duurder (71 Euro voor 3 dagen (2015), kijk hier voor de actuele prijzen). Deze pas kan alleen voordeliger zijn als je veel museums en attracties wilt bezoeken.

Let op: met de Visitor Leap Card mag je niet reizen in de Hop On, Hop Off bussen! Hier ben je een aparte pas voor nodig. Kijk voor meer informatie op de website van Dublin Sightseeing.

4 reacties

  • Renée schreef:

    Met de Dublin Pass kun je geen gebruik (meer?) maken van het OV. Dat maakt de pas minder aantrekkelijk.

    Uit een mail van de klantenservice: I am sorry to say that unfortunately the Dublin pass does not give access to the public transport.

  • Emiel schreef:

    Beste….de Touristen Informatie balie is verhuist van Terminal 1 naar Terminal 2. Helaas was deze tijdens mijn bezoek in augustus gesloten. Maar geen nood bij de SPAR supermarkt kun je de Leap pas ook kopen voor 19,50€ per stuk. Succes met de website en dank voor de nuttige reis informatie.

Leave a Comment