Dagtrip Dublin: Cliff Walk van Bray naar Greystones

Genoeg van het drukke Dublin en op zoek naar rust, zeelucht, schitterende uitzichten? Maak dan een Cliff Walk van Bray naar Greystones langs kustlijn van Wicklow.

Tijdens onze 5 daagse stedentrip naar Dublin, zijn we twee keer de drukke stad ontvlucht. Op de eerste dag gingen we naar Howth: een klein vissersplaatsje ten noorden van Dublin. Hier maakten we een Cliff Walk. Dit vonden we zo mooi, dat we op zoeken gingen naar een andere wandeltocht. En met succes. Gelukkig werkte het weer ook nog mee (ja, het is mogelijk: zonneschijn in Ierland) en dus gingen we twee dagen later weer richting de kust.

We reisden met de trein van Dublin naar Bray. Vanaf het treinstation in dit plaatsje liepen we via een gemarkeerde wandelroute naar Greystones, de volgende treinhalte. Vanaf hier reisden we terug naar Dublin. In deze blogpost geven we meer informatie over deze Cliff Walk.

Bray & Greystones

De plaats Bray ligt op zo’n 40 minuten treinen vanaf het centrum van Dublin. Greystones ligt een paar kilometer ten zuiden van Bray. Greystones is het eindpunt van de DART spoorlijn. Beide plaatsen liggen in de regio Wicklow. De Leap Visitor Card is geldig voor DART (trein) van en naar beide plaatsen.

Cliff Walk van Bray naar Greystones

Waarom zijn Bray en Greystones zo interessant? Dat ligt niet aan de plaatsjes zelf. Het is het wandelpad tussen Bray en Greystones dat ervoor zorgt dat veel mensen vanuit Dublin een dagtrip maken naar deze kustplaatsen. Beide plaatsjes zijn het begin (en eindpunt) van een wandelroute langs de kliffen van Ierland. Je kunt de wandeling zowel in Bray als in Greystones beginnen. Je loopt van het DART station in Bray naar het DART station in Greystones. Je hoeft niet terug te lopen, want de Cliff Walk volgt de spoorlijn. Je kunt dus met de trein vanuit Greystones terug naar Bray (en naar Dublin).

Cliff Walk Bray Greystones

De Cliff Walk van Bray naar Greystones is ongeveer 7 kilometer lang. Het wandelpad slingert over de kliffen langs de kustlijn. Onderweg heb je mooie uitzichten over de oostkust van Ierland. Het wandelpad is aangelegd (in 1840) tijdens de bouw van de spoorlijn om de aanvoer van mensen en goederen te bevorderen. De wandeling neemt zo’n 2 uur in beslag, want je maakt onderweg ongetwijfeld een aantal foto’s. Je hoeft geen geoefende loper te zijn (er zitten geen steile stukken in), maar je moet wel goed ter been zijn. De ondergrond is namelijk niet overal even vlak. De paden zijn bedekt met grind en losse stenen. Het wandelpad is daarom niet geschikt voor invaliden of mensen met kinderen in buggy’s.

Cliff Walk Bray Greystones - 3
Direct buiten het treinstation van Bray, zie je gelijk al de markeringen van de wandelroute. Alleen het eerste stukje (en het laatste stukje in Greystones) moet je op de pijltjes letten. Voor de rest van de route geldt: gewoon rechtdoor lopen.

Cliff Walk Bray Greystones - 2

Ongeveer halverwege kom je langs een ruïne van wat ooit een huisje was. Dit is de Lord Meath’s Lodge. Vroeger was hier een tolpoortje. Het kostte 1 penny om te mogen passeren. Op vrijdag was het pad gesloten. Dan was het pad gereserveerd voor Lord Meath’s eigen gebruik.

Cliff Walk Bray Greystones Lord Meath's Lodge

De Cliff Walk van Bray naar Greystones samengevat

Beginpunt: DART treinstation Bray
Eindpunt: DART treinstation Greystones
Afstand: ruim 7 kilometer
Geschatte duur: 2 uur
Intensiteit: easy
Terrein: onverhard. Stevige (wandel)schoenen zijn aan te bevelen.

Leave a Comment