Stedentrip Boedapest: ga op citytrip naar Europa’s mooiste stad

Boedapest Europa’s mooiste stad? Ja, vind ik wel. Begin dit jaar was ik voor de tweede keer op citytrip naar Boedapest.

Stedentrip Boedapest

De stad doet denken aan Praag. Boedapest behoort samen met Tallinn tot mijn favoriete steden in Europa. Boedapest is dan wel een grote stad, maar als je er rondloopt, ervaar je dit niet zo. De rivier de Donau geeft rust en deelt de stad op in twee delen. Bijna elk gebouw is mooi. De stad lijkt in één stijl te zijn opgetrokken. In bijvoorbeeld Londen zie je een mix van oude en nieuwe architectuur. In Boedapest niet, daar is bijna alles gebouwd in oude stijl.

Boedapest, waar ligt dat?

Boedapest is de hoofdstad van Hongarije. De stad wordt ‘gesplitst’ door de rivier de Donau. Aan de ene kant ligt het heuvelachtige stadsdeel Boeda en aan de andere kant ligt het drukke stadsdeel Pest. De stad telt zo’n 1.7 miljoen inwoners.

Stedentrip Boedapest: hoeveel dagen?

Een stedentrip naar Boedapest is een leuke bestemming voor een weekend weg. Je hebt dan 2 volledige dagen en die zul je ook wel nodig zijn. Grofweg kun je zeggen dat je 1 dag voor het stadsdeel Boeda uit moet trekken en 1 dag voor het stadsdeel Pest. Je hebt dan een aardig beeld van de stad. Wil je een dagtrip maken naar een plek buiten Boedapest? Dan zul je een dag langer moeten blijven, wat op zich geen straf is natuurlijk.

Openbaar vervoer in Boedapest

Zoals je al eerder op onze blog kon lezen, is het openbaar vervoer in Boedapest uitstekend geregeld. Als je meerdere dagen in de stad verblijft, is een Budapest Travel Card aan te raden. Hiermee kun je onbeperkt gebruik maken van alle vormen van het openbaar vervoer in de stad. Wil je ook museums bezoeken? Dan kan het voordelig zijn om een Budapest Card aan te schaffen. Hiermee reis je niet alleen onbeperkt met het openbaarvervoer, maar krijg je ook korting op tal van attracties en museums. In onze blogpost ‘Budapest Card: Ja of nee?‘ leggen we de voor-  (en na)delen uit.

Tramlijn 2 Boedapest

Overnachten in Boedapest

Keuzes genoeg in Boedapest! Wij sliepen de eerste keer in The Three Corners Hotel Art Superior. Perfect hotel op een perfecte locatie (vlak bij de metro).

Onlangs verbleef ik in het Hotel Erzsebet City Centre, een paar honderd meter verderop. Ook dit hotel is aan te bevelen, lekker ontbijt, mooie kamers en ook een perfecte locatie (vlak bij de metro).

Wat kost een stedentrip Boedapest?

Met een beetje mazzel vlieg je voor een paar tientjes met een prijsvechter naar Boedapest. Overnachten in een goed hotel op een gunstige locatie (vaak met ontbijt) doe je voor zo’n 25 Euro per persoon per nacht (2persoons kamer). In de stad zul je veel gebruik maken van het openbaar vervoer (tram en metro). Een Boedapest Travel Card is daarom aan te bevelen. Dit kost zo’n 5,5 Euro per dag en naarmate je een kaart koopt die langer geldig is, daalt de prijs per dag.

Bij bepaalde bezienswaardigheden wordt entree gevraagd. De prijzen liggen niet hoog, een rondleiding door parlementsgebouw kost bijvoorbeeld 6,50 Euro. Het Szenchenyi Badhuis is daarentegen wel wat meer aan de prijs: bijna 17 Euro. Sommige bezienswaardigheden zijn ook gratis, denk bijvoorbeeld aan de Géllert Heuvel en het Vissersbastion.

Boedapest - Uitzicht vanaf paleis

Stedentrip Boedapest: hoogtepunten

Boedapest - Vissersbastion

Wat kun je nog meer doen?

Vanuit Boedapest is het namelijk eenvoudig om een andere Europese hoofdstad te bezoeken. Bratislava ligt bijvoorbeeld op slechts 200 kilometer afstand van Boedapest en dankzij de goede treinverbinding tussen deze steden, is een dagtrip naar Bratislava vanuit Boedapest uitstekend te doen. Er rijden meerdere treinen per dag tussen deze twee steden. Voor iets minder dan 20 Euro heb je een retourtje. Wil je meer weten? Lees dan onze blogpost: Dagtrip vanuit Boedapest: per trein naar Bratislava.

Oude centrum Bratislava (vanaf Kasteel)

Wat valt er tegen?

De Grote Synagoge van Boedapest vond ik wat tegenvallen. Het is de grootste synagoge van Europa en de op 1 na grootste van de wereld. Waarschijnlijk had ik mij hierdoor er teveel van voorgesteld.

3 reacties

 • Marcella schreef:

  Gaaf, Boedapest staat op mijn wishlist! Leuk om te weten dat je een stedentrip kunt combineren met Bratislava. Lijkt me leuk! Fijn informatief artikel!

  • reisbloggers schreef:

   Dankje! Vind dat altijd leuk, een stad met een andere stad combineren waar je anders niet snel (meerdere dagen) heen zou gaan. Bratislava was voor ons zo’n stad.

 • adriaan schreef:

  Leuke site! Vraagje: heeft iemand ervaring met het kopen van kaartjes voor het Opera House Ik wil graag met mijn vriendin (die dol is op ballet) naar een balletvoorstelling, Le Corsaire, maar dan wil ik ook in zo’n prachtige box zitten, met twee of vier anderen. Zal wel niet goedkoop zijn, maar dat geeft dan niet. Kun je daarvoor kaartjes kopen ter plaatse? Ik krijg de indruk dat je via internet een ticket koopt voor een globale plaats ergens in een bepaald deel van de zaal en dit is dus wat ik niet wil. Ik wil twee geplaceerde stoelen, met nummers. Iemand die daar iets van weet? Alvast dank!

Leave a Comment