Het Széchenyi Badhuis Boedapest: tips en informatie

Het Széchenyi Badhuis is één van de meest beroemde badhuizen van Boedapest en één van de grootste van Europa. Vooral ’s winters is het heerlijk om in het warme water van de buitenbaden rond te dobberen. Het kiezen van het soort toegangsticket kan even een gepuzzel zijn. Er zijn verschillende tickets soorten tickets te koop: tickets met toegang tot een zogenoemde cabin of een locker. Maar wat is het verschil tussen een cabin en een locker?

Het badhuis is gelegen in het stadspark Városliget, vlakbij het Heldenplein en is in 1913 gebouwd in een schitterende neobarokke stijl. Dankzij het aangrenzende metrostation Széchenyi fürdő (metrolijn 1), is het badhuis gemakkelijk met het openbaar vervoer te bereiken.

Het Széchenyi  badhuis is niet alleen populair onder toeristen. Ook de Hongaren bezoeken ’s avonds na het werk ter ontspanning het badhuis. Veelal oudere inwoners van Boedapest spelen in het buitenbad een spelletje schaak op één van de drijvende schaakborden, terwijl anderen ervoor kiezen om lekker te relaxen in het warme water. Het water in de baden wordt op natuurlijke wijze verwarmd door de warmwaterbronnen die eind negentiende eeuw diep onder de grond werden ontdekt.

In totaal bestaat het Széchenyi  badhuis uit 12 binnenbaden, sauna’s, stoomkamers en 3 buitenbaden. De drie buitenbaden hebben elk een verschillende temperatuur. In het middelste bad waar baantjes kunnen worden gezwommen, bedraagt de temperatuur zo’n 27 graden Celsius. Het buitenbad met massagestralen heeft een temperatuur van 33 graden Celsius en het derde en laatste bad bevat mineraalwater en heeft een temperatuur van ongeveer 38 graden Celsius.

Szechenyi Badhuis Het middelste buitenbad in het Szechenyi Badhuis

In het Széchenyi badhuis is het, in tegenstelling tot veel andere badhuizen in Boedapest, toegestaan om als man en vrouw samen te baden in zwemkleding. In de baden mag je zonder badmuts vertoeven. Een uitzondering hierop is het middelste buitenbad waar baantjes kunnen worden gezwommen. In dit bad is het dragen van een badmuts verplicht voor mensen met lang(er) haar. Het maken van foto’s is overigens toegestaan!

Széchenyi Badhuis, een cabin of locker?

De toegangsprijzen van het Széchenyi badhuis zijn afhankelijk van je keuze: kies je voor een zogenoemde cabin of een locker?

De Cabins van het Széchenyi BadhuisZowel een cabin als een locker is ervoor bedoeld om je om te kleden en je spullen in op te bergen. Een cabin is een privé omkleedhokje en biedt plaats aan 1 of 2 personen (bij 2 personen tegelijk is het misschien wat krap, maar je kunt uiteraard ook om en om omkleden). Een locker is een gezamenlijke omkleedruimte (mannen en vrouwen gescheiden). Een cabin is iets duurder dan een locker. Als je kiest voor een cabin, krijg je na het betalen van de entree een polsbandje. Deze houdt je voor een scanner bij binnenkomst van de ruimte waar de kleedkamers zich bevinden. Op de scanner wordt een nummer getoond. In de cabin met dit nummer moet je je omkleden. De kleren en overige spullen kun je in de cabin laten hangen. Bij het verlaten van de cabin houd je je polsbandje voor het slot en dan wordt het kleedhokje afgesloten. Als je het hokje weer wilt openen, houd je je bandje weer voor het slot.

Het voordeel van een cabin is dat je een ruimte voor jezelf hebt om je om te kleden. Je kunt je spullen dan ook veilig achterlaten omdat alleen jij toegang hebt tot deze ruimte.

Een punt van aandacht is dat de Hongaren het niet altijd zo even nauw nemen met de hygiëne. Je kunt een handdoek huren, maar het meebrengen van een eigen handdoek (en badslippers) is aan te raden! Je kunt de slippers aan de rand van het bad zette en de handdoek kun je bij de verschillende baden ophangen.

Zie deze link voor de actuele openingstijden en toegangsprijzen.

11 reacties

 • Mieke schreef:

  Vandaag in het badhuis geweest prachtig gebouw. Was op zich ook lekker om er even te vertoeven. Wij wisten wat je binnen nodig had dus hebben ons alles laten verhuren. Doe dat dus niet je hebt geen badjas nodig. Uuteindelijk leuk maar zeer kostbaar

  • Mieke schreef:

   Het woordje niet is weggevallen

  • reisbloggers schreef:

   Klopt, een badjas is niet nodig. Jammer dat dit gebeurde! Het is er heerlijk, in zo’n badhuis (vooral de buitenbaden van het Széchenyi).

 • Albert schreef:

  Kan je in Nederland alvast de tickets kopen?

  • reisbloggers schreef:

   Nee, dat kan bij het badhuis zelf.

  • Maxime schreef:

   Via tripadvisor zag ik dat je alvast tickets kon kopen en dit wordt ook gereserveerd omdat je anders in de lange rij zou staan. Een ticket online is 16 euro, maar ik weet nu niet goed of het verstandig is om een ticket online vast te kopen of dit ter plekken te doen?

  • Maxime schreef:

   gereserveerd = geadviseerd

  • reisbloggers schreef:

   ik weet niet of er lange rijen bij het badhuis staan? De 2x dat ik er ben geweest niet, maar misschien dat het op sommige tijden wel erg druk kan zijn. Normaal koop ik het liefst ook vooraf tickets, tenzij het duurder is. Dan kijk ik ter plekke wel of het druk is of niet.

  • peggy schreef:

   ja hoor. vaak zie je dat al bij de touroperator.

 • Sanne schreef:

  Geen aanrader! Alleen de buitenbaden waren lekker!!verder binnen Totaal niet hygiënisch en vreselijk personeel! stel chagerijnen! Ook veel Te druk binnen elk bad zat iedereen zowat op elkaar ik ben binnen nergens in geweest een groot schimmelparadijs als je t mij vraagt

Leave a Comment