Dagtrip vanuit Boedapest: per trein naar Bratislava

Heb je tijdens je verblijf in Boedapest genoeg van de stad gezien en heb je nog een dag over? Dat komt goed uit! Vanuit Boedapest is het namelijk eenvoudig om een andere Europese hoofdstad te bezoeken. Bratislava ligt bijvoorbeeld op slechts 200 kilometer afstand van Boedapest en dankzij de goede treinverbinding tussen deze steden, is een dagtrip naar Bratislava vanuit Boedapest uitstekend te doen.

Dagtrip Bratislava vanuit Boedapest

In 1993, het jaar waarin Slowakije onafhankelijk werd, werd Bratislava gekroond tot hoofdstad. De stad telt momenteel ongeveer 430.000 inwoners. De meeste bezienswaardigheden van Bratislava zijn te vinden in het oude centrum. In de binnenstad kun je je prima een dag vermaken. Het openbaar vervoer in Bratislava omvat bussen, trams en trolleybussen. Wanneer je Bratislava voor een dag bezoekt en aankomt op het treinstation Bratislava – Hl. St., dan zijn de meest interessantste plekken te voet bereikbaar. Je kunt door de smalle straatjes van het oude centrum wandelen, de burcht van Bratislava bezoeken die gelegen is op een heuvel aan de westkant van de binnenstad of vanaf het observatiedek van de Novy Most (de Nieuwe Brug) genieten van het uitzicht over de stad.

Trein Boedapest – Bratislava

Tussen Boedapest en Bratislava bestaat een directe treinverbinding. Om de 2 uur vertrekt er een trein vanaf het treinstation Boedapest-Keleti. De eerste trein vertrekt om 5.25 uur. Kijk voor de actuele dienstregeling (en tarieven) op de website van de Hongaarse spoorwegen (MAV). Het Keleti treinstation is dankzij de aansluitende metrolijn M2 uitstekend bereikbaar. Het is aan te raden om ’s ochtends op tijd met de trein naar Bratislava af te reizen zodat je daar zoveel mogelijk tijd kunt besteden. De trein vanuit Boedapest met de vertrektijd van 7.25 uur of 9.25 uur is daarom het meest aan te bevelen.

De treintickets voor de trein van Boedapest naar Bratislava kun je kopen bij de loketten op het treinstation Keleti. Een retourtje blijft 30 dagen geldig. Dit wil zeggen dat je niet op één dag heen en terug hoeft te reizen. Het kaartje wordt met de hand uitgeschreven. De kosten zijn afhankelijk van het reisgezelschap. Jongeren (tot 26 jaar) kunnen bijvoorbeeld goedkoper reizen. Een treinkaartje (retour) zonder korting bedraagt zo’n 17,50 Euro. Op de treintickets staan geen vaste zitplaatsen vermeld. Tijdens de reis komt een conducteur langs om de kaartjes te controleren. Tijdens onze reis was er geen paspoortcontrole.

Treinkaartje naar BratislavaTreinstation Keleti (1)

De treinreis naar Bratislava duurt 2.42 uur. Onderweg passeer je onder andere de stations van Vac en Nagy en rijd je door het heuvelachtige landschap langs de Donau. Tussen de stations van Szob en Sturovo is de basiliek van Esztergom goed te zien.

Onderweg in de trein langs de Donau Kerk van Esztergom

In Bratislava arriveer je op het treinstation Bratislava – Hlavná Stancia, kortweg Bratislava – Hl. St. Vanaf hier vertrekken bussen richting het oude centrum van de stad. Je kunt deze afstand ook lopend afleggen in zo’n 20 minuten door de borden “centrum” te volgen. De aanvangstijd voor de terugreis naar Boedapest is uiteraard afhankelijk van de hoeveelheid tijd die je in Bratislava wilt besteden. Ter indicatie: je bent zo’n 4 uur tijd nodig als je vanaf het treinstation naar het oude centrum loopt en hier een rondwandeling maakt, vervolgens naar de Burcht van Bratislava loopt(zonder hier naar binnen te gaan) en terug te lopen naar het treinstation. Wil je het kasteel van binnen bekijken of een museum bezoeken of ergens op een terrasje zitten, dan zul je meer tijd kwijt zijn. De laatste trein van Bratislava naar Boedapest vertrekt om 19.53 uur. Lees ons reisverslag voor meer informatie over onze dagindeling in Bratislava.

Bratislava – Hlavná Stancia Treinstation Kasteel van Bratislava

Eén reactie

Leave a Comment