Ontdek Thessaloniki te voet: maak een stadswandeling

Wat te doen in Thessaloniki? Ontdek Thessaloniki te voet en maak een stadswandeling langs de bezienswaardigheden van de stad: Ano Poli, White Tower, oude kerken en het Aristoteles Square.

Thessaloniki – een korte geschiedenis

Thessaloniki is al in 315 voor Christus gesticht. In de Romeinse tijd was de stad van grote betekenis. De stad lag namelijk langs een belangrijke handelsweg en had een eigen zeehaven. In de eeuwen die volgden, werd de stad door verschillende machthebbers overheerst. In 1917 werd een groot deel van de stad door een brand verwoest. Alleen het hoger gelegen stadsdeel Ano Poli bleef bewaard.

Tegenwoordig is Thessaloniki na Athene de grootste stad van Griekenland. Er wonen ruim een miljoen inwoners. Het is na Athene de belangrijkste haven- en industriestad van Griekenland. Thessaloniki heeft een eigen vliegveld (een paar kilometer buiten de stad).

Waarom naar Thessaloniki?

Tijdens onze rondreis door Bulgarije, Griekenland & Macedonië, reisden we van Stavros via de oostkust naar het Zuiden van Griekenland. Onderweg kwamen we langs Thessaloniki. We hebben 1 dag in de stad besteed.

Meestal weten we van te voren wel wat we in een stad willen doen of zien. Ditmaal hadden we ons wat minder voorbereid. We begonnen onze stadswandeling door Thessaloniki, min of meer bij toeval (zie verderop in deze blog), bij de Akropolis. Dit is de hoogst gelegen plek in de stad. We besloten om via het stadsdeel Ano Poli naar beneden te lopen in de richting van de White Tower. Vanaf deze plek wilden we langs de boulevard naar het Aristoteles Square lopen. Het plan was om hier de bus te pakken terug naar de Akropolis. Dat de bussen vandaag niet bleken te rijden vanwege een staking (er zijn problemen met de uitbetaling van lonen bij het busbedrijf in Thessaloniki), wisten we op dat moment nog niet. Vol goede zin begonnen we aan de stadswandeling door Thessaloniki:

Tip: je kunt deze stadswandeling natuurlijk ook op een ander punt beginnen, bijvoorbeeld bij de White Tower. Je loopt dan langs de boulevard naar het Aristoteles Square, pak daar de bus naar de Akropolis in Ano Poli en loopt dan terug naar de White Tower.

Een stadswandeling door Thessaloniki

De stad is grofweg op de delen in de oude bovenstad (Ano Poli) en de moderne benedenstad. Op het hoogste punt van Ano Poli ligt de Akropolis (Heptapyrgion) van Thessaloniki. Vanaf hier heb je een schitterend uitzicht over de stad en de zee. Je vindt hier ook nog delen van de oude stadsmuur.

thessaloniki-griekenland-2

De Heptapyrgion, de vroegere gevangenis, was ons beginpunt van de stadswandeling. Bordjes wijzen je hier de weg naar beneden. In de oude bovenstad zijn de straten smal en kronkelig. via trappen loop je tussen de huizen door naar een lagergelegen straat. De oosterse sfeer is hier goed bewaard gebleven. Je moet hier de weg min of meer zelf zien te vinden. Op zich is dat geen probleem, je blijft aan het afdalen (just follow the water, all the way down…) in de richting van de White Tower.

thessaloniki-griekenland-3

Als je de lijn van de Akropolis naar de White Thower ongeveer volgt, dan kom je vanzelf langs de Rotonta. Dit bouwwerk diende eerst als kerk, toen als moskee (als gevolg van de Ottomaanse heerschappij) en later weer als kerk. Het gebouw dient nu als museum waarin mozaïeken en beelden tentoon staan gesteld. Of het de moeite waard is om te bezoeken, weten we niet. We hebben het gebouw alleen van de buitenkant bekeken.

thessaloniki-rotunta

Een eindje verder loop je langs het restant van de oude triomfboog. Deze boog van Galerius sloot vroeger aan op een paleis. De boog is in de vierde eeuw gebouwd na een succesvolle veldtocht tegen de Perzen.

thessaloniki-griekenland-4

De stad heeft een lange zeeboulevard (Konstantinou). Deze boulevard verbindt de White Tower met het Aristoteles Square. De White Thower is het bekendste bouwwerk van Thessaloniki. De 30 meter hoge toren heeft een doorsnee van 10 meter en diende in de vijftiende eeuw als verdedigingstoren. Het lag toen ingeklemd tussen de stadsmuren, die helaas tegenwoordig voor veruit het grootste gedeelte niet meer bestaan.

thessaloniki-griekenland-5

Vanaf de White Tower loop je langs de zeeboulevard naar het Aristoteles Square. Dit is het moderne middelpunt van de stad. Je vindt hier veel grote terrassen. In de straten rondom het plein zijn winkels te vinden.

thessaloniki-griekenland-7

Toen we bij het Aristoteles Square waren, viel het ons op dat we onderweg nog niet 1 bus tegen waren gekomen. Wel bushaltes, met op de digitale bordjes voor ons onleesbare tekens. We deden hier en daar navraag, zonder resultaat. Dat er een staking bij het busbedrijf was, kon ons blijkbaar niemand vertellen. Waarom ook, iedereen rijdt hier lekker met zijn of haar autootje door de stad. Ondanks dat we telkens naar de bushalte werden gestuurd met de mededeling welke buslijn we moesten hebben, was het ons wel duidelijk: de bussen reden vandaag niet. Google gaf uiteindelijk uitsluitsel: Thessaloniki indefinitely without public buses as OASTH personnel claims unpaid wages. Dat werd dus een flinke klim terug omhoog! En dat was met ruim 30 graden in de volle zon niet echt een pretje. Tip: dus mocht je ook een stadswandeling door Thessaloniki willen maken? Ga dan met de bus naar het hoogste punt en loop terug naar beneden (vanaf het Aristoteles Square kun je bus 23 pakken terug naar Ano Poli).

Bovenstaande stadswandeling ziet er op de kaart als volgt uit (de rode lijn is het deel dat je met de bus kunt afleggen):

In totaal (als je met de bus van het Aristoteles Square naar de Akropolis gaat), is deze wandelroute zo’n 5 kilometer (inclusief de afdaling). Leg je alles te voet af? Reken dan op 8 kilometer (met een pittige klim).

Met de auto naar Thessaloniki

Zo goed als Thessaloniki te voet te verkennen is, zo lastig is het er om rond te rijden. Vooral rondrijden in het stadsdeel Ano Poli is niet aan te bevelen, de straatjes zijn smal en steil en navigeren is hierdoor erg lastig. Parkeerplekken vind je hier niet, daarvoor moet je in het ‘nieuwe’ deel van de stad zijn. Hoewel parkeren hier ook lastig is, zijn hier wel een aantal grote parkeerplaatsen te vinden. De kans op een mogelijkheid tot ‘street parking’ is bijna uitgesloten, tenzij je wel heel veel mazzel hebt. Beter is het om te parkeren op 1 van de grote parkeerplaatsen, bijvoorbeeld in de haven bij de ferry terminal. Ben je niet bestand tegen het drukke verkeer van de stad? Dan kun je er ook voor kiezen om buiten de stad te parkeren, bij de IKEA bijvoorbeeld. Buslijn 3 brengt je dan in ruim een half uur naar de stad. Kijk voor de route en informatie op Oasth.gr, de website van het busbedrijf in Thessaloniki.

Wij waren in eerste instantie niet van plan om met de auto de stad in te gaan. We wilden bij de IKEA parkeren en dan met de bus richting het centrum gaan. Gezien de busstaking, was het maar goed dat we dat plan niet hebben voortgezet. Toen we op de snelweg (rondweg) vlak bij Thessaloniki reden, zagen we dat de Akropolis van Thessaloniki vlakbij was. We besloten om snel de afslag te nemen en te kijken of we de auto daar kwijt konden. Doorrijden naar de IKEA kon altijd nog. We hadden enorm veel mazzel, op deze plek (300 meter vanaf de Akropolis), was een parkeerplekje vrij!:

Leave a Comment