Noord Griekenland – Van Kastoria naar Edessa

Athene en de Peloponnesos zijn de bekendste bestemmingen in Griekenland. Het noorden is bij velen wat minder bekend:

Noord Griekenland is de geboortestreek van Alexander de Grote. In de regio’s Macedonië en Thracië is veel natuurschoon te vinden, je kunt er op ontdekkingstocht langs archeologische vindplaatsen of relaxen op de witte stranden van Chalkidiki.

Noord Griekenland – Kastoria & Edessa

Op onze laatste volledige dag in Griekenland, reden we van Kastoria via Edessa naar Chalkidona. De route leidde ons dwars door de regio Macedonië, de noordelijkste provincie van Griekenland.

Kastoria

Het vertrekpunt, Kastoria, ligt op een schiereiland te midden van een groot meer. Een deel van de stad is tegen de omliggende heuvels gebouwd. Kastoria is geen hele grote stad, maar dankzij de smalle, soms behoorlijk steile straatjes (en de vele eenrichtingswegen), is het best lastig navigeren als je met de auto door de stad rijdt. Gelukkig is er een herkenningspunt: de oevers van het meer. Als je de weg langs het meer volgt, kom je vanzelf de stad weer uit.

griekenland-kastoria

Het eerste deel van de route van Kastoria naar Edessa (tot aan Aetos) is schitterend. Je rijdt over een goede weg (met nauwelijks verkeer) vol bochten de bergen in. Op het hoogste punt heb je een prachtig uitzicht over de omgeving:

griekenland-van-edessa-naar-kastoria

De watervallen in Edessa

Edessa is een kleine stad in het noorden van Griekenland. Het plaatsje ligt op bijna 100 kilometer van Thessaloniki. De geschiedenis van Edessa gaat terug tot de Griekse oudheid. Er zijn in de omgeving opgravingen te vinden waar overblijfselen uit lang vervlogen tijden uit de grond worden blootgelegd.

Het stadje Edessa staat bekend om de watervallen. De watervallen in Edessa zijn de hoogtste en grootste van Griekenland. Van een hoogte van zo’n 70 meter klettert het water naar beneden. Je kunt via een trap langs de waterval omlaag lopen. Halverwege de waterval is een wandelpad achter de waterval langs. De toegang is gratis.

griekenland-edessa-1griekenland-edessa-2

Tip: Achter de waterval schuilt een kleine grot (toegang is 0,50 cent).

Relaxen in Chalkidona

De weg van Edessa naar Chalkidona is een stuk minder spectaculair dan waar je tot nu toe hebt gereden. Onderweg kom je nog wel langs Pella, de geboorteplaats van Alexander de Grote. Dit klinkt helaas spannender dan het is, het plaatsje zelf vonden we niet veel aan.

Tip: Zoek je nog een slaapplek? Het Maison Hotel is een aanrader. Het ligt net buiten het plaatsje, het zwembad is fantastisch, de kamers zijn nieuw en het ontbijt is heerlijk.

Op doorreis naar…

Ben je een zon zee strand liefhebber? Dan is het een aanrader om door te reizen naar Chalkidiki. Dit deel van Griekenland lijkt op de landkaart net op drie uitgestoken vingers. De stranden zijn hier prachtig, het is niet mega toeristisch en de vele kustplaatsjes hebben leuke boulevards.

griekenland-chalkidiki-stavros

Onderweg van Chalkidona naar Chalkidiki, kom je langs Thessaloniki. Het oudste deel van de stad, Ano Poli, de enige oude Turkse wijk die tijdens de grote stadsbrand in 1917 bewaard is gebleven, is leuk om te bezoeken. Ook is het de moeite waard om in het lager gelegen stadsdeel vanaf de White Tower langs de boulevard naar het Aristotelous Square te lopen.

thessaloniki-uitzicht-vanaf-ano-poli

Dit hadden wij eerder op deze reis al gedaan en daarom sloegen we Thessaloniki nu over. Ook in Chalkidiki waren we al geweest, daar begon ons deel van de rondreis door Griekenland. Daarom reden wij vanaf Chalkidona via het oosten van het buurland Macedonië terug naar Sofia.

De route op de kaart:

Leave a Comment