Helsinki, Tallinn en Riga combineren in één stedentrip

Op zoek naar een aantal steden die gecombineerd kunnen worden tot een stedentrip? De steden Helsinki, Tallinn en Riga lenen zich hier uitstekend voor. Wij combineerden in 2011 de hoofdsteden van Finland, Estland en Letland tot een stedentrip. In deze blogpost vertellen wij waarom dit een leuke combinatie is!

De onderlinge afstand tussen Helsinki, Tallinn en Riga is niet erg groot. Dit betekent echter niet dat de steden op elkaar lijken. Er zijn onderling een aantal grote verschillen op te merken.

Stedentrip Helsinki

Helsinki is de hoofdstad van Finland en telt zo´n 600.000 inwoners. De stad is gelegen in het zuiden van Finland (op zo’n 2 uur vliegen van Nederland) en ligt direct aan de Finse Golf. In de winter blijft de stad voor het grootste deel van de dag gehuld in duisternis. Op de kortste dag is het namelijk slechts 6 uur licht. Op de langste dag (19 uur licht) daarentegen wordt het niet volledig donker. Het is in Finland 1 uur later dan in Nederland. De officiële munteenheid is de Euro.

In 2 tot 3 (volle) dagen kun je nagenoeg alles bekijken wat Helsinki te bieden heeft. Er zijn bezienswaardigheden te vinden zoals het eiland Suomenlinna, waar het oude 18e-eeuwse militaire fort Sveaborg is terug te vinden, de grote witte Kathedraal van Helsinki, de in Russische Byzantijnse stijl gebouwde Uspenskikathedraal en veel gezellige pleinen en winkelstraten. Lees meer over de bezienswaardigheden in ons reisverslag over Helsinki. Je krijgt een goede indruk van de stad door een ritje te maken met tramlijn 2 & 3 (voorheen 3T/3B). Je ziet dan de mooiste locaties van Helsinki.

Helsinki - Grote Witte KathedraalHelsinki - Eiland Suomenlinna

Stedentrip Tallinn

Vlakbij Helsinki, aan de overkant van de Finse Golf op zo’n 2 uur varen, ligt de hoofdstad van Estland: Tallinn. Estland is het noordelijkste en kleinste land van de zogenoemde Baltische Staten. In 1991 herkreeg Estland zijn onafhankelijkheid. In de periode daarvoor viel Estland onder de heerschappij van Rusland. Er is tot op de dag van vandaag nog veel van de Russische invloed te merken in de vorm van orthodoxe kerken.

Het is vooral de goed bewaard gebleven middeleeuwse binnenstad die een bezoek aan Tallinn meer dan waard maakt. Lopend door de schitterende oude straatjes en pleintjes kun je de oude geschiedenis herbeleven. Het middelpunt van de oude stad wordt gedomineerd door Toompea, de heuvel waarop en waaromheen de stad zich in de loop der eeuwen heeft ontwikkeld. Vanaf de top van de Oleviste Kirik heb je een schitterend uitzicht over de stad. Buiten het oude centrum zie je al snel de troosteloze buitenwijken met grauwe en verwaarloosde flats. De invloeden van het Sovjettijdperk zijn hier nog duidelijk zichtbaar.

Het is mogelijk om het oude centrum van Tallinn (dat het meest de moeite waard is voor een bezoek) in slechts één dag te bezoeken. Je kunt vroeg in de ochtend per boot vanaf Helsinki de oversteek maken, de hele dag in Tallinn verblijven en vervolgens met de laatste ferry terug. Je bezoek wordt dan wel wat gehaast. Wil je de stad op een wat rustigere manier verkennen? Blijf dan een weekend zodat je op je gemak van al het moois kunt genieten dat Tallinn je te bieden heeft. Je kunt dan je bezoek aan de middeleeuwse stad combineren met een bezoek aan de dierentuin van Tallinn. In ons reisverslag van Tallinn kun je hier meer informatie over lezen. Geld wisselen is overigens niet meer nodig. Per 1 januari 2011 is Estland toegetreden tot de Eurozone.

Tallinn - Uitizcht vanaf de Oleviste Kirik Tallinn - Uitzicht over Tallinn vanaf 1 van de vele panoramapunten

Stedentrip Riga

Riga ligt op een relatief korte afstand van Tallinn en wordt nog niet overspoeld door westerse toeristen. Er rijden dagelijks meerdere busmaatschappijen tussen deze twee hoofdsteden. Reizen per bus tussen Tallinn en Riga is daarom vrij eenvoudig.

Riga is de hoofdstad van Letland. Sinds 1 januari 2014 is ook Letland toegetreden tot de Eurozone. Het openbaarvervoersysteem in Riga bestaat voornamelijk uit een groot aantal tramlijnen. Tip: reis niet zonder kaartje! Er wordt erg vaak gecontroleerd. Tramtickets zijn verkrijgbaar in de tram bij de bestuurder.

De stad Riga is feitelijk onder te verdelen in drie gedeeltes. Je hebt de oude middeleeuwse binnenstad en daarbuiten vind je wijken met huizen die zijn gebouwd aan het eind van de 19e eeuw. De grauwe flats vind je nog verder buiten de binnenstad.  Als toerist moet je boven de rivier Dauvage, in het noorden van de stad zijn. Hier vind je de historische binnenstad van Riga. Deze is goed bewaard gebleven en heeft daarom een plaats verdiend op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het bekendste beeld van Riga is het Zwarthoofdenhuis, gebouwd aan het zelfde plein als de Petruskerk en gelegen in de oude binnenstad van Riga. Ondanks de vele indrukwekkende locaties en gebouwen, moeten wij toegeven dat we Tallinn, vooral door het schitterende Middeleeuwse centrum, een leukere stad vonden.

Heb je genoeg gezien van de stad Riga en ben je op zoek naar verkoeling of spetterend vermaak? Ga dan naar het Livu Akvaparks, een groot spectaculair waterpretpark gelegen op een paar kilometer buiten Riga. Net als voor Riga geldt dat je in 2 tot 3 dagen het meeste van de stad kunt zien.

Riga - Zwarthoofdenhuis & Petruskerk Riga - Operahuis


Helsinki – Tallinn – Riga weergeven op een grotere kaart

4 reacties

 • Marie-Elise schreef:

  Klinkt alsof het hele mooie steden zijn zeg! Zelf ben ik ook pas een weekendje weg geweest, weliswaar in eigen land maar wel erg leuk. Volgend jaar ga ik lekker wel naar helsinki!

 • reisbloggers schreef:

  Hallo Marie-Elise,

  Ja het zijn ook mooie steden! Vooral Tallinn vonden we erg leuk. Alvast veel plezier in Helsinki!

  Groetjes,
  Reisbloggers

 • Marlies schreef:

  Hallo,wat hebben jullie een leuke reis gemaakt!Mijn vriend en ik willen in de zomer naar Helsinki,maar vinden jullie gecombineerde reis ook wel heel erg leuK!Mag ik misschien vragen hoeveel jullie ongeveer kwijt waren voor de reis en in hoeveel dagen jullie onderweg waren?Zijn jullie met t vliegtuig naar Helsinki en.vanaf Riga gegaan?Bedankt voor de info groetjes Marlies

  • reisbloggers schreef:

   Hallo Marlies,

   Leuke plannen!

   Wij waren 10 dagen onderweg. We zijn vanaf Dusseldorf naar Helsinki gevlogen (AirBerlin) en terug vanaf Riga naar Dusseldorf (Baltic Air). Dit was de eerste keer dat ik zelf vliegtickets boekte en was nog niet zo handig in het vinden van goeie aanbiedingen. In ons reisverslag (http://reisbloggers.nl/onze-reizen/reisverslag-helsinki-tallinn-riga/) kun je meer lezen van deze reis. Daar staat ook te lezen hoelang we waar verbleven en wat hebben gedaan.

   Wat betreft de kosten: dit verschilt per land/stad. Helsinki is het duurst. We hadden een hotel (Hellsten hotel Espoo) in Espoo, een buitenwijk van Helsinki. Dat was toen het voordeligst/makkelijkst voor ons. Op loopafstand vanaf het treinstation. Je kunt een HSL Tourist Ticket kopen waarmee je een x aantal dagen onbeperkt kunt reizen.

   Tallinn is een stuk voordeliger. De stad is lopend te bekijken en de hotels (en eten) zijn daar een stuk goedkoper. Hetzelfde geldt voor Riga. Ik heb geen gedetailleerd kostenoverzicht van deze landen. Ik denk dat daar op andere blogs wel wat over is te vinden. Stephanie van http://www.expeditieaardbol.nl/ is onlangs in Helsinki geweest. Misschien dat zij je over de kosten meer info kan geven!

   Groet,
   Jeffrey

Leave a Comment