Helsinki in 1 dag: een dagtrip vanuit Tallinn

1 Dag naar Helsinki? Dat kan! Vanuit Tallinn kun je een dagtrip maken naar Helsinki. In deze blogpost: wat mag je zeker niet missen tijdens deze dagtrip in Helsinki?

Helsinki in 1 dag, kan dat?

Een paar jaar terug zijn we een aantal dagen in Helsinki geweest. Onlangs waren we voor de tweede keer in de Finse hoofdstad. Ditmaal als dagtrip vanuit Tallinn.

Kun je Helsinki zien in 1 dag? Als je echt de sfeer van de stad wilt proeven, moet je er langer verblijven. Wil je alleen de hoogtepunten bekijken? Dan is 1 dag in Helsinki voldoende. Echte grote publiekstrekkers heeft Helsinki namelijk niet. Het is leuk om er een dag te zijn, maar dan heb je het wel gezien. Het is daarom mooier om een paar dagen in Tallinn (de hoofdstad van Estland) te verblijven en van daaruit met de boot een dagtrip naar Helsinki te maken. Tallinn heeft veel meer sfeer en de middeleeuwse binnenstad is in 1 woord fantastisch.

De overtocht van Tallinn naar Helsinki

Helsinki en Tallinn liggen op een onderlinge afstand van zo’n 2 uur varen. Er vertrekken per dag een groot aantal ferry’s van Helsinki naar Tallinn en omgekeerd. Dit maakt mogelijk om de beide steden te combineren in een stedentrip en zelfs in een dagtrip. Gezien het aantal afvaarten en de kosten, zul je de oversteek waarschijnlijk met een ferry van de Tallink Silja Line maken. Meer informatie over de bootreis is in dit artikel te lezen.

Tallinn vanaf de Ferry

Tip: ga bij vertrek uit de haven van Tallinn buiten op het achterdek staan. Je hebt bij het wegvaren dan een schitterend zicht op de oude binnenstad van Tallinn.

Aankomst in Helsinki

Buiten de West Harbor terminal in Helsinki (dit is de aankomstplek van de ferry’s van de Tallink Silja Line), staat een kaartjesautomaat waar je tickets voor het openbaar vervoer in Helsinki kunt kopen. Het makkelijkste is om een dagkaart te kopen. Tram 6T of 9 brengt je naar het centrale treinstation, het middelpunt van het centrum. Hier kun je overstappen op tramlijn 2 & 3.

‘Gratis’ sightseeing in Helsinki

Ja, dat kan. Dankzij tramlijn 2 en 3. Het lijkt namelijk wel of tramlijn 2 & 3 in Helsinki speciaal is aangelegd voor de toerist. Binnen een uur rijdt deze tram langs de mooiste bezienswaardigheden van Helsinki. Op het centraal treinstation van Helsinki bevindt zich een informatiepunt. Bij de informatiebalie kun je gratis boekjes ophalen van de verschillende tramlijnen. Het boekje met uitleg van de tramlijn 2 en 3 is hier ook te vinden. In het boekje staat een routekaart en uitleg van de bezienswaardigheden die je vanuit de tram kunt zien. Je kunt het boekje ook downloaden als pdf: route tram 2/3.

tram 2 - 3 helsinki

Het traject van tramlijn 2 & 3 vormt als het ware een grote acht. Tramlijn 3 gaat vanzelf over in tramlijn 2. Meer informatie over deze tramlijn is in dit artikel te lezen.

Bezienswaardigheden in Helsinki

Oké, je hebt een dagkaart voor de tram gekocht, je bent bij het centraal treinstation: de sightseeing kan nu beginnen! Er zijn in Helsinki weinig bezienswaardigheden waarvan je zegt: daarom wil ik naar deze stad. Er is geen eeuwenoud cultureel erfgoed te vinden. Met een aantal mooie kerken en een oude vesting voor de kust houdt het al snel op. Dit betekent wel dat je al het moois van Helsinki vrij gemakkelijk in 1 dag kunt zien! Opmerking: Alle onderstaande bezienswaardigheden liggen vlak naast de route van tram 2/3.

Centrale treinstation

Het dorpsgevoel van Tallinn ben je al snel kwijt als je in de drukke straten loopt rondom het centrale treinstation van Helsinki. Hier is het hart van de stad waar je het grote warenhuis Stockmann kunt vinden. Als je van winkelen houdt, moet je hier zijn. Er zijn meerdere overdekte winkelcentra te vinden en in deze buurt zitten ook de winkels van de bekendste Finse mode- en designmerken.

Helsinki treinstation

Helsinki Kathedraal & het Senaatsplein

De Helsinki Cathedral is het meest prominente gebouw van Helsinki. Deze grote witte kerk ligt aan het Senaatsplein in het centrum van Helsinki. Midden op het plein staat het standbeeld van tsaar Alexander II. Vanaf het plein is de kerk via steile trappen bereikbaar. De kerk is van binnen vrij sober ingericht.

Helsinki Kathedraal

De Uspenski Kathedraal

Vlakbij de Helsinki Kathedraal, bevindt zich de Uspenski Kathedraal. De Uspenski Kathedraal is een Russisch-orthodoxe kerk en is daarom totaal verschillend van de Helsinki Kathedraal. De openingstijden van deze kerk zijn beperkt (kijk op: de website van visithelsinki voor meer informatie). http://www.visithelsinki.fi/en/see-and-experience/sights-and-attractions/uspenski-orthodox-cathedral).

Helsinki Uspenski Kathedraal

Temppeliaukio (Rotskerk)

De Temppeliaukio is een kerk die op een bijzondere manier gebouwd en vormgegeven is. Voor de bouw werd een rots opgeblazen. Op het gat dat ontstond, werd een koepel van glas en koper gebouwd. De ruwe rotswanden zijn van binnen nog goed te zien.

Helsinki -Temppeliaukio (Rotskerk)

Suomenlinna Sea Fortress

Ben je ’s ochtends met de eerste ferry naar Helsinki gevaren? Dan heb je tijd voor een bezoek aan het Suomenlinna Sea Fortress. Deze kleine boot vertrekt een aantal keer per uur vanaf het marktplein. Het vaartochtje duurt zo’n 15 minuten. Reken voor het bezoek aan het eiland Suomenlinna op 1 dagdeel.

Helsinki - Eiland Suomenlinna
Suomenlinna is een vesting die op zes eilanden voor de haven van Helsinki is gebouwd. Je kunt er een wandeling maken langs de oude vestingmuren, de kanonnen en de Suomenlinna Church. Je hebt onderweg mooi uitzicht op Helsinki en de vele omliggende onbewoonde eilandjes.

Is er nog meer in Helsinki te zien?

Bovenstaande bezienswaardigheden vonden wij het mooist in Helsinki. Tramlijn 2/3 komt ook nog langs de Kallio Kerk en het Olympisch Stadion. Mocht je nog tijd over hebben, dan kun je dit ook nog meepakken tijdens je dagtrip naar Helsinki.

Meer informatie over Tallinn en Helsinki kun je lezen in ons reisverslag.

Travelvideo Dagtrip Tallinn -> Helsinki

Leave a Comment