Stedentrip Tallinn: waan je terug in de middeleeuwen

Tallinn is in onze ogen DE leukste stad voor een (korte) stedentrip in Europa. Een paar jaar gelden waren we al eens in deze stad. Toen combineerden we Tallinn samen met Helsinki en Riga. Het was toen onze eerste vliegreis samen. Dit najaar, een heel aantal reizen later, waren we voor de tweede keer in de hoofdstad van Estland.

Als je naar Tallinn gaat, kom je ongetwijfeld voor de prachtige middeleeuwse binnenstad. Deze behoort tot de best bewaarde in Europa. Je waant je lopend over de hobbelige straatjes langs de stadsmuren met de wachttorens ver terug in de tijd….

Tallinn - Müürivahe Street
Algemene informatie

Tallinn is de hoofdstad van Estland. Estland maakt samen met Letland en Litouwen deel uit van de Baltische Staten. Estland is sinds 1991 onafhankelijk van de voormalige Sovjet- Unie. Het land behoord inmiddels tot de EU en is aangesloten bij de Schengen landen. Sinds 2011 is de Euro het officiële betaalmiddel.

Estland is net iets groter dan Nederland. Er wonen in het hele land slechts 1.3 miljoen mensen. Hiervan wonen er 400.000 in Tallinn. Tallinn is dan ook absoluut geen grote hoofdstad. Het heeft meer iets weg van een provinciestad.

Het is 2 uur vliegen naar Tallinn. Het vliegveld van Tallinn ligt op 5 km van de middeleeuwse binnenstad. Bus 2 (lijn Moigu – Reisisadam) brengt je in een kwartier naar het centrum. Tip: op het vliegveld zijn gratis stadsplattegronden te verkrijgen (bij de bagagebanden)!

Het is in Tallinn 1 uur later dan in Nederland. Wat het weer betreft, is Tallinn gedurende het hele jaar te bezoeken. Op klimaatinfo.nl is meer informatie over het klimaat van Estland te lezen.

Stedentrip Tallinn – Wat moet je zeker doen?

Maak een stadswandeling: De middeleeuwse binnenstad is autovrij en makkelijk lopend te verkennen. Groot is het namelijk niet. Openbaar vervoer ben je dan ook echt niet nodig.

Beklim de St. Olaf kerk: Tot de zeventiende eeuw was deze kerk in Tallinn het hoogste bouwwerk ter wereld. Het is mogelijk om de 123.5 meter hoge toren van de kerk te beklimmen (geopend van 1 april tot en met 31 oktober). Vanwege de hoge spitse punt, is het platform op ‘slechts’ 60 meter hoog. Je moet dan wel 258 (ongelijke) traptreden beklimmen. De toren (ook op de top) is behoorlijk smal, niet geschikt voor mensen met claustrofobie…

Tallinn - St Olav Church
Vanaf de omloop heb je een schitterend uitzicht over de Finse Golf en de stad. Vanaf hier heb je ook het mooiste zicht op Toompea.

Bezoek Toompea: Dit stadsdeel ligt iets hoger dan de rest van de stad. Dit is goed te zien als je op de toren van de St. Olav kerk staat. Toen Rusland nog de dienst uitmaakte in Estland, is in Toompea de Russisch Orthodoxe Alexander Nevsky Kathedraal gebouwd. Voor veel Esten lange tijd een doorn in het oog.

DSC08488 - kopie

Uitkijkpunten: De uitkijkpunten liggen in het hoger gelegen Toompea. Het uitzicht is fantastisch. Je hebt hier het beste zicht op de stadsmuur en de rode daken van de stad. Op de gratis verkrijgbare plattegronden staan deze uitzichtpunten duidelijk aangegeven.

Tallinn - Uitkijkpunt Toompea

Wat als je bent uitgekeken?

Ben je uitgekeken in Tallinn? Dan kun je een dagtrip maken naar Helsinki. De hoofdstad van Finland ligt namelijk vlakbij. Het oude stadscentrum van Tallinn ligt op loopafstand van de haven. Er gaan dagelijks een heel aantal ferry’s naar Helsinki. De Linda Line en Tallink Silja Line (hier krijg je korting als je een dagretour boekt) zijn de maatschappijen die je het snelste en goedkoopste vanuit Tallinn naar Helsinki brengen. Meer informatie hierover is te lezen in ons artikel……

Overnachten in Tallinn

Kies een hotel rondom de oude binnenstad: Hotels zijn goed betaalbaar in Tallinn. Het Tallink Express hotel is een echte aanrader. Mooie kamers, lekker ontbijt en belangrijk: een perfecte ligging. Het hotel ligt vlak naast het eindpunt van buslijn 2 (vliegveld -> stad) en ligt ook naast de haven. De binnenstad is op 10 minuten loopafstand. Een ideale ligging als je niet alleen de oude binnenstad van Tallinn wilt ontdekken, maar ook een dagje met de boot naar Helsinki wilt.

Tallinn - Stadhuisplein

 

Leave a Comment