Wat te doen in Liverpool: maak een stadswandeling

Wat te doen in Liverpool? Volg deze stadswandeling en kom langs de mooiste plekken van Liverpool!

Liverpool een saaie en grauwe Engelse haven- en industriestad? Ik dacht van niet. Hoewel, eerlijk gezegd werd ik in eerste instantie ook niet heel enthousiast van de gedachte aan een stedentrip naar deze stad. Waarom we er dan toch heengingen? De eerste keer (2014) gingen we naar de Premier League Darts in Liverpool. Dit jaar ben ik er samen met vader heen geweest. Wederom naar de Premier League Darts. En dit keer ook stiekem voor de stad zelf.

Wat Liverpool een leuke stad maakt? Het is de sfeer, de stad is overzichtelijk, er is voor ieder wat wils en er zijn meerdere bezienswaardigheden die de moeite van het bekijken waard zijn. Kortom: een prima bestemming voor een stedentrip.

Met onderstaande stadswandeling krijg je in 1 dag een goede indruk van de Liverpool. Deze route is daarom dan ook ideaal als je Liverpool als dagtrip bezoekt vanuit een andere stad, bijvoorbeeld vanuit Manchester.

Afstanden

Openbaar vervoer ben je in het stadscentrum van Liverpool niet nodig. De binnenstad van Liverpool is dusdanig compact, dat je alles gemakkelijk lopend kunt bereiken. Ter indicatie: vanaf Liverpool Lime Street naar Albert Dock (de twee uitersten van bovenstaande wandelroute) is 1.7 km. De totale wandelroute is zo’n 5 tot 6 kilometer lang. Bang om te verdwalen hoef je niet te zijn, de bewegwijzering is uitstekend.

Liverpool Engeland Bordjes
Tip: Vergeet in Liverpool ook niet om een museum te bezoeken. Er zijn er diverse te vinden (daarover straks meer) en het mooie is, ze zijn gratis te bezoeken.

Liverpool: een stadswandeling langs de bezienswaardigheden

Als beginpunt voor deze stadswandeling door Liverpool hebben we Liverpool Lime Street gekozen (letter A/J op de kaart). Waarom? Dit is het centrale treinstation van de stad. Een makkelijk en herkenbaar begin/eindpunt dus. In het gebied in het midden van de wandelroute zijn de winkels te vinden (rode gebied op de kaart).

Central Library & het Liverpool World Museum

(letter B & C op de kaart)

Vlak naast het treinstation Lime Street, is het Liverpool World Museum gevestigd. De afdeling over de Oude Tijd (Egyptenaren en de Romeinen) zijn interessant als daar je interesses liggen. De toegang is gratis.

Vlak naast het World Museum zit de Central Library (Bibliotheek) van Liverpool. Het is een oud gebouw van buiten.A Als je de schuifdeuren door bent denk je: huh? De bibliotheek is heel modern van binnen. De Historic Reading Room is de moeite van het bezoeken waard:

 Liverpool Central Library

The Cavern

(Letter D op de kaart)

De Cavern Club is bekend geworden vanwege de Beatles die er hun thuisbasis hadden. De originele kelder van waaruit The Beatles in de vroege jaren ‘60 de muziekwereld veroverden, bestaat niet meer. In plaats daarvan er is een replica te vinden van de Cavern Club (10 Mathew Street). Deze bar is naast de plek gebouwd waar het origineel vroeger gevestigd zat.

Pier Head

(Letter E op de kaart)

Vanaf de Cavern Club is het een klein stukje lopen naar Pier Head. Pier Head is HET gezicht van Liverpool. Deze drie gebouwen zijn sinds 2004 samen met het Albert Dock opgenomen in de lijst van het UNESCO Werelderfgoed onder de naam Liverpool Maritime Mercantile City.

Liverpool Pier Head

Museum of Liverpool

(Letter F op de kaart)

Als je van Pier Head naar het Albert Dock loopt, passeer je eerst het Museum van Liverpool. Dit museum is gevestigd in een modern gebouw en gratis toegankelijk. Het is leuk om een rondje door dit museum te maken. Er is van alles te zien en te lezen over Liverpool en het verleden op het gebied van de scheepsvaart. Het meest interessante vond ik het schaalmodel en de geschiedenis van het grootste gebouw dat nooit gebouwd is: een enorme kathedraal in Liverpool die de op twee na grootste ter wereld zou worden, met nadruk op ZOU worden. De bouw van de kathedraal is namelijk nooit voltooid (alleen de crypten). Op de plek waar deze kathedraal gebouwd zou worden, staat nu de Metropoliton kathedraal. meer informatie hierover is te lezen in onze blogpost Liverpool: de grootste kathedraal die er nooit kwam.

Albert Dock

(Letter G op de kaart)

Albert Dock ligt naast het Liverpool Museum. Het Albert Dock is een verzameling van de oude havengebouwen van Liverpool. Je waant je weer terug in de tijd doordat je omgeven bent door de oude gebouwen waar het vroeger één en al bedrijvigheid was. Tegenwoordig zijn er enkele musea te vinden, onder andere het slavernij museum en het Merseyside Maritime Museum (waar je ook de geschiedenis van de Titanic terug kunt vinden).

Liverpool Albert Dock
Ben je een groot fan (geweest) van The Beatles? Dan is dit je kans om naar HET Beatles Museum te gaan (The Beatles Story). Of het de moeite waard is weten we niet, wij hebben dit museum overgeslagen. Het museum is in elk geval in het gebied van Albert Dock te vinden.

Kathedraal van Liverpool (Anglican Cathedral)

(Letter H op de kaart)

Vanaf Albert Dock zie je de Kathedraal van Liverpool (Anglican Cathedral) al boven de stad uittoren. Van de buitenkant is het een enorm groot en lomp gebouw. De ruimte binnen is/lijkt nog veel groter. Echt de moeite waard om te bezoeken. Meer over deze kathedraal is te lezen in onze blogpost: De kathedraal van Liverpool (Engeland): Anglican Cathedral.

Liverpool kathedraal

De Metropolitan Cathedral

(Letter I op de kaart)

Een paar honderd meter verderop kom je langs de Liverpool Metropolitan Cathedral (de officiële benaming is de Metropolitan Cathedral of Christ the King). Dit is een heel opvallend bouwwerk en de vormgeving is totaal anders dan die van de Anglican Cathedral. Hoe en waarom deze kathedraal in zo’n aparte bouwstijl is gebouwd? Dat kun je lezen in onze blogpost Liverpool: de grootste kathedraal die er nooit kwam.

Metropolitan Cathedral Liverpool (1)

Vanaf de Liverpool Metropolitan Cathedral kun je terug lopen naar het treinstation Lime Street, of je kunt gaan winkelen in 1 van de vele (overdekte) winkelstraten (rode gebied op de kaart).

Tip: drink een kop koffie of eet iets bij Shiraz (gevestigd vlak naast de radiotoren, op korte afstand van het treinstation). Je kunt er leuk zitten, het eten is er heerlijk en het is er niet duur.

2 reacties

 • Hallo reismicrobes,

  Volgende week ga ik Liverpool onveilig maken !
  Momenteel ben ik volop aan het voorbereiden en ik wil jullie vertellen dat jullie reisblog een prima hulp is hierbij : duidelijk, overzichtelijk en vlotjes geschreven.
  We gaan alvast de stadswandeling volledig afhaspelen.
  Onze reservatie in Maggie May’s café is ook al rond; we gaan er hopelijk lekker Scouse smullen.
  Veel plezier nog op jullie verdere avonturen en o, ja, P-R-O-F-I-C-I-A-T met de trouwerij van afgelopen zomer. Het ga jullie goed ! 😉

Leave a Comment