Premier League Darts

De Premier League of Darts: het reizende dartcircus dat 16 weken lang door het Verenigd Koninkrijk en Ierland trekt. Elke donderdagavond spelen de 10 beste dartspelers ter wereld in competitieverband.

Op een groot podium voor een kolkende zaal met 5000 tot 10.000 toeschouwers gooien de darters hun pijlen. De herinnering gaat terug naar vorig jaar: samen met Josanne bezocht ik de eerste speelavond van de Premier League Darts in Liverpool. Waarom? Zelf ben ik een fervent dartliefhebber en ook Josanne volgt het darten op de voet. Hoe gaaf zou het zijn om een keer in zo’n grote zaal te zitten en de sfeer live mee te maken… De agenda’s werden erbij gepakt en de speelavond in Liverpool leek ons de beste optie. We maakten er maar gelijk een 4 daagse stedentrip van.

Een paar weken later was het dan zover: de zaaldeuren van de Echo Arena gingen open en de zaal stroomde langzaam vol. Ook al vind je het darten niets, iedereen zou zich hier kunnen vermaken met het kijken naar de toeschouwers. De een is nog opvallender gekleed dan de ander. Het is namelijk een goed gebruik om de verkleedkleren uit de kast te halen als je een avondje naar het darten gaat. Halverwege de avond stond ik even vocht af te tappen op de wc. Ik keek om me heen en dacht: ja, daar sta je dan. Met links van mij een banaan en rechts naast mij stond sneeuwwitje zijn blaas te legen. Achter mij stond een legertje dwergen luid de naam Gary Anderson te scanderen. Dit werd al snel overgenomen door superman, nog een banaan en Mario (met snor). Even vroeg ik mij af wie hier meer opviel: ik in mijn normale trui of de mensen die zich als superheld hebben verkleed.

Wat een contrast met de darttoernooien van de BDO jaren geleden. In 2003 en 2004 bezocht ik de halve finales van de World Darts Trophy in Utrecht. De spelers gooiden hun pijlen in een vrijwel stille zaal. Alleen wanneer er een 180’er werd gegooid, werd er gejuicht en met bordjes gezwaaid. Hoe anders is het in de zaal tijdens een Premier League avond. De spelers worden de hele avond toegezongen en er klinkt luid gezang tussen de tribunes en de tafels. Je hebt sterk het idee dat een groot deel van het publiek nauwelijks oog heeft voor het dartbord. Wanneer het echt spannend wordt, dan is er de aandacht van de toeschouwers. Zo ook dit moment: Raymond van Barneveld begint een leg met 2x 180. Dus zes pijlen op weg voor een 9-darter. Luid gejuich wanneer de zevende pijl op rij in de triple 20 belandt. Daarna volgt stilte. Triple 19 wordt gemist. Een gekscherend boegeroep valt Barney ten deel. Hij reageert met een glimlachje. Jammer, een 9-darter: het was zo mooi geweest. Misschien dit jaar en dan hopelijk in Liverpool of Dublin.

Premier League Darts Liverpool

Leave a Comment