Newcastle in een dag (minicruise): wat ga ik doen?

Als je een minicruise boekt en je slechts een dag in Newcastle verblijft, vind je het misschien moeilijk om te bepalen op welke manier je deze dag zo optimaal mogelijk kunt benutten. In dit blogbericht zetten wij de mogelijkheden voor je op een rij.

Zoals je in deze blogpost kunt lezen, arriveer je ’s ochtends rond 9.30 uur in de stad . Uiterlijk 15.45 uur moet je met de bus terug richting de haven. Je hebt dus een beperkte tijd te besteden in Newcastle. Desondanks kun je met een goede planning veel van deze stad zien! Allereerst is het goed om te weten dat Newcastle een kleine stad is. Alle bezienswaardigheden zijn op loopafstand gelegen en dankzij de uitstekende bewegwijzering is het haast onmogelijk om te verdwalen.

Het Metrocentre, het winkelparadijs van Europa

Veel mensen komen naar Newcastle met één doel: shoppen. Het hoogtepunt van je bezoek aan Newcastle zal dan het Metrocentre zijn, gelegen in Gateshead op een busrit van een kwartier van de stad. In dit grootste winkelcentrum van Europa zijn maar liefst 330 winkels en meer dan 50 restaurants gevestigd. De winkels zijn open tot laat in de avond en ook op zondag. Hier kun je je met gemak een hele dag vermaken. Weet wel dat wanneer je naar dit shoppingcentrum gaat, je weinig tot geen tijd overhoud om wat van de stad zelf te zien. Het Metrocentre is eenvoudig bereikbaar vanaf het centraal station van Newcastle met de shuttlebus Metrocentre nummer 100.

Newcastle: de bezienswaardigheden

Newcastle heeft een heel aantal plekken die zeker de moeite waard zijn om te bezoeken. Om je een beeld te  geven van de bezienswaardigheden in Newcastle, hebben we deze hieronder voor je op een rij gezet.

China Town

De Chinatown is één van de oudere wijken in Newcastle. Het ligt ten noorden van het centraal station op de weg richting St. James’ Park. De toegangspoort van Chinatown vlakbij het voetbalstadion is het mooiste gedeelte van de wijk.

China Town Newcastle (1)China Town Newcastle (2)China Town Newcastle (3)

St. James’ Park

Het voetbalstadion van Newcastle United, St. James’ park, staat middenin de stad. Op de plek van het stadion wordt al sinds 1880 voetbal gespeeld. Voetbalclub Newcastle United speelt hier al sinds 1892. De huidige capaciteit van het stadion is 52.387 toeschouwers. Tegen betaling kun je een stadiontour maken. Klik hier voor meer informatie.

St James Park Newcastle (1)St James Park Newcastle (3)St James Park Newcastle (2)

The Great North Museum

In het Great North Museum kun je interactief kennis maken met de flora en fauna. Daarnaast zijn er ook volkeren uit de oudheid (onder andere de Inca’s, Maya’s, Romeinen en Egyptenaren) op een leuke manier ten toon gesteld. Het skelet van een T-Rex en een eeuwenoude mummie uit het oude Egypte zijn de hoogtepunten van dit museum. De toegang is overigens gratis.

Great North Museum Newcastle(3)Great North Museum Newcastle(1)Great North Museum Newcastle(2)

Grey Street

De Grey Street is één van de belangrijkste winkelstraten van Newcastle. Aan de top van de Grey street bevindt zich het Greys Monument. Dit standbeeld is gemaakt ter ere van de voormalige minister Earl Gray.

Grey Street Newcastle (2)Grey Street Newcastle

Millennium Brigde

De rivier de Tyne scheidt de twee stadsdelen Gateshead en Newcastle van elkaar. Om het ene stadsdeel met het andere te verbinden, zijn er een aantal imponerende bruggen gebouwd. De Millennium brug, gebouwd in 2001, is één van de mooiste. De kantelbrug is zowel voor voetgangers als fietsers toegankelijk. Vanaf de brug heb je een mooi uitzicht over de oevers van de Tyne.

Bruggen over de Tyne (Newcastle) (1)Bruggen over de Tyne (Newcastle) (2)Bruggen over de Tyne (Newcastle) (3)

Castle Keep

Newcastle dankt haar naam aan dit fort. In 1080 werd dit fort uit hout opgebouwd. Later is het herbouwd met stenen. Castle Keep is één van de mooiste overgebleven bouwwerken van het Normandische tijdperk. Het is voor bezoekers opengesteld. Kijk hier voor de openingstijden en entreeprijzen.

Castle Keep Newcastle (2)Castle Keep Newcastle (1)

Voorbeeldroute Newcastle in 1 dag:

Wij gingen naar Newcastle met als doel om zoveel mogelijk van deze stad te zien. Wij hebben er daarom ook voor gekozen om niet te gaan shoppen. Dankzij onderstaande route hebben we binnen de korte tijd dat we in Newcastle waren, alle bezienswaardigheden gezien die we wilden zien. In totaal is de route zo’n 6,5 kilometer lang en stelt je in staat om zoveel mogelijk van de stad Newcastle te zien in 1 dag.

Looproute Newcastle

Onze wandelroute begon bij het centraal station (letter A op de kaart). Dit is de aankomst- en vertrekplaats van de bus die je van en naar de terminal in de haven brengt. Vanaf het centraal station zijn we via Chinatown (letter B op de kaart) in de richting van het St. James’ Park gelopen (letter C op de kaart). Onderweg naar het Great North Museaum (letter E op de kaart), kwamen we langs de Church of St. Thomas the Martyr (letter D op de kaart). Het museum was de meest noordelijke bezienswaardigheid die we wilden zien.

Via de Grey street (letter F op de kaart), zijn we richting de rivier de Tyne gelopen. Aan de oever van de rivier heb je een mooi uitzicht op de verschillende bruggen die beide stadsdelen met elkaar verbinden. De Millennium Bridge springt het meest in het oog (letter G op de kaart). Aan de overkant van de rivier zie je ook de Sage Gateshead, een bijzonder bouwwerk dat dienst doet als concertgebouw. Langs de oever van de Tyne kun je in de richting lopen van Castle Keep (letter H op de kaart). Naar gelang de tijd het toelaat, kun je op weg naar het centraal station ook de St. Mary’s Cathedraal meepakken (letter I op de kaart). Om de bus niet te missen, dien je uiterlijk om 15.45 uur (Engelse tijd) terug te zijn bij het centraal station. In ons reisverslag van de minicruise naar Newcastle vind je meer informatie over onze looproute en tijdsbesteding in Newcastle.

Open de route in Google Maps

8 reacties

 • Estella schreef:

  Wat kost een kaartje met de bus enkeltje of retour ticket? Is het verstandig om op het schip dfds geld te wisselen?

  • Jeffrey & Josanne schreef:

   Hallo Estella,

   De transferbus brengt je vanuit de haven waar je met het schip aankomt gratis naar Newcastle (om precies te zijn: het centraal station in Newcastle). Dus wat betreft je eerste vraag: de bus vanuit de haven naar de stad en terug kost niets. Dit zit bij de prijs van de overtocht inbegrepen.

   Er zijn op de schepen van DFDS Seaways geen pinautomaten aanwezig. Je kunt inderdaad geld wisselen aan boord. Wij hadden nog een aantal Britse Ponden op zak, overgehouden van eerdere bezoeken aan Engeland. In Newcastle hebben we bij een bank gepind. We hebben dus geen geld gewisseld aan boord van het schip. We weten daarom niet in hoeverre het verstandig is om geld op het schip te wisselen. Dit zal van de tarieven afhangen (dit weten we niet aangezien we geen geld hebben gewisseld aan boord). Wat je wel kunt doen is op de heenweg aan boord betalen met euro’s en in de stad Newcastle pinnen bij een bank. In de winkels, bars en restaurants op het schip kan er namelijk met Euro’s, Britse Ponden, creditcard en pinpas betaald worden.

   Groetjes,
   Jeffrey & Josanne

 • Kimberley schreef:

  Hele leuke en interessante blog!

  Mijn vraag is alleen of jullie weten hoeveel het kost om met de bus naar het metro centre shopping mall te gaan( ik zie dat jullie dat niet hebben gedaan maar misschien weten jullie het) ? En waar je kaartjes voor de bus kan kopen?

  Groetjes,
  Kimberley

  • Jeffrey & Josanne schreef:

   Hallo Kimberley,

   Dank u! We hopen dat je wat aan onze informatie hebt! De bus (Stagecoach 100) naar het Metro Centre Shopping Mall vertrekt onder andere vanaf het Centraal Station, daar waar je met de bus vanuit de haven aankomt. Ik heb even voor je rondgekeken op internet en ik kwam bij deze site terecht: http://www.intumetrocentre.co.uk/Customer-Information.

   Volgens deze link: http://www.stagecoachbus.com/newcastle-dayrider.aspx kun je de tickets gewoon bij de bus chauffeur kopen, maar dat weet ik dus niet uit eigen ervaring. Mocht dat niet het geval zijn, dan kun je vast en zeker (ook) tickets kopen op het trein/busstation voor deze bus!

   Groetjes,
   Reisbloggers

  • Kimberley schreef:

   Super!
   Heel erg bedankt voor de informatie!
   Hier heb ik zeker iets aan!!

   Groetjes,
   Kimberley

 • Anna schreef:

  Een bedankje vanaf onze kant, wij hebben een leuke dag gehad in Newcastle dankzij jullie route! Deze pagina uitgeprint en de route gewandeld, ook hadden we nog tijd om te shoppen in de omgeving van Grey street, dus top!
  Complimentje voor jullie!

  • reisbloggers schreef:

   Hallo Anna,

   Mooi dat jullie iets aan dit artikel hebben gehad! En bedankt voor je berichtje!!

   Groetjes,

 • D.Boyd schreef:

  Geheel onverwacht kwamen we een Salvation Army kringloop winkel tegen met een driedelig blue pinstripe kostuum van een goed merk tegen voor 5 pond. Onze 16-jarige zoon was er enorm blij mee en alleen al daardoor was de reis het dubbel en dwars waard.

Leave a Comment