Manchester in 1 dag: wat moet je zien?

1 Dag in Manchester. Dat lijkt niet lang, maar met deze stadstour zie je alle hoogtepunten van Manchester in 1 dag!

Het beeld dat ik vooraf had van Manchester was grauw en grijs. Alsof er een doffe deken over de stad zou liggen. Komt het door de oude beelden van de stad ten tijde van de industriële revolutie? Zou best kunnen. 1 ding is zeker, de onwetendheid speelt de grootste rol. Tijd dus om er eens een kijkje te gaan nemen.

Tweemaal ben ik naar een speelavond van de Premier League of Darts in Liverpool geweest. Beide keren heb ik vanuit Liverpool een dagtrip naar Manchester gemaakt, 1x Met Josanne en 1x met vader. Aan de hand van deze ervaring heb ik onderstaande stadstour in Manchester samengesteld waardoor je in 1 dag tijd veel van de stad kunt zien.

Tip: combineer Manchester en Liverpool samen in 1 stedentrip. Beide steden liggen maar 60 kilometer uit elkaar en met de trein doe je er een uurtje over. Als je de treintickets tijdig boekt, dan kun je voor een paar Engelse Ponden heen en weer! Lees meer over het voordelig treintickets boeken in Engeland onze blogpost Engeland: Goedkoop reizen per trein, Liverpool – Manchester en Engeland: Reizen per trein – Welk type treinkaartje?

Zonder dat Manchester echt bezienswaardigheden hebt waarvan je zegt: dat MOET je eens gezien hebben, is het toch de moeite waard om er een dag rond te lopen. Met onderstaande stadstour krijg je in 1 dag een goede indruk van Manchester.

Afstanden

De bewegwijzering is in Manchester uitstekend. Je kunt bovenstaande stadstour lopend afleggen (ruim 5 kilometer), maar waarom zou je geen gebruik maken van het gratis openbaar vervoer? In het centrum van Manchester rijden namelijk gratis bussen! Dit zijn de zogenoemde metroshuttles. Dit zijn gratis bussen (3 verschillende lijnen) die door en om het stadscentrum rijden (kijk hier voor de trajecten). Een dagje Manchester kost je dus verder niets aan openbaar vervoer!

Manchester (Engeland) - Free bus Metroshuttle

Manchester in 1 dag: een stadstour langs de bezienswaardigheden

Als beginpunt voor deze stadstour door Manchester hebben we het treinstation Manchester Piccadilly (letter A op de kaart). Waarom? Dit is het centrale treinstation van de stad en dikke kans dat je hier aankomt met de trein vanaf het vliegveld of Liverpool. Een makkelijk en herkenbaar begin/eindpunt dus en de gratis shuttlebus stopt voor de deur.

Museum of Science and Industry

Letter B op de kaart

Manchester (Engeland) - Museum of Science & IndustryDe museums in Manchester zijn, net als in de rest van Engeland (Londen uitgezonderd..) gratis toegankelijk. Zo ook het Museum of Science and Industry. Dit museum geeft weer hoe Manchester een industriële grootmacht werd. Het is vooral de ligging die het zo mooi maakt. Het museum is namelijk gevestigd op de plek die vroeger dienst deed als een van de eerste treinstations ter wereld voor personenvervoer (1830, Liverpool Road Railwaystation). Er zijn in de gebouwen verschillende tentoonstellingen te zien over technologieën die de wereld op de kop hebben gezet ten tijde van de industriële revolutie. Denk bijvoorbeeld aan de mechanische weefgetouwen, stoommachines en vliegtuigbouw. Het museum is bereikbaar met de gratis Metroshuttle bus lijn 3 (halte MOSI). Meer informatie over het museum is te vinden op Museum Science + Industry


John Rylands Library

Letter C op de kaart

Manchester (Engeland) - John Rylands LibraryJe hoeft geen boekenworm te zijn om de John Rylands Library te waarderen. Het contrast tussen de nieuwe ingang en het oude deel van de bibliotheek kan bijna niet groter zijn. Als je door de gangen in het oude deel loopt, waan je je in een Harry Potter film. Deze bibliotheek lijkt meer op een kerk of kathedraal dan op een plek waar (oud) leesmateriaal te vinden is. De bibliotheek (vernoemd naar een Engelse ondernemer en filantroop uit de 19e eeuw), bezit een van de grootste verzamelingen van boeken, archieven en manuscripten van het Verenigd Koninkrijk. De bibliotheek is bereikbaar met free Metroshuttle lijn 1 & 2 (Deansgate). De toegang is gratis.


Manchester Town Hall

Letter D op de kaart

Manchester (Engeland) - Town HallNog zo’n mooi gebouw: de Manchester Town Hall. Hier, vlakbij de John Rylands Library, zetelt de gemeenteraad. Het gebouw valt op dankzij de 87 meter hoge klokkentoren die wel wat wegheeft van de Big Ben. De Manchester Town Hall ziet er niet alleen van de buitenkant indrukwekkend uit, ook van binnen is het de moeite waard. Het gebouw is toegankelijk voor publiek en de toegang is gratis. Kijk voor de openingstijden op de website Visit Manchester.

 .


Manchester Arndale

Letter E op de kaart

Het Manchester Arndale Shopping Center is een groot overdekt winkelcentrum. Als je van winkelen houdt, kun je je hier uitleven. Op de bovenste verdieping is een foodcourt te vinden met verschillende eettentjes (ook een Aziatisch eettentje waar ze heerlijke rijst met eend verkopen….). Kijk voor de winkels en openingstijden op de website Manchester Arndale.


Het National Football Museum

Letter F op de kaart

Manchester (Engeland) - National FootballmuseumNaast het Arndale Shopping Center, zit (in een merkwaardig gebouw), het National Football Museum gevestigd. Als je van Engels voetbal houdt, dan is een bezoek aan dit museum de moeite waard (het is gratis toegankelijk). Het brengt de geschiedenis van het Engelse voetbal in kaart. Er is een grote verzameling trofeeën, foto’s, shirts en ballen te zien. Kijk voor meer informatie op de website van het National Football Museum.

 .

Tip: Ben je een echte voetballiefhebber? Dan kun je een bezoek aan Old Trafford of het voetbalstadion van Manchester City aan deze stadstour door Manchester toevoegen.


Manchester Cathedral

Letter G op de kaart

Manchester (Engeland) - CathedralDe Kathedraal van Manchester bevindt zich in het centrum van de stad. Qua bouwstijl lijkt het op de Town Hall en van binnen heeft het wel weer iets weg van de John Rylands Library. Meer informatie is te vinden op de website van de Manchester Cathedral.

.

.

 .


Je eindigt vlakbij het treinstation Manchester Victoria. Vanaf hier kun je met de gratis bus terug naar het beginpunt Manchester Piccadilly.

Leave a Comment