Londen in 1 dag: wat kun je zien en doen?

Twee keer ben ik in Londen geweest. Beide keren had ik maar 1 dag te besteden. Wat kun je allemaal doen als je 1 dag in Londen bent?

Als FC Twente supporter kwam je nog eens ergens (met nadruk op kwam, gezien de gang van zaken bij mijn geliefde voetbalclubje op dit moment…). 2 mei 2010: FC Twente is kampioen van Nederland. Iets dat altijd ondenkbaar was, gebeurde. Het was een groot feest in de regio. Wij als supporters keken gelijk al uit naar volgend seizoen: het spelen in de Champions League. Niet alleen minimaal 3 fantastische thuiswedstrijden, maar ook 3 uitwedstrijden tegen Europese topclubs. Tijdens de loting kwamen de namen Tottenham Hotspur, Weder Bremen en Inter Milan uit de balletjes. Als vaste supporters bezocht ik samen met mijn pa uiteraard de thuiswedstrijden. We besloten ook om 2 uitwedstrijden mee te pakken: de Spurs en Bremen.

Met de plaatselijke supportersvereniging reisden we ’s nachts met de bus via Calais (overtocht met de boot) naar Londen. Aan het eind van de ochtend kwamen we aan bij het hotel (County Hotel), in een buitenwijk van Londen. De volgende dag zouden we alweer vertrekken, dus de dag moest goed worden besteed. Hoe? Dat vertel ik zo dadelijk.

Een jaar later, Twente miste het tweede kampioenschap op rij op een haar na dankzij de nederlaag tegen Ajax in de competitiewedstrijd. We waren dus veroordeeld tot het spelen in de Europa League (dat mochten we nu willen…). Weer kwam er een bij de loting voor de poulefase een club uit Londen uit de koker: Fulham. We besloten al snel om weer mee te gaan. Ditmaal reisden we per trein naar Londen. We vertrokken ’s morgens met de eerste trein en de volgende dag namen we de eerste trein weer terug. ’s Nachts ‘vermaakten’ we ons op het station St. Pancras in Londen. Wederom hadden we dus maar 1 dag te besteden in de stad.

Londen in 1 dag: hoe pak ik dat aan?

1 dag in Londen: wat kun je dan van de stad zien? Het zal je nog verbazen hoeveel je in een korte tijd kunt zien in Londen. Met een goede route en planning kom je verder dan je denkt. Maak daarom van te voren een lijstje met plekken en bezienswaardigheden die je graag wilt zien. Wil je ergens uitgebreid rondkijken? Dan blijft er vanzelfsprekend minder tijd over om naar andere plekken te gaan. Je zult dan keuzes moeten maken: de tijd is beperkt!

Nadat je een lijstje hebt gemaakt met plekken die je wilt zien, moet je proberen om er een logisch rondje van te maken. Het is zonde van je tijd om de hele dag zinloos heen en weer te moeten crossen. Dankzij het uitgebreide metrosysteem kun je snel en efficiënt van het ene punt naar het andere punt reizen. Een One Day Travelcard waarmee je onbeperkt kan reizen, kan het goedkoopste zijn.

Londen in 1 dag: wat kun je zien?

Als je 1 dag in Londen bent, dan is tijd de beperkende factor. Je zult, vooral wanneer je voor het eerst in Londen bent, de highlights willen zien. Denk bijvoorbeeld aan de Towerbridge en het Palace of Westminster (met de Big Ben) die samen als het gezicht van Londen gezien kunnen worden.

Een voorbeeld route:

Towerbridge

Je kunt de dag beginnen bij de Tower of Londen (metrostation Tower Hill). Dit complex heeft in de loop van de eeuwen dienst gedaan als fort, koninklijk paleis, staatsgevangenis en het is nu de plek waar de kroonjuwelen tentoongesteld liggen. Als je nog meer van Londen wilt zien vandaag, dan heb je helaas geen tijd om naar binnen te gaan.
Wat je zeker niet mag missen (en daarom ga je ook naar de Tower of Londen), is de nabijgelegen brug over de rivier de Theems. Dit is een van de bekendste bruggen ter wereld: de Tower Bridge.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Trafalgar Square

Vanaf de Tower Bridge kun je met de metro naar het Trafalgar Square (halte Embankment). Dit wordt gezien als het hart van de stad. Op het plein staat een 50 meter hoge zuil (Nelson’s Column). Dit monument is opgericht ter ere van de Britse zeeheld Horatio Nelson en zijn overwinning in de slag bij Trafalgar (1805). De naam van het plein is dus naar deze zeeslag vernoemd. Het National Gallery, een wereldberoemd museum, is aan dit plein gevestigd.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Piccadilly Circus

Vanaf het Trafalgar Square kun je naar het Piccadilly Circus lopen. Ondanks dat dit een bekend plein en verkeersknooppunt in de stad is, vond ik er niet veel aan. Het is dat het op de route ligt, anders zou ik er niet heengaan. Vanaf Piccadilly Circus is het een klein stukje lopen naar de bekende winkelstraten Oxford Street en de Regent Street.

Palace of Westminster

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Iets dat wel zeker de moeite waard is in Londen, is het Palace of Westminster. Dit House of Parliament staat aan de over van de Theems. Dit is de plek waar het Britse Parlement zetelt. Het gebouw is vooral beroemd om de 96 meter hoge klokkentoren, die bekend staat onder de naam Big Ben. De Big Ben is in werkelijkheid de naam van de grote klok die in de toren hangt.
De Palace of Westminster is vanaf het Trafalgar Square lopend te bereiken (1 kilometer). Onderweg kun je aan de overkant van de rivier de Theems de Londen Eye (het reuzenrad) zien.

Tegenover het Palace of Westminster, vind je de Westminster Abbey (the Collegiate Church of St Peter). Dit is de plaats waar de kroningen, huwelijken en begrafenissen van leden van het Britse Koningshuis plaatsvinden. Het is 1 van de bekendste kerken van het Verenigd Koninkrijk. Het is niet de grootste, deze staat in Liverpool (de Anglican Cathedral).

De eerste keer moesten we hierna al richting het stadion. De tweede keer in Londen hadden we iets meer tijd:

Tijd over?: Buckingham Palace

Heb je tijd over? Dan kun je nog even bij de Koninklijke familie op bezoek. Het Buckingham Palace past mooi in dit rijtje. Het Koninklijk Paleis is ruim een kilometer lopen vanaf de Westminster Abbay. Via de straat The Mall kun je teruglopen naar het Trafalgar Square.

Londen - 1 dag Toegang tot Buckingham Palace

1 dag in Londen: Tips

Is dit niet teveel op 1 dag? Als je in de gebouwen naar binnen wilt, dan ga je het allemaal niet redden. Je zult dan keuzes moeten maken! Wil je het alleen van de buitenkant zien? Dan is dit op 1 dag wel te doen.

  • Bereid je goed voor: zoek van te voren op wat je wilt zien en hoe je er het snelst kunt komen
  • Ga je niet lopen haasten. Dat is jammer. Je kunt er beter voor kiezen om iets minder te willen zien, dan dat je de hele dag als een gek van de ene plek naar de andere plek aan het vliegen bent.
  • De laatste tip (en de beste): blijf overnachten, Londen is ZO groot… Je kunt je er met gemak dagenlang vermaken….

2 reacties

Leave a Comment