Liverpool: de grootste kathedraal die er nooit kwam

Het grootste bouwwerk dat nooit gebouwd is. Zo zou je de uitkomst van de bouwplannen van de op twee na grootste kathedraal in Liverpool kunnen omschrijven. De crypte is het enige dat van de plannen is gerealiseerd.

De Liverpool Metropolitan Cathedral (de officiële benaming is de Metropolitan Cathedral of Christ the King), is een bijzonder en opvallend bouwwerk:

Metropolitan Cathedral Liverpool (1)Metropolitan Cathedral Liverpool (2)

Vooral als je het vergelijkt met de oorspronkelijke bouwplannen. Het had namelijk niet veel gescheeld of ’s werelds op twee na grootste kathedraal had in Liverpool gestaan. Maar helaas, die kathedraal is nooit gebouwd.

Aartsbisschop Richard Downey wilde in de jaren twintig van de vorige eeuw een van ’s werelds grootste kathedralen bouwen in Liverpool. Volgens de architect (Sir Edwin Lutyens) zou de bouw 200 jaar in beslag nemen. De ambitie weerspiegelde de status van Liverpool als mondiale stad en het paste bij de alsmaar groeiende Rooms-katholieke gemeenschap. Het was ook een passend antwoord op de enorme Anglican Liverpool Cathedral die sinds 1904 boven de stad uittorent: (bron afbeelding: http://www.unfinishedbuildings.org/liverpool.html)

liverpool luytens Cathedral

Niet iedereen was even blij met de plannen voor deze kathedraal. Er braken schermutselingen uit tussen de protestanten en de katholieken. Desondanks legde Aartsbisschop Downey in juni 1933 de eerste steen, waarmee de bouw van de crypte startte. Als gevolg van de Tweede Wereldoorlog werd de bouw in 1941 gestaakt. Na de oorlog begonnen de bouwkosten dusdanig uit de hand te lopen, dat aartsbhisschop John Heenan (de opvolger van Downey) zich realiseerde dat het niet haalbaar was om het enorme bouwwerk te voltooien. De bouwkosten werden namelijk geschat op 27 miljoen Engelse Pond (omgerekend naar nu: 615 miljoen Engelse Ponden). De crypte werd in 1958 nog wel voltooid, maar veel verder kwam het niet. Daarom schreef hij in 1959 een aanbesting uit voor het ontwerp van een nieuwe kathedraal. Het belangrijkste criterium was dat het een kleine, maar eerbiedwaardige kathedraal moest worden en de bouw moest binnen 10 jaar voltooid kunnen zijn. De kosten moesten minder zijn dan 4 miljoen Engelse Ponden. Er kwamen bijna 300 voorstellen binnen. Er zaten een aantal bijzondere creaties tussen:

Metropolitan Cathedral Liverpool (concept) Metropolitan Cathedral Liverpool (concept) 4 Metropolitan Cathedral Liverpool (concept) 3 Metropolitan Cathedral Liverpool (concept 2)

Het plan van Sir Frederick Gibberd kwam uiteindelijk als beste uit de bus. Het ontwerp veroorzaakte discussie en onenigheid. Architecten waren vol lof, maar veel andere mensen waren minder enthousiast. De Metropolitan Kathedraal is een cirkelvormig gebouw met in het midden het altaar. De vorm van de koepel is kegelvormig. De kathedraal lijkt een beetje op een tent. Het bouwwerk kreeg al daarom al snel de bijnaam ‘the Mersey Funnel ‘(de trechter van de rivier de Mersey) en ‘Paddy’s Wigwam’.

Frederick Gibberd architect Metropolitan Cathedral

In 1962 werd met de bouw begonnen. Na 5 jaar was de Metropolitan Cathedral of Christ the King (de officiële naam van de kathedraal) al voltooid. De kosten waren ‘slechts’ 1.9 miljoen Engelse Ponden (omgerekend naar nu; 24.4 miljoen Engelse Ponden). De kathedraal was, zo bleek, te goedkoop en snel gebouwd. Dit leidde kort na de bouw tot gebreken. In de jaren die volgden werden er reparaties uitgevoerd. In 1982 bezocht Paus John Paul II de kathedraal.

De oude crypte (onder de Metropolitan Cathedral) is opengesteld voor bezoekers (klik hier voor meer informatie). Benieuwd hoe de kathedraal eruit ziet die oorspronkelijk zou worden gebouwd? In het Liverpool Museum (gelegen tussen Pier Head en Albert Dock, gratis toegang), is het oorspronkelijke schaalmodel van de kathedraal te zien.

liverpool luytens Cathedral Liverpool Museum

Leave a Comment